2 - 5 spillere
120+ min
15+ år
 • temaspil
 • Forræder
 • Samarbejde
 • Horror
 • Dead of Winter

  Helle Perrier af Helle Perrier d. 26. July 2015

  I Dead of Winter er I en gruppe overlevende efter en zombieapokalypse, der har klaret den indtil nu og etableret en lille koloni. Det er bidende vinter udenfor. Iskolde vinde og meterhøj sne og alskens farer truer det lille samfund. Det gælder om at arbejde sammen for at klare de forskellige udfordringer, men det er ikke sikkert at det er alle, der er lige interesserede i at det lykkes.

  Har man ligesom ikke set det her før?

  Jo. Der er massevis af spil med både zombier, apokalypse, samarbejde og skjulte forrædere. At Dead of Winter kombinerer dem, er der sådan set ikke noget sensationelt i, men der er mange gode grunde til at lige det her spil, måske er et du burde kigge nærmere på, hvis du er til spil de nævnte temaer. Dead of Winter er nemlig et spil som så mange andre, men bestemt også helt sit eget.

  Hver spiller har sin egen gruppe af overlevende. Det er en lang række af personligheder, der hver især har en speciel egenskab og forskellige evner. I starten af spillet vælges et main-objective-kort, der beskriver hvordan man vinder det kommende spil. Det kan eksempelvis være, at man skal slå et bestemt antal zombier ihjel.

  Hver enkel spiller får desuden i starten af spillet et objective-kort, der giver en hemmelig mission. Det er oftest en eller anden form for mission, der kræver, at man ud over at gennemføre hovedmissionen også skal klare opgaven på kortet. Det kan eksempelvis være, at man skal have et bestemt antal ressourcer til sidst. Hvis man ikke klarer sin personlige mission, kan man ikke vinde spillet sammen med de andre. Der er naturligvis også mulighed for at et af de hemmelige kort, er et forræderkort. En overlevende fra en anden koloni, der har infiltreret jeres samfund, og vil gøre alt for at I skal fejle.
  Det er bestemt ikke lige nemt at overleve i et postapokalyptisk zombieinficeret verden. Hvis de andre synes du er lusket eller måske selv har skumle motiver, kan de forsøge at losse dig ud gennem porten og du kan blive – gys – exiled.
  Et spændende element er crossroads-kortene. Kort, som din sidemand trækker på din tur, og som kun udløses, hvis kortets præmis er opfyldt. Det er ofte spændende valg med svære konsekvenser, der rigtig kan få diskussionen i gang. Det giver et meget varieret spil, da man aldrig ved, hvad der sker og hvornår. Og der er rigtig mange crossroads-kort med. Nogle danskere har været så venlige at oversætte kortene til dansk, da der er en del tekst på, og det i sig selv måske kan afholde nogle fra at spille det. Find dem her

  Vurdering af Dead of Winter

  Helle Perrier
  Helle Perrier mener ...

  Dead of Winter er først og fremmest et spil, der oser af stemning. Spændingskurven er støt stigende og der er en lang række svære beslutninger, der skal træffes både alene og i gruppen. Nogle gange er det svære valg, der koster liv og som kan føre til vild uenighed og mindre skænderier, men det er bestemt et af spillets styrker. Man kan virkelig blive følelsesmæssigt investeret i koloniens overlevelse, og det hjælper ikke, at det helt sikkert ikke er et nemt spil. Det kan være svært at vinde, nogle gange sker der bare den ene uheldige begivenhed efter den anden – et andet element, og bestemt noget, der deler vandene er terningen. Den forbandede terning! Hver eneste gang en overlevende bevæger sig fra et sted til et andet eller dræber en zombie, skal man rulle for exposure.

  Der er mulighed for at slippe uskadt, blive såret eller dø. Simpelthen bare dø. Det virker helt usandsynligt tilfældigt og ondskabsfuldt, at et enkelt terningerul kan tage livet af en karakter. Jeg hører til dem, der synes det er dybt uretfærdigt – især når jeg selv dør, men også at det faktisk gør spillet endnu mere nervepirrende. Lige pludselig ligger ham, der skulle klare det og det stendød i sneen og man skal lynhurtigt finde på en ny plan.

  Den skjulte forræder er et altid populært tvist i et spil, og det fungerer rigtig godt i Dead of Winter. Især fordi alle har en hemmelig mission. Det kan jo godt være at en spiller ikke vil smide mad i puljen, fordi han skal bruge det selv, og ikke fordi han er ude på at slå os alle sammen ihjel. Skal man side ham ud i kulden eller ej? Hvert liv tæller, og jo flere man er, jo nemmere er det også at overleve. Bunden er lagt for et spil med mange uenigheder og (nogle gange) højlydt diskussion.

  I det store hele er Dead of Winter et rigtigt vellykket spil, der med den rette gruppe mennesker sagtens kan fylde en hel aften – for det kan godt være at zombierne eller forræderen vandt den ene gang, men så må man jo liiige prøve bare én gang til.


  Kommentarer til Dead of Winter