1 - 5 spillere
120+ min
16+ år
 • temaspil
 • Samarbejde
 • This War of Mine

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 14. September 2017

  This War of Mine er baseret på computerspillet af samme navn, som udkom i 2014. Brætspillet er oversat meget direkte fra den digitale udgave, og det er en god ting – specielt fordi det rent faktisk virker. Du spiller som en række overlevende midt i en borgerkrigszone, totalt omskåret fra omverdenen. Spillet er et samarbejdsspil om at tage hårde valg i en liv-eller-dødsituation.

  Om dagen forsøger du at gøre dit hjem stærkt nok til at modstå de omvandrende banditter, og om natten – hvor hærens finskytter har sværere ved at se dig – tager du på rov i de nærliggende bygninger. Her forsøger du at finde mad og materialer, som du kan bruge i dit hjem til at bygge remedier, som gør overlevelsen lettere.

  Brætspillet har en smuk måde at forklare regler på: Når du åbner regelbogen, får du besked på, at du kun skal læse afsnittet omkring opsætningen af spillepladen – resten skal du først læse, når du går i gang. Hvert opslag i regelbogen forklarer så om en af spillets faser, inklusive besked om, hvornår næste spiller skal overtage regelbogen. Spilleren med regelbogen i hånden, er så den eneste, som må røre ved spillets andre komponenter, og tager alle de hårde valg. Og tro mig, valgene er hårde.

  Book of Scripts

  Uden at spoile spillet for meget, kan jeg generelt forklare lidt om mekanikkerne. Spillet har en god portion kort, som forklarer, hvad der sker i en given situation. Eksempelvis har “natten” sine egne kort, hvor man bevæger sig ud i byen. Hvert kort giver dig så nogle muligheder – du møder eksempelvis en person, og bliver bedt om et trække et kort fra en anden bunke.

  Det kort, fortæller dig, hvilket kapitel i den tykke “Book of Scripts” du skal læse nu – og derfor har dit encounter med en person i natten mange udfald. Book of Scripts indeholder over 1.000 nummererede begivenheder, du kan komme ud for i løbet af spillet. Dit ene møde med en person, kan derfor have mange udfald. Nogle vil være positive, men langt de fleste vil være negative.

  Dine mål

  Udover dine dag-til-dag begiveheder, har du også nogle mål. Som udgangspunkt har du to kortsigtede mål (typisk at samle nogle ressourcer ind), og et langsigtet (at overleve med mindst én af de personer, du startede spillet med). Hvis du ikke når dine kortsigtede mål inden for en hvis tidsŕamme, bliver du straffet – og når du ikke dit langsigtede mål taber du spillet i sin helhed.

  Vurdering af This War of Mine

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Jeg synes, at This War of Mine er et genialt brætspil. De forskellige mål, blandet med de mange begivenheder i Book of Scripts, giver nærmest uendelig variation i spillet. Den konstante mangel på ressourcer, og de mange, hårde valg du bliver tvunget til at tage, sætter en masse tanker i gang. Og det lader til, at det er det, som er meningen med spillet – at du skal fange, at det der krig ikke bare er noget med at skyde en masse fjendtlige soldater, for at få point, som så mange andre spil gør det.

  At spillet så kan spilles helt alene, er klart en bonus. Jeg er ikke den store solitaire spiller, men jeg har haft This War of Mine stående fremme på bordet i flere dage nu. Det er svært, det er hårdt, men det er sat’me også godt. Klart et spil, jeg skal spille meget mere.


  Kommentarer til This War of Mine