2 - 2 spillere
20+ min
9+ år
 • abstrakte spil
 • Yinsh

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 30. April 2011

  Yinsh er et abstrakt brætspil. Et rigtig godt et af slagsen.

  I Yinsh forsøger du at få fem på stribe tre gange i træk, men hver gang det lykkes dig at få fem på stribe fjerner du en af dine ringe fra spillepladen. Så jo tættere du er på at vinde jo sværere bliver det at få fem på stribe.

  Yinsh sættes op


  Det er ret enkelt at sætte Yinsh op: Hver spiller vælger en farve (enten sort eller hvid), tager de fem ringe i den tilhørende farve og placerer dem på skift på spillepladen.

  Runderne

  På din tur kan du rykke én af dine ringe:

  • Du kan rykke den på en lige linje, så langt du vil, så længe den ikke er spærret af andre ringe (du kan hverken hoppe over dine egne eller modstanderens ringe)
  • Når du rykker en af dine ringe, skal du først placere en brik i din farve på det felt hvor ringen stod.
  • Det er muligt at hoppe over brikker, når du rykker. Hvis du hopper over en række med én eller flere brikker skal du dog afslutte dit ryk på den anden side af rækken. Så du kan ikke hoppe over flere adskilte rækker med brikker på én tur.
  • Hvis du hopper over én eller flere brikker skal du vende dem om. Brikkerne er sorte på en side og hvide på den anden. Så det er muligt for dig at vende modstanderens brikker til din fordel; omvendt gør du dog også dine egne brikker til modstanderens farve, hvis du hopper over dem, så det er vigtigt at huske, når du rykker.

  Ved at rykke kan du således både lægge en nye brik på spillepladen og ændre farven på nogle af de andre brikker på brætte ved at hoppe over dem.

  Spillerne tager ture på skift indtil det lykkes en af jer at få fem brikker på stribe i jeres farve, når dette sker fjerne spilleren der har denne farve én af sine ringe fra brættet, hvorefter spillet fortsætter.

  Dette er en vigtig del af spillet, da det betyder at jo tættere en spiller er på at vinde spillet, jo færre ringe har hun at rykke med, så hendes træk er mere begrænsede.

  Afslutning

  Yinsh slutter så snart det lykkes en af spillerne at få fem brikker på stribe for tredje gang: denne spiller er vinderen.

  Vurdering af Yinsh

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  Yinsh er et fantastisk brætspil til to spillere. Det har et simpelt regelsæt, der stadig baner vejen for en masse taktiske beslutninger, og så er det hurtigt at spille – hvert spil tager kun omkring 20 minutter – så der er altid tid til at snuppe et spil mere.

  Yinsh er en del af Project Gipf på seks rigtig gode abstrakte brætspil, alle til to spillere.


  Kommentarer til Yinsh