2 - 4 spillere
30+ min
9+ år
 • familiespil
 • Quiz
 • Regler på dansk

  Scrabble

  Uffe Jochumsen af Uffe Jochumsen d. 29. January 2012

  “Arrgh, hvordan er det lige man staver til ….” kunne en sætning sagtens lyde i et spil scrabble. Spillet går i al sin enkelhed ud på at skabe de mest pointgivende ord med de 7 bogstaver man har til rådighed. Det er med andre ord (no pun intended!) ikke så meget spilmekanikken der fanger, som det er alle de finurligheder du selv og dine modspillere finder på. Husk at udfordre!

  Setup

  Brættet foldes ud, man tager en brik-holder og blander (typisk i en stofpose) alle bogstavbrikkerne, og trækker 7 brikker, der med fordel skal holdes skjult for modspillerne. Hver spiller trækker nu én brik og den med et bogstav tættest på alfabetets begyndelse (tom brik er før “A”), starter.

  Runderne.

  Når det er din tur, har du tre muligheder:

  • Lægge et ord på brættet ud fra nedenstående regler
  • Bytte brikker, du vælger dem ud du vil af med, lægger dem på bordet, trækker det samme antal og sætter i holderen, og slutter af med at smide dine gamle i posen
  • Passe din tur, og intet gøre. Melder alle pas to gange i træk, slutter spillet

  Har du lagt et ord, skal du trække et tilsvarende antal brikker tilbage i holderen, indtil der ikke er flere tilbage.

  Regler ved lægning af ord

  • Spiller 1 skal bygge et ord der dækker brikken i midten, som tæller dobbelt. Et godt råd er at forsøge at lave et langt ord så langt til venstre som muligt, det giver flest fremadrettede muligheder, og forøger chancen for et sjovt spil med mange ord
  • Ellers skal et ord bygges videre på et allerede placeret bogstav. Det kan være i forlængelse heraf (f.eks. “bræt” bliver til “brætspil”), eller ved at bruge et af bogstaverne til at danne et nyt ord på den anden led (f.eks. hvis bræt ligger vandret, så bruge “t’et” til at skrive “tomat”)
  • Der må ikke bruges navneord (Thomas, Australien, Peugeot)
  • Der må ikke bruges forkortelser (DVD, EDB)
  • Der må ikke bruges ord med apostrof og bindestreg
  • Kun ord der findes i dansk retskrivningsordbog kan anvendes (ved engelsk version se nedenfor)

  Udfordre ord

  Hvis en modspiller har lagt et ord du ikke mener er efter ovennævnte regler, kan du vælge at udfordre det! Det betyder at man som spiller godt kan lægge et ord man mener er stavet rigtigt/står i ordbogen, men ikke er sikker på.
  Hvis du udfordrer og modspilleren har ret, har du ikke tabt noget (alternativ regel er at man taber sin tur). Hvis du har ret, skal modspilleren tage brikkerne tilbage og har tabt sin tur på den måde (alternativ regel er at give minus point hvis man taber en udfordring).

  Særlige felter

  Der findes en række særlige felter som tæller hhv. dobbelt ord, trippelt ord, dobbelt bogstav, trippelt bogstav. hvis man har flere felter i samme ord ganges_bogstavfeltet_ først, og derefter ord feltet. Det er netop disse felter der gør at man pludselig kan få lavet ganske mange point!

  Point og spillets afslutning

  Når du har lagt et ord, tælles sammen jf. ovenfor og pointene noteres på et stykke papir/iphone/ipad/bærbar. Husk at hvis du lægger et 7-bogstavsord, får du 50 point i bonus!

  Spillet slutter når en spiller har brugt sin sidste brik til at danne et ord, og der ikke er flere brikker i posen, eller alle spillere ikke kan lægge flere ord.

  Vinderen er den mest flest point. Husk at hvis spillet afsluttes med at en spiller ikke har flere brikker, tælles point’ene på de andre spilleres resterende brikker sammen og disse lægges til først-færdig spillerens samlede sum.

  Historie

  Spillets grundform blev udviklet af Alfred M. Butts i 1938. 10 år senere solgte han rettighederne til James Brunot, og i 1949 blev de første spil trykt og udgivet. Reglerne er blevet revideret fire gange, i 1953, 1976, 1989, og 1999.

  Engelsk version og trivia om Scrabble

  Scrabble er et populært turneringsspil i udlandet, og der knytter sig en del regler til dette, bl.a. officielle ordbøger (OSPD, OSW, SOWPODS), og der bliver selvfølgelig også holdt øje med episke spil.

  • Højeste score – et spil: 830 (OSPD)
  • Højeste enkelt ord: Caziques (SOWPODS)

  Højeste teoretiske score er naturligvis også fundet frem til af en fyr der hedder John Chew. OXYPHENBUTAZONE kan sammen med 7 andre ord score fænomenale 1780 point!

  Vurdering

  Scrabble har som få evnen til at underholde og uddanne på samme tid. Det kan spilles af alle aldre der kan stave til ord, og spiltiden er overskuelig. Reglerne er let til gængelige, og i spillets utallige forskellige udgivelser perfekt til at tage med sig på ferie som rejse udgave, i elektrisk ditto på telefonen, spil “live” med venner eller tilfældige. Et spil der kan meget, og som stadig holder hele vejen så lang tid efter sin udgivelse.


  Kommentarer til Scrabble