2 - 6 spillere
90+ min
12+ år
 • familiespil
 • strategispil
 • Worker Placement
 • Western
 • Last Night on Earth

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 5. June 2012

  I Last Night on Earth er de døde genopstået, og det er op til dig og dine venner at sørge for, at de fejler – eller vinder, alt efter hvilken rolle du indtager. I Last Night on Earth ruller du massevis af terninger og spiller mange kort, for at få bugt med dine modspillere.

  Opsætning af spillet

  1. Bland de to kortbunker, og sæt Zombie kortene nær zombiespilleren, og Hero kortene nær menneskene.
  2. Vælg et scenarie, I gerne vil spille. Det anbefales at spille Die Zombies, Die som det første spil.
  3. Placér den kvadratiske centerplade i midten. Der står på scenariekortet, hvis siden med huset på skal vende opad.
  4. Træk tilfældigt fire af de L-formede spilleplader, og læg dem rundt om centerpladen, således at der nu er et stort kvadrat. Kom resten af spillepladerne tilbage i æsken. Læg runde-tælleren nær spillepladen.
  5. Menneskespillerne trækker tilfældigt fire karakterkort og finder den tilsvarende plastikfigur. Hver figur har stående på deres karakterkort, hvilken bygning de starter i. Find bygningen på spillepladen og sæt figuren deri. Hvis ikke den bygning er på en af de udtrukne spilleplader, placeres figuren i det midterste felt af centerpladen. En figur, der starter i midten, trækker et kort fra bunken med Hero kort, inden spillet går i gang.
  6. Zombiespilleren finder de 14 zombiefigurer og sætter dem foran sig. Rul to terninger og placér det antal af zombier på spillepladen. Du sætter zombierne på de røde krydser og sørger for at fordele dem så ligeligt som muligt.
  7. Del de forskellige papbrikker op og læg dem, så alle kan nå dem. Gør det samme med terningerne.

  Alt efter hvor mange spillere I er, skal I måske deles om zombierne. Hvis I er flere zombie-spillere, tager hver spiller alle zombierne i en af farverne.

  Antal spillere i alt 2 3 4 5 6
  Antal helte per spiller 4 2 2 1 1
  Antal spillere der
  spiller zombier
  1 1 2 1 1

  Sådan spilles Last Night on Earth

  Last Night on Earth er delt op i flere runder, der igen er delt op i to ture; en Zombie tur og en Helte tur. Zombierne får deres tur først, så lad os kigge på dem til en start.

  Zombie turen

  Zombie-spillerens mål er at få brugt så mange af sine kort som muligt hver tur, for at gøre livet surt for menneskene. Det kan sjældent betale sig at sidde og gemme på sine kort. Det første, zombie-spilleren gør, er at rykke tur-tælleren et hak nedad.

  Træk kort og se om du får flere zombier

  Zombiespilleren må smide ét kort fra sin hånd i skraldebunken. Træk derefter kort fra bunken med Zombie kort. Man trækker op, så man har fire kort på hånden. Hvis et af de kort, du trækker, har ordene “PLAY IMMEDIATELY!” stående, skal kortet spilles med det samme, du får det. Du kan godt få flere af disse på én tur.

  Nogle af de kort, man kan spille, har stående “Remains in play” på bunden. Disse kort giver en effekt over tid og bliver derfor liggende fremme. De kan kun fjernes ved specielle situationer – oftest ved at der bliver spillet kort, der fjerner dem.

  Zombie-spilleren skal rulle to terninger for at se, om der kommer nye zombier i spil sidst i turen. Hvis det antal øjne, man ruller, er mindre end det samlede antal zombier, får man lov til at få nye zombier i spil senere.

  Bevæg zombier

  Nu skal zombierne rykke sig. En zombie kan bevæge sig ét felt på sin tur. De kan bevæge sig alle veje, og kan også gå igennem murene i spillet – det antages, at de er kravlet gennem et vindue eller lignende. De kan ikke forlade et felt med et menneske i, og hvis et menneske står i et felt ved siden af, skal den sultne zombie gå hen til mennesket.

  Kamp

  Nu er det tid til at slås. En kamp i Last Night on Earth består som udgangspunkt af, at en helt ruller to terninger, og en zombie ruller én terning. Hver side kommer ofte ud for at have flere terninger på grund af våben, specielle evner fra kort og lignende.

  Man ruller alle terningerne samtidig, og nu kan hver side spille netop et kort fra deres hånd, hvor der står fight. Et menneske må godt påvirke et andet. Når alle terninger er rullet, er det tid til at sammenligne resultaterne. Der er nu tre muligheder:

  1. Zombiens terning er lig med eller højere end menneske-spillerens. I det tilfælde vinder zombien, og mennesket tager en skade.
  2. Den ene af menneskets terninger er højere end zombiens. I det tilfælde har mennesket præsteret at skubbe zombien væk, uden at skade den.
  3. Hvis menneskespilleren ruller to ens terninger, og samtidig har rullet en terning der er højere end zombiens, har mennesket vundet kampen. Det betyder også, at hvis man ruller to ens, der er lavere end zombiens, men samtidig ruller en enkelt højere, vinder msn altså stadig.

  Hvis et menneske dør i kamp, skal man starte med at kigge på tur-markøren. Hvis baggrunden bag tallene er sort, bliver helten til en zombie-helt. Disse har lige så mange liv, som helten havde oprindeligt, og når de skal bevæge sig, ruller man en terning og halverer tallet (rundet op) – det er antallet af felter, en zombie-helt må rykke sig.

  Få nye zombier og placér dem

  Hvis man tidligere på runden fik lov til at få nye zombier, er det nu, man får dem. Rul en terning, og placér det antal zombier, som du har rullet. Også her gælder reglen med, at de skal placeres ligeligt på de røde krydser – så ikke noget med at placere alle seks i ét felt!

  Heltenes tur

  Heltene tager deres tur, én af gangen. Alle heltene skal gennemføre hvert skridt i den rækkefølge, de bliver nævnt – man kan altså ikke angribe først, og så bevæge sig bagefter. Heltenes rækkefølge er dog ligegyldig – så man kan godt samarbejde, ved at lade en helt tage sin tur og forhåbentlig gøre livet lettere for de andre.

  Bevæg din helt

  Start med at slå en terning. Du har to muligheder:

  1. Din helt kan bevæge sig lige så mange felter, som du har slået på terningen.
  2. Du kan også – hvis du er inde i en bygning – søge efter ting.

  Hvis du vælger at få din helt til at bevæge sig, må du bevæge din helt så mange felter, som du har rullet på din terning. Du kan både bevæge dig vandret, lodret og diagonalt på brættet – du kan dog kun gå vandret eller lodret gennem døre. Du kan naturligvis ikke gå igennem vægge.

  Hvis du bevæger dig ind i et felt, hvor der står en zombie, skal du stoppe med at bevæge dig med det samme; zombien har fået fat i dit tøj, så du kan ikke komme væk!

  Hvis du står inde i en bygning, kan du – i stedet for at bevæge dig – vælge at søge. Når du gør det, trækker du det øverste kort fra bunken med heltekort. Hvis det er et stykke udstyr, skal du lægge det foran dig – hver figur kan bære på fire stykker udstyr, og maks. 2 af de stykker udstyr må være våben.

  Hvis det, du trækker, er et event kort, tager du det på hånden. Event kort kan spilles på dig selv eller på andre spillere – der står generelt på kortene, hvornår de kan spilles.

  Enkelte bygninger har også en

  “Pick Up” evne påskrevet. Hvis du søger i en bygning med en Pick Up evne, må du starte med at kigge i skraldebunken; hvis den type kort, der står som Pick Up evne er i skraldebunken, må du tage det i stedet for et andet kort.

  Kamp

  Efter man har bevæget sig, er det tid til at skyde efter zombierne, hvis du altså har et skydevåben. På kortet med skydevåbnet står der, hvor lang en range det har – altså, hvor langt det kan skyde. Feltet du står på er range 0, alle felter lige udenom er range 1 og så videre. På dit våbenkort står der, hvordan dit våben virker, og hvad der skal til for at ramme. Zombier kan tåle at blive skudt én gang, inden de falder om.

  I dette tænkte eksempel rører din helt (markeret med H) ved to vægge. Derfor kan han ramme Z1, Z2 og Z3. Z4 står bag en væg, du ikke rører ved, og derfor kan du ikke se den.

  Hvis du rører ved en væg, kan du læne dig igennem et vindue og skyde gennem vinduet. Hvis du rører to vægge, kan du se igennem dem begge. Men hvis du står et felt væk fra væggen, kan du ikke skyde igennem den.

  Efter kampen med skydevåben, hvis din helt står på samme felt som en zombie, er det tid til almindelig kamp. Det foregår på samme måde, som i zombiens tur.

  Afslutning af Last Night on Earth

  Spillet kan slutte på tre forskellige måder:

  1. Hvis der dør fire helte, har menneskene tabt.
  2. Hvis bunken med heltekort løber tør, har menneskene tabt.
  3. Menneskene vinder ved at opfylde de krav, der står på scenariekortet.

  Vurdering af Last Night on Earth

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Last Night on Earth er et spil, der har masser af variation – der er flere scenarier med i grundspillet, og der er efterhånden en hel skare af udvidelser; både store udvidelser i æsker, men også små udvidelser, man kun kan købe på spillets hjemmeside. Samtidig er der rigtig gode muligheder for selv at lave scenarier, så hvis du har en kreativ spildesigner gemt i maven, er der også meget at gå til her.

  Reglerne til Last Night on Earth er måske ikke de mest velskrevede, og der er masser af undtagelser, du finder på kortene i spillet. Alligevel er Last Night on Earth et spil, der præsterer at give timevis af underholdning, på grund af den store indlevenhedfølelse, der er i spillet.

  OBS: På billederne i denne artikel er alle figurene malet. Det er de ikke i det spil, du køber i butikkerne – det er noget jeg har gjort.


  Kommentarer til Last Night on Earth