1 - 5 spillere
60+ min
10+ år
 • familiespil
 • strategispil
 • Kortspil
 • Wingspan

  af Rasmus Ragnvald d. 10. August 2019

  I Wingspan handler det om at få samlet den største samling af sjældne fugle. Spillet virker ved, at man opbygger bedre og bedre handlinger, for på den måde at samle flere fugle, æg og bonuspoint sammen. Spilleren med flest point til sidst vinder.

  Wingspan er et grafisk flot spil. De små æg i mange farver og de meget pæne illustrationer af fugle gør dette spil til et af de pæneste brætspil i samlingen.

  Opsætning

  Hver spiller modtager otte handlingskuber, en spillerplade, to bonuskort, fem mad (en af hver slags) og fem fugle. Hver spiller vælger en bonuspointkort at beholde, samt fem ting af mad og fugle, for eksempel. to fugle og tre mad efter eget valg.

  Fire tilfældige rundescoringsbrikker trækkes. Disse afgør, hvad der giver point efter hver runde.

  Spillets forløb

  Spillet spilles over fire runder. Efter en runde er færdig, er der en lille pointfase, hvor der er point til 1., 2. og 3. pladsen i den ting, som scoringsbrikken viser. Herefter får alle deres handlingskuber minus en tilbage, startspillermarkøren går videre, og næste runde er klar til at gå igang.

  I en spillers tur kan man gøre en af fire handlinger.

  • Fange en fugl, ved at betale den mad fuglen koster.
  • Samle mad sammen. Det første frie felt i madrækken viser, hvor meget mad man må tage fra fodrehuset. Når der kun er en slags mad tilbage, kan spilleren vælge at rulle alle terninger igen.
  • Få fuglene til at lægge æg. Det første frie felt i æglægningsrækken viser, hvor mange æg man får. Hver fugl har et antal æg, som den kan have. Æg skal også bruges, når man vil lægge anden eller senere fugl i en række.
  • Trække kort: Her kan vælges mellem de tre viste, eller man kan trække et tilfældig fra bunken. Her er det også første frie felt, som viser, hvor mange kort man må trække.

  For de tre sidste handlinger gælder, at når hovedhandlingen er gjort, så aktiverer man alle fugle i samme række fra højre mod venstre. Dette kan give point, æg, mad eller flere kort. Nogle fugle aktiveres, når andre spillere tager en bestemt handling.

  Afslutning

  Når fjerde runde er slut, tælles der point sammen, og den med flest point for fugle, æg og bonuskort vinder.

  Vurdering af Wingspan

  Rasmus Ragnvald mener ...

  Wingspan er et rigtigt fint spil, som både kan spilles af nybegyndere og garvede brætspillere. At spillet også er rigtigt pænt og indbydende, gør det kun bedre. Selvom reglerne er enkle og få, så folk som ikke er til tunge spil vil kunne lide at spille Wingspan, ligger der en god dybde i at kunne få optimeret sine handlinger. Wingspan er ikke et spil, hvor man kan gøre meget ved sine modstandere, men der er lidt kamp om maden, og så er det muligt at få fugle, som gør noget, når andre tager en bestemt handling. Dette er medvirkende til, at Wingspan er et hyggeligt spil, som alle kan være med til, men for spillere som gerne vil kunne genere sine modspillere, er Wingspan nok lidt for pænt.

  Mange vil nok sammenligne Terraforming Mars og Wingspan. Det er ikke helt galt, da begge spil har en del kabale over sig, hvor man hele tiden skal prøve at ændre sin taktik efter, hvad de andre gør, og hvilke fugle man har fået til rådighed. Terraforming Mars har dog mange flere elementer og er ikke så let at gå til. Så kan du lide Terraforming Mars så skal du i hvert fald prøve Wingspan.

  Wingspan vandt i 2019 kategorien kenderspil, da den tyske spilpris Spiel des Jahres blev uddelt.


  Kommentarer til Wingspan