2 - 4 spillere
45+ min
8+ år
 • krigsspil
 • temaspil
 • Science fiction
 • Relateret læsning


  Theseus - The Dark Orbit

  Morten Greis af Morten Greis d. 30. January 2014

  I Theseus – The Dark Orbit kæmper to eller flere hold om kontrollen med den gamle rumstation, og det kommer stadig til mere voldelige sammenstød i de trange gange. Rummonstre, forskere og marinere af forskellig art har alle hver deres mål, og fans af Aliens og lignende film kan få tilfredsstillet noget af oplevelsen af at kæmpe i trange gange mod usete fjender, som overalt ligger i baghold.
  Theseus er et abstrakt strategispil, der har et klart tema, men hvis spilforløb leverer solide hovedbrud til spillerne. Theseus – The Dark Orbit egner sig godt til to, men som flerspillerspil kan det enten spilles alle mod alle eller som et hold spil, hvor to hold af rumvæsener kæmper imod hinanden.

  Sådan opstiller du Theseus

  • Hver spiller vælger et hold. Giv spilleren sine tre brikker, 25 faction-kort, en-to pointmarkører og eventuelle ekstra faction-brikker. Find den sektor-spilleplade frem, der matcher spillerens hold, og anbring den sammen med de andre spilleplader.
  • Anbring den runde spilleplade med Life & Data Points midt på bordet, anbring hvert holds pointmarkør på livspointene, og for Greys og Scientists anbring også en markør på datapointene.
  • Rundt om den runde spilleplade anbringes de tre almindelige sektorpladerne samt sektorpladen for hvert hold. De anbringes enten i tilfældig rækkefølge, eller man skiftes til at anbringe sektorplade efter sektorplade. Spilleren, hvis sektorplade er den første efter Corridor sektorpladen, begynder spillet.
  • Bland de gule Bonuskort og fordel dem på sektorpladerne på de felter, hvor der er angivet et bonuskort.
  • Hver spiller blander deres 25 faction-kort og tager de 15 øverste, som bliver spillerens kortstak. Forsiden på kortene vender opad, så man kan s, hvad det øverste kort er.
  • Hver spiller trækker tre faction-kort, og på skift anbringes et kort på et ledigt felt på en valgfri sektorplade. De to tilbageværende kort anbringes i de to Pending Card-felter på spillerens egen sektorplade.
  • På skift anbringer spillerne to af deres brikker på egen sektorplade, og derefter placeres den tredje i et ledigt rum på en valgfri sektor.

  Sådan spiller du Theseus

  Hver runde består af fire trin:

  • Bevægelse
  • Aktivering af action-kort
  • Aktivering af sektorer
  • Afventende kort

  Bevægelse – flyt en brik fra en sektor

  Brikken skal rykkes med uret.

  Den rykker et antal sektorer svarende til antallet af brikker, der er i sektoren, hvorfra en begynder sit ryk. Brikken placeres i et valgfrit, tomt felt.
  Hvis der ikke et tomt felt, placeres brikken valgfrit i sektoren på et felt med en anden brik. Den anden brik bliver ”ejected into space” og placeres inde på den runde spilleplade.
  • Fælder: Nogle fælder aktiveres, straks en brik lander i sektoren, andre allerede, når brikken passerer gennem sektoren.
  • Lesser Onslaught: Hvis alle fire felter i sektoren er fyldt, efter rykket er afsluttet, finder en ”lesser onslaught” sted. Lesser onslaught svarer til onslaught (se forneden) med den ene forskel, at angrebet kun gælder den ene sektor.
  • Ejected into Space: Når en brik ankommer til en sektor, hvor der er fire brikker, skydes en af de fire brikker ud i rummet. Vælg en brik og placer den på den runde spilplade i midten. I en senere runde kan ejeren af brikken indsætte den i et ledigt felt – derefter slutter ejerens tur straks, og denne foretager sig ikke yderligere.

  Aktivering af action-kort

  Alle installerede action-kort aktiveres. Spilleren vælger rækkefølgen, hvis der er flere installerede kort.

  Aktivering af sektor

  Sektoren, som brikken ankommer, har en særlig funktion, og efter ankomst kan den aktiveres.
  Sektorerne

  • Corridors: Onslaught
   Alle dine enheder angriber fjendtlige enheder i samme sektorer. Den fjendtlige enhed skal være synlig.
  • Techbay: Extra Turn
   Du får straks en ekstra tur. Ingen af dine brikker må flyttes to gange på nogen måde.
  • Control Room: Malfunction
   Placer malfunction-brikken på et aktivt kort eller et pending kort. Kortet kan ikke påvirkes, og kortet kan ikke aktiveres, så længe det er ramt af malfunction.
  • Faction Sector: Upgrade
   I din egen sektor kan du enten erhverve en Upgrade-brik eller foretage et Base Clean Up, hvor en modspillers installerede kort fjernes. I andre spilleres sektor kan du ikke foretage en sektor action.

  Upgrade-brikker: Upgrade-brikker kan anvendes når som helst i egen tur. Upgrade-brikker kan anvendes til en af følgende:

  1. Opgrader en brik – vend brikken om til dens opgraderede side. Det koster en upgrade-brik.
  2. Opgrader et action-kort – placer brikken på kortet. Det koster en upgrade-brik pr. brik, der ligger i forvejen på kortet.

  Afventende kort


  Vælg en af følgende:
  1. Hvis der er et ledigt ”pending felt”: Træk et kort og placer det i ending.
  2. Hvis der er et fjendtligt ”pending kort: Fjern det og træk og anbring et kort og placer det i pending-feltet.
  3. Hvis der er et eget pending kort: Tag det op og placer det i et ledigt felt i en valgfri sektor. Hvis kortet anbringes i et felt med et bonuskort, må bonuskortet samles op og gemmes til senere brug.

  Banen i Theseus – The Dark Orbit bliver stadig farligere i takt med, at der installeres flere kort, og en stor del af spillet baserer sig på at opbygge dødsfælder og lokke eller tvinge modstanderen i baghold og i fælder, som eliminerer spilleren. Kunsten er bygge et effektivt system op, og dets flere runder forud, man kan regne sine træk, dets farligere fælder har man mulighed for at opbygge.
  Bonuskort: Bonuskort samles op, når der installeres et kort i det felt, de ligger i. Når man har det på hånden, kan det enten bruges nu eller når som helst i en fremtidig tur.

  Sådan slutter Theseus

  Når en spiller skal trække et kort fra sin kortstak, og der ikke er flere kort tilbage, flyttes turmarkøren et felt frem. Når turmarkøren det sidste felt, slutter spillet straks.

  Vinderen er spilleren med den højeste sum af Life Points og Data Points.

  Hvis en spiller falder til 0 Life Points, eller når 20 Data Points, slutter spillet straks ,og vinderen er udpeget.

  Vurdering af Theseus - The Dark Orbit

  Morten Greis
  Morten Greis mener ...

  Lidt humoristisk kan man kalde Theseus for ’rumkalaha’ på den måde, som brikkerne flyttes rundt i rumstationen på, men Theseus er heldigvis meget mere end det. I Theseus kæmper marinere, forskere, rummonstre og rumvæsener i en desperat kamp mod hinanden, og der er klare ligheder med filmene Alien og Aliens. Det er en genre, som flere brætspil har forsøgt at ramme med svingende succes fra de stærkt middelmådige Aliens*-brætspil fra Leading Edge til kultklassikeren Space Hulk fra Games Workshop (og kortspilsversionen Death Angel fra Fantasy Flight) og Level 7 [Escape], og *Theseus – The Dark Orbit giver et nyt, anderledes og spændende bud ved at fokusere på det overordnede strategiske plan med at flytte rundt på en rumstation frem for at fokusere på taktiske bevægelser, hvor figurer flyttes felt for felt fremad.


  Kommentarer til Theseus - The Dark Orbit