3 - 5 spillere
30+ min
8+ år
 • familiespil
 • Bluff
 • Middelalder
 • Sheriff of Nottingham

  Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 18. June 2015

  Indtag rollen som købmand, og sælg dine varer i Nottingham. Har du andet end rent mel i posen, må du bluffe og bestikke dig gennem byporten, der bevogtes af Prins Johns grådige sherif.

  Opsætning af Sheriff of Nottingham

  • Hver spiller starter med at vælge en farve, tager sin spilleplade, sin sæk og 50 mønter fra banken.
  • Alle kortene blandes og lægges i en stak midt på bordet, med billedsiden ned. Nogle kort er markeret med et 4+ ikon – de tages fra hvis I er tre spillere.
  • Vend fem kort til den første discard bunke.
  • Vend fem kort til den anden discard bunke.
  • Hver spiller trække seks kort til deres hånd. Det er hemmeligt for andre spillere hvilke kort du sidder med.
  • Giv sheriffen til den spiller der har flest rigtige penge i lommen.

  Nu er i klar til at begynde.

  Sådan spiller I

  Spillet forløber over et fast antal runder. I skiftes til at være sherif, og når alle har været sherif to gange, så slutter spillet. Hvis I er tre spillere, skal alle være sherif tre gange.

  I hver runde gennemgår I fem faser:

  • Markedet – vælg hvilke kort fra din hånd du vil beholde, og læg de andre til side. Spilleren til højre for sheriffen starter. Du må trække ligeså mange nye kort, som du har lagt kort til side. Kort kan trækkes enten fra toppen af de to discard bunker eller fra stakken. Når du har trukket kort, placerer du de kort du lagde til side på én af de to discard bunker i valgfri rækkefølge. Næste spiller gør det samme, indtil alle har været på markedet.
  • Fyld sækken – vælg op til fem kort, som du vil have forbi sheriffen, og fyld dem i din sæk.
  • Erklær varer – nu skal hver spiller fortælle sheriffen hvad der er i deres sæk. Kun lovlige varer må erklæres, så har du smuglergods i sækken skal du ikke fortælle det til sheriffen! Du kan kun erklære én varetype, og du skal erklære det præcise antal kort du har i sækken.
  • Inspektion – nu er det spilleren som er sherif, der skal vælge hvilke spillere der skal have deres sæk kontrolleret. Spillerne har mulighed for at bestikke sheriffen med mønter, varer de tidligere har fået igennem, varer de (påstår) er i deres sæk eller blot med fremtidige løfter. Når sheriffen har taget imod eventuel bestikkelse og valgt hvilke sække der skal kontrolleres, så åbnes de én ad gangen. På hvert kort er der angivet en bødestraf med et rødt symbol. Viser det sig at der er andet i sækken end hvad spilleren havde erklæret, betales bøden til sheriffen og de ulovlige kort smides i en af discard bunkerne. Er der derimod præcist hvad spilleren havde erklæret, så får sheriffen bøden. De lovlige varer placeres ved spillerens spilleplade, udfor deres symbol. Lader sheriffen dig passere uden kontrol, så placerer du blot dine varer ved din spilleplade. Smuglervarer placeres med billedsiden ned.
  • Slut på runden – hver spiller trækker kort indtil de har seks kort på hånden, og sheriffen gives videre til næste spiller.

  Sådan findes vinderen

  Når alle har været sherif to gange (tre gange ved tre spillere), så regner i point sammen. Den samlede score udgøres af ens møntbeholdning, samt af værdien af ens varer – både de lovlige og ulovlige. Der gives også bonusser, som er angivet på spillepladen, til de som har flest og næstflest varer af hver af de lovlige typer. Eksempelvis 20 mønter til den der har flest fået flest æbler forbi sheriffen. Nogle smuglervarer forøger antallet af lovlige varer, eksempelvis gouda osten der giver dig +2 i antallet af oste, så husk at tælle dem med når I udregner bonusser.

  Vurdering af Sheriff of Nottingham

  Jimmy Marcus Larsen
  Jimmy Marcus Larsen mener ...

  Sheriff of Nottingham er et herligt og enkelt spil for alle i familien. Spillet indeholder bluff, tilfældighed og bestikkelse – alle elementer, der bidrager til et højt spændingsniveau. Det er et hurtigt spil der let kan spilles på under en halv time, men det kan også sagtens tage lidt længere tid, hvis I er fem spillere der gerne vil forhandle og bestikke jer frem til sejren. Det er et spil med stor interaktion mellem spillerne og et højt tempo, og derfor også et festligt, socialt spil som kan spilles ved alle lejligheder.

  Der er ikke noget mere spændende end at fylde sin sæk med smuglergods, og fortælle sheriffen at den er fyldt med æbler. Skal man forsøge at bestikke ham, eller vil det blot gøre ham endnu mere interesseret i at kontrollere sækken? Måske kan man bestikke ham med noget der slet ikke er i sækken, for virkeligt at snyde ham? Man kan også fylde sin sæk med brød, og forsøge at virke så mistænkelig, at sheriffen alligevel kontrollerer den. Variationerne er mange, og det er svært at se hvordan Sheriff of Nottingham nogensinde skal blive kedeligt.


  Kommentarer til Sheriff of Nottingham