2 - 4 spillere
30+ min
14+ år
 • abstrakte spil
 • Fantasy
 • Kingdoms

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 23. April 2012

  “Nydeligt. Det har Eder gjort godt”. Kong Hans stirrede betaget op på slottet, der næsten var færdigopført på toppen af bakken.
  Ethen Dayne, der havde stået for opførslen, stod ved siden af ham og labbede rosen i sig. I næste nu opstod der tumult i udkanten af kongens følge, hvor en svedig og forpustet mand kæmpede efter vejret. Kong Hans fjernede irriterede øjnene fra sit nye slot for at høre årsagen til postyret.
  Den forpustede mand rettede sig: “Det er forfærdeligt. Skoven mod vest er befolket af trolde.
  De har massakreret en hel bondefamilie!”.

  Kingdoms er et hurtigt brætspil, hvor det gælder om kunne tænke både vandret og lodret. Målet er at skaffe flest muligt rigdomme til dit kongerige. Det gør du ved at bygge gårde, vindmøller og byer omkring dine slotte og samtidig undgår drager, trolde og andre ting, der ribber kongeriget for penge. Spillebrættet er firkantet og består af seks vandrette felter (rækker) og fem lodrette felter (søjler). Man får guld ved at placere ressourcer i de rækker og søjler, hvor ens slotte ligger, mens man skal sørge for at placere monstre og andre ubehageligheder i de felter og rækker, hvor modspillerne har slotte.

  Setup

  • Hver spiller vælger en farve og tager alle rank 2, rank 3 og rank 4 slotte i den farve. Desuden får hver spiller et antal rank 1 slotte – antallet afhænger af antallet af spillere.
  • Hver spiller får 50 guldmønter.
  • Alle spilbrikker blandes med bagsiden opad.
  • Hver spiller trækker en brik, ser på den, og placerer den foran sig. Det er spillerens startbrik.
  • Epoke-markøren sættes på feltet 1 på epoke-tidslinjen.

  Så skal der trækkes brikker

  Spillerne beslutter, hvem der begynder. Når det er din tur, skal du gøre én af følgende tre ting:

  1. Placere et slot
  2. Trække og placere en brik
  3. Placere din startbrik
   Når du har foretaget din handling, er det spilleren til venstre for dig, der overtager turen.

  Man kan trække tre forskellige slags brikker: Ressourcer, fare og special.

  • Ressource-brikker kan for eksempel være gårde, landsbyer eller byer. Hver brik har en værdi mellem +1 og +6, som viser, hvor meget brikken er værd i guld.
  • Fare-brikker kan for eksempel være monstre eller sumpe. Hver brik har en værdi mellem -1 og -6, som viser, hvor meget brikken fjerner i guldværdi.
  • Special-brikker er der fire forskellige slags af: Troldmanden øger værdien af de slotte, den støder op til (Rank 1 slotte bliver til Rank 2, etc.). Guldminen fordobler værdien af alle brikker (både ressourcer- og fare-brikker) i den række og søjle, den ligger i. Dragen eliminerer alle ressource-brikker i den række og søjle, den ligger i. Endelig er der bjergene, der deler rækkerne og søjlerne (mere om det i afsnittet om scoring).

  Når der ikke er flere ledige felter på brættet, er epoken slut. Spillepladen er opdelt i rækker (vandret) og søjler (lodret), og alle spillere gør nu værdien af deres kongeriger op for hver række og søjle. Har man en positiv score, får man beløbet udbetalt i guld af banken. Har man en negativ score, skal man betale det beløb i guld til banken. Bemærk at bjergfelter opsplitter rækker og søjler i to, så de brikker og slotte, der er på den anden side af bjerget, ikke skal regnes med, når man regner værdien af sit kongerige ud.

  Derpå fjernes alle slotte fra brættet. Spillerne får kun deres rank 1 slotte tilbage, så de kan bruges i næste epoke. Derpå fjernes alle brikkerne for brættet og blandes med resten af spilbrikkerne. Hver spiller trækker nu en startbrik ligesom før. Epoke-markøren flyttes til feltet to, og spilleren, der har mest guld, begynder.
  Ovenstående gentages for den tredje og sidste epoke.

  Vinderen af Kingdoms

  Spilleren med mest guld efter tredje og sidste epoke vinder.

  Vurdering af Kingdoms

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Kingdoms er baseret på Reiner Knizias brætspil Auf Heller und Pfennig fra 1994. Det udkom første gang i 2002, og en ny udgave udkom i 2012. Spilgennemgangen er lavet ud fra 2012-udgaven.

  Spillet er nemt at lære og hurtigt spillet, så det er ganske velegnet til at introducere nye folk til brætspil.


  Kommentarer til Kingdoms