2 - 6 spillere
30+ min
10+ år
 • familiespil
 • Kortspil
 • Parade

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 27. May 2011

  Alice, den gale hattemager, Cheshire katten, den hvide kanin og andre holder parade i eventyrland – pas nu på du ikke sakker for meget bagud.

  I Parade spiller du kort fra din hånd til en parade (række af kort). Alt afhængigt af hvilke kort du spiller, vil du skulle tage kort fra paraden som point. Vinderen er den der har fået færrest point, når Parade slutter.

  Parade sættes op

  Bunken med kort blandes og hver spiller trækker en hånd på fem kort. Derefter placeres bunken i midten af bordet og seks kort tages fra toppen af bunken og ligges på en række (paraden) ved siden af bunken.

  Runderne i Parade

  På din tur skal du spille et kort fra din hånd ned for enden af paraden med kort.

  Alt afhængigt af hvilket kort du ligger for enden af paraden vil du enten gå fri, eller skulle tage nogle kort fra paraden og ligge foran dig. Hvorvidt du tager kort eller ej kommer an på, hvilket kort du spiller fra din hånd:

  • Hvis kortets værdi er højere end antallet af kort i paraden, så går du automatisk fri for at tage kort.
  • Hvis kortets værdi er lavere end antallet af kort i paraden, så er der mulighed for at du skal tage kort fra paraden. Spiller du et kort med lavere værdi end antallet af kort i paraden, så skal du tælle det antal frem i paraden. Alle kort foran det kort, som du tæller dig frem til, skal du tage og placere foran dig som point, hvis det enten har samme farve, som det kort du spillede, eller har samme eller lavere værdi end det kort du spillede.

  Se de to billedeeksempler nedenfor:
  Anne spiller en gul 7'er til paraden. Da der kun er 6 kort i paraden i forvejen går hun fri for at tage kort.

  Det er nu Hannas tur. Hun spiller en hvid 1'er. Da der er mere en et kort i paraden går hun ikke fri. Hun tæller et kort frem i paraden og tager derefter alle efterfølgende kort, som har samme eller lavere værdi eller samme farve. Der er ingen kort i paraden med samme eller lavere værdi, men hun er stadig nød til at tage den hvide 4'er, da den har samme farve som det kort hun spillede.

  Hvis du tager kort, så vil du i slutningen, få lige så mange point som værdierne af de kort du har foran dig.
  Dog er undtagelsen til dette, at hvis du i slutningen af spillet har flest af en farve kort, så får du kun et point for hvert kort i den farve, i stedet for den værdi der står på kortet (0-kort giver stadig nul point).
  Så hvis du først allerede har fået nogle høje kort i en farve, så kan det faktisk betale sig for dig at prøve at få flere i samme farve, så kortene bliver færre point værd. Husk at det gælder om at få FÆRREST point.

  Derefter trækker du et kort fra bunken, så du igen har fem kort på hånden. Herefter går turen videre til næste spiller.

  Afslutning

  Parade slutter når en af to forskellige ting sker:

  • Når det sidste kort fra bunken trækkes. Herefter spiller alle spillere en runde mere, uden at trække et nyt kort, så alle til sidst sidder tilbage med fire kort på hånden.
  • Alternativt slutter spillet, når en spiller har kort foran sig på bordet i alle seks farver. Sker dette lader spilleren være med at trække et kort, så hun kun sidder tilbage med fire kort. Herefter spiller de alle spillere en runde mere, uden at trække et nyt kort, så alle til sidst sidder tilbage med fire kort på hånden.

  Når alle til sidst sidder tilbage med fire kort på hånden skal I vælge to af kortene at beholde som point, og to kort at kassere. De to kort I vælger at beholde bliver lagt ned foran jer som point. Dette kan enten være en fordel eller ulempe afhængigt af hvilke kort du sidder tilbage med på hånden: Det kan enten betyde at du får flere point, eller hvis du er heldig at du ved at beholde to af en farve du allerede har point i, at du kommer op på fleste kort i den farve og derfor får færre point end de andre spillere.

  Til sidst tæller alle spillere deres point sammen, og spilleren med færrest point vinder. Hvert kort er lige så mange point værd som deres værdi, men husk at den med flest kort for hver farve kun scorer et point per kort i den farve, uanset deres værdi.

  Vurdering af Parade

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  Parade er et glimrende lille japansk kortspil designet af Naoki Homma. Det er udgivet på engelsk af Z-man Games.

  Parade er hurtigt at spille, nemt at gå til, men kræver alligevel at man tænker sig om.

  Den lille æske betyder samtidigt. at det er nemt at tage med sig på farten. En klar anbefaling til folk der leder efter et simpelt og sjovt kortspil til at spille venner og familie eller til at kunne tage med i sommerhuset.


  Kommentarer til Parade