2 - 8 spillere
15+ min
8+ år
 • abstrakte spil
 • familiespil
 • Tsuro

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 15. July 2012  Siden tidernes begyndelse har drageguderne passet på menneskeheden, og guidet os gennem livet, ved at passe på balancen mellem valg og skæbne.

  Således lyder oplægget til Tsuro, men hvor det kommer fra, skal jeg ikke lige kunne sige. Tsuro er ikke et spil der drypper med tema, men derimod et abstrakt lille familiespil, om at få de andres brikker til at lide en grusom skæbne, når de løber hovedkulds ind i hinanden, eller falder ud over kanten af spillepladen.

  Opsætning

  1. Læg brættet midt på borden, og giv hver spiller en spillefigur.
  2. Find dragebrikken og læg den til side et øjeblik. Bland resten af brikkerne, og giv tre til hver spiller – med billedsiden nedad.
  3. Læg resten af brikkerne oven på dragebrikken, således at den er på bunden af bunken.
  4. Kig på dine brikker, og placer din figur på ydersiden af brættet, på en af de hvide streger.

  Sådan spiller du Tsuro

  I Tsuro gælder det om at blive på brættet så længe som muligt.

  På din tur skal du lægge en brik fra din hånd. Du lægger brikken på et felt, ved siden af din figur, så stregerne på kortet danner en “rute”. Din figur skal nu bevæge sig ned af den rute, hele vejen til enden. Hvis den brik du har spillet er placeret således, at andre figurer også får udvidet deres rute, skal du også bevæge dem.

  Hvis din figur ryger ud til kanten af brættet, dør du, og er ude af spillet. Hvis to figurer støder sammen, dør de begge. Din mission er altså, at få lagt brikker, der leder de andre spillere på afveje, så alle de andre kommer til at dø, mens du selv er i live.

  Når du har lagt din brik, og rykket din figur, skal du trække en ny brik, som du tager på din hånd.

  Hvis du slår en anden spiller ihjel, må du, inden du trækker kort fra bunken, bytte et eller flere kort fra din hånd ud med kort fra den eliminerede spillers hånd. Resten af den eliminerede spillers kort bliver blandet ind i bunken af brikker – dragebrikken skal dog stadig placeres nederst i bunken.

  Dragebrikken

  Hvis bunken er tom, får du ikke lov til at trække flere brikker. Det nederste kort i bunken er dragebrikken. Hvis en spiller trækker den, er det fordi der ikke er flere brikker tilbage i spillet. Dragebrikken viser, at når der engang kommer nye brikker i bunken (ved at en eller flere spillere bliver elimineret), er det spilleren med dragebrikken, der får lov til at trække et nyt kort først – inden den spiller, hvis tur det er.

  Når spilleren med dragebrikken har trukket kort, lægges dragebrikken igen nederst i bunken, og så trækker den aktive spiller et kort. Hvis der er andre spillere, der har færre end tre brikker på hånden, trækker de nu også brikker – startende med spilleren til venstre for den nuværende spiller, og derefter med uret. Dette fortsætter, indtil alle igen har tre brikker på hånden, eller der ikke er flere kort i bunken.

  Afslutning på Tsuro

  Tsuro kan slutte på en af to måder-

  1. Hvis kun en spiller har sin figur stadig stående på brættet, har han vundet.
  2. Hvis der ikke er flere spillere, der har brikker i sine hænder, og bunken med brikker er tom, deler de tilbageværende spillere sejren. Dette er dog meget usansynligt.

  Vurdering af Tsuro

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Tsuro er et hurtigt, simpelt lille spil. Første gang man sætter sig med det, tænker man: “Der er da ikke meget spil i denne æske”, men så snart spillet er færdigt tænker man: “Det skal jeg prøve igen. Nu.”

  Tsuro har mere strategi end man umiddelbart tror, når man kigger på det, men er stadig meget heldbetonet – din strategi bliver trods alt bestemt af, hvilke brikker du trækker.

  Tsuro er altså en rigtig god lille forret – for lige at varme din brætspilsgane op – eller som en lille mellemret mellem to hovedmåltider. Jeg er i hvert fald rigtig glad over at Tsuro er en del af min samling, og det er et spil jeg hiver frem, så tit jeg kan komme til det.


  Kommentarer til Tsuro