2 - 4 spillere
30+ min
10+ år
 • abstrakte spil
 • Fantasy
 • Relateret læsning


  Beowulf: The Movie Board Game

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 8. January 2013

  En flok barder mødes i en festsal, og mjøden flyder fra de lokales drikkehorn. Pludselig lyder det fra høvdingen: "Fortæl om Beowulf. Hvis jeg er underholdt, får du rigdomme – langt flere end du kan forestille dig." Barderne kigger på hinanden. Nu gælder det om at fortælle det bedste heltekvad.

  Beowulf: The Movie Board Game er et hurtigt brætspil, hvor det gælder om kunne tænke både vandret og lodret. Målet er at fortælle det bedste heltekvad om Beowulf. Spillepladerne består af flere vandrette felter (rækker) og lodrette felter (søjler). Man får point ved at placere ressourcer i de rækker og søjler, hvor ens figurer ligger, mens man skal sørge for at placere monstre og andre ubehageligheder i de felter og rækker, hvor modspillerne har brikker.

  Opsætning af Beowulf

  • Hver spiller vælger en farve og tager alle plastikfigurene i den farve.
  • Hver spiller får 50 saga point.
  • Hver spiller får et oversigtskort over brikkernes eventuelle specialevner.
  • Spillepladen tages frem og foldes, så siden markeret med I vender opad. Spillepladen III lægges til side til en kommende runde.
  • Sorter de tre bunker med papbrikker, således at du har en bunke til hver akt. Bland brikkerne til akt I og læg dem med billedsiden nedad. Gem brikkerne til akt II og III til senere.
  • Hver spiller trækker to brikker, ser på dem, og placerer dem foran sig. Det er spillerens hånd.

  Så skal der trækkes brikker

  Spillerne beslutter, hvem der begynder. Når det er din tur, skal du gøre én af følgende to ting:

  1. Placere et figur
  2. Trække og placere en brik
   Når du har foretaget din handling, er det næste spiller, der overtager turen.

  Man kan trække to forskellige slags brikker: Dem, som giver point, og dem som fratrækker point. Brikkerne, som giver point, har et tal med hvid skrift stående med et + foran, og dem, som fratager point, har et tal med rød skrift stående, med et – foran.

  Afslutningen af en akt

  Når der ikke er flere ledige felter på brættet, er akten slut. Spillepladen er opdelt i rækker (vandret) og søjler (lodret), og alle spillere gør nu værdien af deres kongeriger op

  for hver række og søjle. Man får point for hver række og for hver søjle, man har en figur stående i. Antallet af point rækken giver, skal ganges med de antal prikker, der er foran på din figur. Altså skibene giver bare det antal point, der står på, men slottene giver dobbelt op – og så videre. Bemærk at nogle af brikkerne har specielle evner, der kan give flere eller færre point i denne fase. Se oversigten på dit oversigtskort.

  Har man en positiv score, får man det antal af sagapoint af banken. Har man en negativ score, skal man aflevere det antal til banken. Bemærk at slugtbrikker opsplitter rækker og søjler i to, så de brikker og figurer, der er på den anden side af slugten, ikke skal regnes med, når man regner værdien af sit kvad ud.

  Derpå fjernes alle figure og papbrikker fra brættet. Hver spiller trækker nu to startbrikker ligesom før, spillebrættet der har næste akt på findes frem. Brikkerne som spillerne har på hånden, beholder de, men resten af de ubrugte brikker fra akten lægges tilbage i æsken. Spilleren, som ville have haft turen næste gang, starter den næste akt.

  Ovenstående gentages for den tredje og sidste epoke.

  Vinderen af Beowulf

  Spilleren med flest sagapoint efter tredje og sidste akt vinder.

  Vurdering af Beowulf: The Movie Board Game

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Spillet er nemt at lære og hurtigt spillet, så det er ganske velegnet til at introducere nye folk til brætspil. Selve temaet – barder, der fortæller heltekvad – er så godt som ligegyldigt for det samlede indtryk af spillet; det virker lidt fjollet, og skader i sidste ende spillet for mig.

  Så snart man kan se forbi temaet og kun kigger på spillet, er der pludselig en del mere at hente. Spillet har en vis form for skak-agtig simpelhed over sig, uden at være helt så dybt, som skak er. Men som et familie- eller begynder-spil er der helt sikkert meget at komme efter her.

  Beowulf: The Movie Board Game er baseret på Reiner Knizias brætspil Auf Heller und Pfennig fra 1994. Samme mekanik er også brugt i spillet Kingdoms.


  Kommentarer til Beowulf: The Movie Board Game