1 - 4 spillere
30+ min
12+ år
  • familiespil
  • Terningspil
  • Sagrada

    Pernille Brix Madsen af Pernille Brix Madsen d. 17. August 2017

    Katedralen Sagrada Familia i Barcelona skal udsmykkes med nye glasmosaikvinduer, og du og dine modspillere er kunstnere, der forsøger at lave det pæneste… hallo? Læser du stadig med? Det burde du, for det er faktisk slet ikke så kedeligt, som det lyder …

    Sagrada er et brætspil for 1 – 4 spillere. I er kunstnere, der konkurrerer om at bygge det smukkeste glasmosaikvindue i Gaudís Sagrada Familia i Barcelona. I æsken finder du bl.a. intet mindre end 90 terninger i fem forskellige farver. Terningerne er glasstykker, mosaikken laves af. Spillerne får point for at placere terninger i deres vinduesramme og derved opfylde nogle bestemte mål. Spilleren med flest point, når den sidste runder er slut, har vundet.

    Sådan sætter I Sagrada op

    Hver spiller får et Private Objective Card – et hemmeligt målkort. Han får også en Window Frame Player Board – en vinduesramme – og valget mellem to Window Pattern Cards – mønsterkort. Mønsterkortene har både en for- og bagside, og sværhedsgraden på kortene varierer. På mønsterkortet kan spilleren se, hvor mange Favor Tokens – glasknapper -, han må få i spillet. Jo sværere et mønsterkort spilleren vælger, jo flere glasknapper får han. Mønsterkortet sættes ind i vinduesrammen, som lægges på bordet foran spilleren. Spillerens pointmarkør lægges ved siden spillets Round Track – rundepladen.

    Rundepladen lægges på bordet og bruges til at markere, hvor mange runder der er tilbage i spillet. Stakken med Tool Cards – redskabskortene – blandes, og de 3 øverste vendes og lægges på bordet, så alle spillere kan se dem. Stakken med Public Objective Cards – fælles målkort – blandes, og de 3 øverste kort vendes og lægges på bordet. De 90 terninger lægges i posen, som gives til startspilleren (den spiller, der senest har besøgt en katedral).

    Sådan spilles Sagrada

    Spillet består af 10 runder. Startspilleren tager et antal terninger op af posen. Antallet afhænger af antallet af spillere. I et spil med 2 – 4 spillere skal man bruge dobbelt så mange terninger, som der er spillere + 1. Dvs. i et spil med 3 spillere skal man trække 7 terninger op ad posen.

    Terningerne kastes og startspilleren må tage en terning og placere den i sin vinduesramme. Turen går videre til næste spiller i urets retning, der også tager en terning og placerer den. Dette fortsætter, indtil alle spillere har taget en terning. Nu vender rækkefølgen, og sidste spiller må nu tage en terning mere. Så er det næstsidste spiller osv. Når turen igen når til startspilleren, er der 2 terninger, han kan vælge imellem. Han vælger den, han helst vil have, og den sidste lægges på 1-tallet på rundepladen. Nu er første runde slut, og terningposen gives videre til næste spiller, som nu er startspilleren. En ny runde starter, og spilleren trækker terninger op ad posen og kaster dem.

    Regler for placering

    Terningerne skal placeres efter følgende regler:

    • Spillerens mønsterkort i vinduesrammen sætter nogle begrænsninger, når terningerne skal placeres. Et rødt felt må kun indeholde en rød terning, og et felt, der viser en grå terning med 3 øjne, må kun indholde en 3’er.
    • Den første terning, en spiller placerer, skal altid ligge i kanten af vinduesrammen.
    • Efterfølgende terninger, der placeres, skal være forbundet med en allerede placeret terning. Terninger er forbundet, hvis terningernes flader eller hjørner ligger op ad hinanden.
    • Det er ikke tilladt at placere en terning, så en eller flere flader ligger op ad en anden terning med enten samme farve eller samme antal øjne (en grøn ved siden af en grøn eller en 2’er ved siden af en 2’er f.eks.). Terninger med samme farve og antal øjne må godt røre hinanden diagonalt, altså hjørne mod hjørne.

    Redskabskort og glasknapper

    Redskabskortene kan spillerne vælge at benytte i løbet af spillet ved at spendere glasknapper. Kortene giver spilleren en hjælpende hånd. Det kan f.eks. være at bytte den terning, man netop har taget, med en terning på rundepladen eller flytte en terning i sin vinduesramme og ignorere en regel.

    Spillets afslutning

    Når 10. runder slutter, skal spillerne tælle point. Der gives point for:

    • At have opfyldt de fælles målkort
    • Spillerens personlige målkort
    • Overskydende glasknapper

    Spillerne får 1 minuspoint for hvert tomme felt i vinduesrammen (hvis de undervejs i spillet ikke har kunnet placere en terning)

    Vurdering af Sagrada

    Pernille Brix Madsen
    Pernille Brix Madsen mener ...

    Jeg har svært ved at få armene ned! Sagrada er et fantastisk brætspil. Temaet tog pusten lidt fra mig, da jeg først så det, men gameplayet er sjovt, varieret, udfordrende og solidt. Sagrada er samtidig et godt brætspil at spille med venner og familie, der måske ikke normalt spiller brætspil. Grundideén er let at fange, og det er ikke reglerne i spillet, der gør det svært, men derimod placeringen af terningerne, der til tider kan lamme selv den skarpeste sudoku-haj. Der er overhængende fare for nedsmeltning, når man skal placere terningen det helt rigtige sted i forhold til reglerne om placering, de fælles mål og sit personlige målkort og samtidig give sig selv flest muligheder i sine fremtidige ture.






    Kommentarer til Sagrada