2 - 5 spillere
30+ min
8+ år
 • familiespil
 • Terningspil
 • Relateret læsning


  Würfel Bohnanza

  Morten Greis af Morten Greis d. 20. December 2013

  Bønnebønderne spiller terninger efter dagen i marken. Med held og snedige valg – og et vågent øje, når de andre spillere har tur – kan de få samlet sig til en stadigt større samling af bønner og opnå den største gevinst. Et sjovt terningspil til fans af Bohnanza og fans af terninger.

  Würfel Bohnanza er et terningspil baseret på kortspillet Bohnanza, som nemt, hurtigt og underholdende for både to eller flere spillere. Würfel Bohnanza findes det kun med tyske regler, og er derfor en overset perle.

  I Würfel Bohnanza gælder det om at samle “bønner” i forskellige kombinationer ved at rulle en håndfuld terninger, og hver runde tage nogle til side. Kast efter kast får man samlet nok til at opnå (forhåbentlig) en, to eller tre kombinationer af bønner, som giver stadigt flere point. Man kan vælge at “høste” sine bønnemarker undervejs for hurtige point eller gemme markerne i et par runder for at høste mange point. Men hver gang man kaster terningerne, risikerer man, at opfylde en kombination af bønner hos en modspiller, der straks må forbedre sin samling af bønner.

  Sådan opstilles Bohnanza Würfel

  • Anbring spillepladen på bordet imellem jer
  • Bland høstkortene
  • Giv hver spiller to høstkort. Det første kort er det kort, som er “i spil”, og det andet kort anbringes for enden af det første kort.
  • Giv hver spiller en terningoversigt
  • Vælg en spiller til at begynde spillet

  Sådan spilles Würfel Bohnanza

  På skift har spillerne tur i Würfel Bohnanza, hvor de kaster terningerne for at samle point, og imens holder de andre spillere et vågent øje med, om der tilfældigvis opstår en kombination, som lader dem samle en bønnerække.

  At samle bønner

  • Spilleren, der har tur, tager de 7 terninger og kaster dem alle.
  • Mindst en terning skal tages til siden, og terninger må kastes igen. Terningerne må kastes, så mange gange, som det er muligt, når der tages mindst en terning til side, og terninger lagt til siden, kan ikke kastes igen.
  • Når alle syv terninger er blevet lagt til side, er det tid at høste.

  At høste

  Hvert høstkort har 6 bønnesamlinger. Når den nederste bønnesamling på kortet er samlet, flytter man det andet høstkort op, så det dækker rækken, og har man samlet bønner ind til flere rækker, flytter man kortet op og dækker disse. Man kan højest komme til at samle op til tre rækker i løbet af en tur. Ude i højre side af kortet, kan man se, hvor mange penge kortet er værd, når det høstes.

  Eksempler på to spilleres marker. Det delvist dækkede kort er det aktive kort, hvor spillerne kan se, hvor langt de er kommet med at samle bønner. Det udækkede kort er deres kommende bønnemarker.

  Man ser nu efter, om bønnerne (terningerne) passer med den nederste synlige række på kortet. Hvis de er indsamlet, flyttes det andet høstkort op for at dække rækken. Derefter tjekker man næste række, og hvis den også er blevet samlet, dækkes den række også. Man kan opnå op til tre rækker i en tur.

  De ikke-aktive spillere kan også samle bønner og få opfyldt deres bønnesamlinger. Hver gang terningerne kastes, og inden der lægges terninger til side, må de ikke-aktive spillere se, om de kastede terninger opfylder en eller flere rækker på deres kort, og hvis de gør det, må spillerne dække rækkerne. Derefter må den aktive spiller lægge terninger til siden og fortsætte sin tur.

  At score point

  Så snart et høstkort er mindst 1 mønt værd, kan kortet høstes. Kortet vendes om på møntsiden og føjes til spillerens samling af mønter. Hvis høsten gav flere mønter, tages de resterende mønter fra kortstakken.

  Spilleren andet høstkort er nu det gældende, og der trækkes straks et nyt høstkort til at dække det aktive høstkort. Hvis terningerne tillader at en eller flere række opfyldes på høstkortet, må de straks dækkes.

  At vinde Bohnanza Würfel

  Den første spiller, som opnår 13 mønter, vinder spillet. Hvis dette sker for en spiller, som ikke har turen, slutter turen stadig med det samme. Hvis flere spillere opnår 13 mønter, er de vindere, medmindre en spiller har opnået mere end 13 point, da spillet slutter, da er den spiller vinderen.
  Bemærk: der er to grupper af terninger, fire hvide og tre beige (som i dårlig belysning kan være svære at skelne fra hinanden).

  Vurdering af Würfel Bohnanza

  Morten Greis
  Morten Greis mener ...

  Würfel Bohnanza er et rask lille spil. Det er designet af Uwe Rosenberg, der ikke kun står bag Bohnanza, men også spil som Le Havre og Agricola. Med Würfel Bohnanza har han begået et spil, som er lige til at have i lommen, som giver mulighed for en masse svære valg for spillerne, og samtidig med formår det at holde de andre spillere beskæftigede, selv når de ikke har tur.

  Würfel Bohnanza kan stærkt anbefales fans af Heck Meck, Martian Dice, Yatzy og lignende terningspil. Uheldigvis er Würfel Bohnanza et at de mange små tyske spil, som man ikke skal forvente at finde uden for det tyske marked.


  Kommentarer til Würfel Bohnanza