Battle Line

af Anders Hansen d. 21. December 2022

Fortidens største kampe foregik i formationer, dirigeret på slagmarken af deres ledere i kampen om taktiske fordele. Målet var at bryde igennem modstanderens formation (“battle line”) eller overvælde dem, ved at vinde mindre kampe langs fronten. Spillet er for 2 spillere og tager 20-30 minutter.

Setup

Sæt jer overfor hinanden og stil de 9 små “flag” op på en linje mellem jer. Bland kortene og del 7 ud til hver spiller. De resterende Troppe-kort placeres i en bunke med forsiden ned af i den ene ende af flagrækken. Spiller I med Taktik-kort, blandes disse og lægges i den anden ende af flagrækken.

Spillets mål

Spillerne skal lave stærke formationer på deres side af flagrækken, som kan overkomme modstanderens formationer, ud for de enkelte flag. Den spiller som først vinder 3 flag ved siden af hinanden eller 5 flag i alt har vundet.

Spillets gang

Den spiller som ikke gav kort starter, og herefter skiftes spillerne til at tage tur. En tur består af, at man spiller et kort og efterfølgende trækker et kort. Løber begge kortbunker tør for kort, fortsætter spillet, uden at der trækkes flere kort.

Formationer

Det som hele spillet handler om: At skabe de stærkeste formationer, som kan tæve modstanderen.

Ud for hvert af de 9 flag kan hver spiller placere op til 3 kort på sin side af flagrækken, for at danne formationer. Kan en spiller ikke placere et Troppe-kort, springes turen over.

Formationer er rangeret som nedenfor, fra bedst til værst:
Wedge: Tre kort i samme farve i rækkefølge, f.eks. 8, 9 og 10 som alle er røde.
Phalanx: Tre kort med samme værdi.
Battalion Order: Tre kort i samme farve.
Skirmish Line: Tre kort i rækkefølge, f.eks. 2, 3 og 4 i tre forskellige farver.
Host: Alle andre kombinationer af kort.

En Wedge vinder altid over alle andre formationer. Står to formationer af samme niveau overfor hinanden, f.eks. to Phalanx’er, er det talværdien som afgør vinderen. Er der lighed her, er det den spiller, som ville lægge det sidste kort i sin formation, som taber.

Flag

I starten af en spillers tur må man erobre flag, hvor man har en vindende formation, eller kan bevise, at modstanderen ikke kan danne en formation, som er stærkere end den man selv har. Når man vil bevise at modspilleren ikke kan danne en stærkere formation, tages der udelukkende udgangspunkt i de kort som ligger på bordet. Taktik-kort og kort på hånden skal ignoreres. Har du eksempelvis spillet en Wedge med gul 7, 8 og 9, overfor modstanderen røde 9’er, og kan se 8’ere i farverne blå, rød, orange, grøn og lilla spillet i andre formationer, ved vi at det er umuligt at lave for modstanderen at spille en formation bestående af rød 8, 9 og 10. På baggrund af det kan du erobre flaget.

Når du skal introducere nye spillere til Battle Line

Jeg vil anbefale at spille dit første spil med nye spillere uden Taktik-kortene. For en ny spiller kan de meget let skabe stor forvirring. Da der er tale om et spil, hvor bluf er meget vigtigt, kan det ødelægge spillet for jer begge, hvis modspilleren afslører sine kort på hånden, fordi de har spørgsmål til deres funktion. Min erfaring er, at folk som er nye til Battle Line, har væsentligt nemmere ved at overskue at “der er 60 kort i alt: 6 forskellige farver med tallene fra 1 til 10”. Synes de, spillet er godt, så gennemgå Taktik-kortene, forklar hvordan de fungerer og tag en runde mere.

Anders Gerlev Hansen mener

Det jeg godt kan lide ved Battle Line er, at det har meget få og simple regler, så alle kan være med, som i løbet af spillets gang formår at skabe nogle virkelig interessante situationer (emergent kompleksitet). Derudover kan jeg handle på at have regnet ud, hvad der kommer til at ske ud fra informationen på bordet og skal ikke vente på, at det sker.

Så hvis du er til korte 1-mod-1 spil, der kan tages frem når man lige har 15-20 minutter, der skal fyldes med et eller andet, så er Battle Line helt sikkert værd at overveje.


Kommentarer til Battle Line