2 - 5 spillere
60+ min
10+ år
  • strategispil
  • Worker Placement
  • Glen More

    Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 17. May 2011

    I Glen More forsøger din skotske klan at være suverænen med den største høst, det bedste kvæg og flest tønder whisky! Ja, du hørte rigtig – en af strategierne for i spillet er at brygge en hulens masse skotsk whisky.

    Glen More er indbegrebet af et papskubber-brætspil: Et solidt strategibrætspil med masser af pap- og træbrikker og interessante spilmekanikker.

    Glen More sættes op

    • Hver spiller tildeles en village-landskabsbrik, som de placerer foran sig, på denne landskabsbrik placeres en klansmedlem – en sort meeple (menneskeformet træbrik).
    • Hver spiller får seks mønter.
    • Spillepladen placeres i midten af bordet mellem alle spillerne.
    • Hver spiller vælger én af de farvede meeples og sætter på spillepladens felter på række ved siden af hinanden.
    • Landskabsbrikkerne opdeles i fire stakke alt efter det anførte tal på bagsiden (0, 1, 2 og 3). Stakkene blandes separat. Og placeres ved siden af spillepladen
    • Landskabsbrikkerne fra 0-bunken placeres nu på på spillepladen. Således at alle felterne er fyldt ud, på nær dem med med spillernes meeples + et tomt felt bag ved den bagerste meeple i rækken.
    • Bunken med kort over special-landskabsbrikker lægges ved siden af spillepladen.
    • Alle de forskellige farver ressourcer-træbrikker lægges i en fælles bunke hvor alle kan nå dem.

    Runderne

    På din tur kan du rykke din meeple lige så langt på spillepladen, som du ønsker. Du tager bare din meeple og flytter den hen på den landskabsbrik du gerne vil have, tager landskabsbrikken og placerer den i forlængelse af det landskab du har foran dig (som er bygget i ud fra den village-landskabsbrik du startede spillet med).

    Hvis du tager en special-landskabsbrik (markeret med et lyserødt symbold nederst i venstre hjørne), skal du også tage det dertilhørende kort, der hører til brikken.

    Når du skal placere dine landskabsbrikker skal du overholde følgende regler:

    • Du skal altid ligge en landskabsbrik ned ved siden af én af dine nuværende landskabsbrikker. Og kun hvis der er en der er en sort meeple på en landskabsbrik ved siden af, eller skråt for den brik du prøver at lægge.
    • Brikker med floder på må kun blive bygget i forlængelse af den flod, som er på den village-landskabsbrik, som du starter spillet med. Du må kun have én samlet flod i dit landskab.
    • Brikker med en vej på må kun blive bygget i forlængelse af den vej, som er på den village-landskabsbrik, som du starter spillet med. Du må kun have én samlet vej i dit landskab.
    • Siderne på en landskabsbrik uden floder og veje kan kun placeres langs kanterne på andre landskabsbrikker, hvor der ikke er floder eller veje.

    Når du ligger en ny landskabsbrik ned aktiveres alle brikkerne der ligger op til den nye brik, inklusiv den ny brik selv, du vælger selv i hvilken rækkefølge de aktiveres:

    • Ressource-landskabsbrikker producerer ressourcer, når de aktiveres: Forest producerer træ, Quarry producerer sten, Meadow producerer får/uld, Wheat Field producerer hvede og Pasture producer kvæg.
    • Distilleries laver hvede om til whiskytønder, men Butchers laver kvæg eller får om til kød (som i dette spil er lig med point).
    • For hver af dine village-brikker, som du aktiverer, må du rykke en af dine klansmedlemmer fra den landskabsbrik hvor de står til en af de tilstødende landskabsbrikker.
    • Når du aktiverer en village kan du i stedet vælge helt af fjerne et klansmedlem fra dit landskab. Når du fjerner et klansmedlem fra dit landskab placeres den sammen med dine point. Den tæller nu som en klanschef til efterfølgende scorerunder.
    • Derudover er der en masse speciel brikker, med forskellige funktioner når de aktiveres. Den samlede oversigt over alle landskabsbrikkerne kan findes i regelbogen.

    Du kan når som helt i din tur købe eller sælge ressourcer. Prisen for køb og salg måles på midten af spillepladen. Jo flere ressourcer der købes des dyrere bliver ressourcerne: den første koste 1, den næste koster 2 og den sidste 3, hvorefter der ikke kan købes mere af denne ressourcer, før at en spiller har solgt nogle af den pågivende ressource.
    Når du sælger en ressourcer tager du blot brikken og placerer tilbage i den fælles bunke for ressourcer, herefter tager du mønterne fra det dyreste felt i rækken ud for ressourcens farve på spillepladen, hvis der ikke er nogle mønter tilbage ud fra en pågældende ressource er markedet mættet og du kan ikke sælge flere før en anden spiller har købt nogle af ressourcerne og derved lagt nye mønter på spillepladen.

    Når du har placeret din landskabsbrik, og aktiveret de relevante brikker, tager du en ny landskabsbrik fra bunken med det laveste tal til rådighed (1, 2 eller 3) og placerer på det bagerste tomme felt på pladen, således at det eneste tomme felt tilbage på spillepladen er det du lige har rykket din meeple væk fra. Herefter går turen videre til den næste spiller, som i rækken efter det nye tomme felt på spillepladen.

    Glen More har en ret unik tursekvens. Spillerne skiftes ikke til at tage tur rundt om bordet som man er vant til fra mange andre brætspil. I stedet er det altid spilleren som står bagerst på spillepladen (lige ved siden af det tomme felt på spillepladen) som får tur.

    Således går turene på tværs alt afhængigt af hvordan spillerne rykker på spillepladen. Når den første stak med landskabsbrikker (1-brikkerne) er løbet tør starter første scorerunde.

    I en scorerunde får spillerne point for tre forskellige mål:

    • jeres antal af whiskytønder
    • jeres antal af klanschefer (de klansmedlemmer du har fjernet fra dit landskab)
    • jeres antal af specialområder (antallet af kort fra special-landskabsbrikker, som du har taget)

    Her har Glen More igen et interessant twist, da pointene for de tre forskellige mål scores relativt i forhold til andre spillere.

    Først sammenligner I jeres antal af whiskytønder. I scorer nu point for hver tønde, som I har mere end spilleren med færrest tønder – hvor mange point du får afhænger af hvor stærk din suverænitet er på området.

    Hvor mange point man får kan aflæses i bunden af spilpladen:

    • Hvis man har 1 mere end den med mindst får man 1 point.
    • Hvis man har 2 mere end den med mindst får man 2 point.
    • Hvis man har 3 mere end den med mindst får man 3 point.
    • Hvis man har 4 mere end den med mindst får man 5 point.
    • Hvis man har 5+ mere end den med mindst får man 8 point.
    • Dette betyder at spilleren med færrest whiskytønder får 0 point.

    Herefter sammenligner man klanschefer og scorer point for disse på samme måde som med whiskytønderne, og til sidste sammenligner man hvor mange specialområder man har og scorer point for disse.

    Herefter fortsætter spillet indtil næste stak løber tør (stakken med 2-brikker) hvorefter anden scorerunde forløses og spillet fortsætter.

    Afslutning

    Spillet slutter når den sidste landskabsbrik fra den sidste stak (3-brikkerne) er blevet lagt på spillepladen. Herefter er der en sidste scorerunde. I den sidste scorerunde er der et par tilføjelser i forhold til de to tidligere scorerunder:

    • Først score du point for whiskytønder, klanschefer og specialområder, ligesom i de to tidligere scorerunder (forklaret ovenfor).
    • Tæl dine resterende mønter: De er hver især et point værd.
    • Alle spillere med undtagelse af den med færrest landskabsbrikker får minus tre point for hver landskabsbrik de har mere end spilleren med færrest landskabsbrikker. Så det er også vigtig at være selektiv i sit valg af landskabsbrikker, fremfor bare at tage så mange som muligt.

    For kort at give et eksempel: Lad os sige at Lasse har 12 landskabsbrikker, Anders har 10 landskabsbrikker og Rasmus har 9 landskabsbrikker. Anders minus 3 point, da han har 1 landskabsbrik mere end Rasmus, som er den der har færrest. Lasse får minus 9 point fordi han har 3 landskabsbrikker mere end Rasmus.

    Når alt dette er gjort sammenligner spillerne point, og den med flest point er vinderen.

    Vurdering af Glen More

    Lasse Petersen
    Lasse Petersen mener ...

    Glen More er et helt igennem solidt spil, med et interessant pointsystem (hvor du scorer point relativt i forhold til andre spillere) og en snedig tursekvens (hvor du må balancere mellem at være hurtig til at vælge de brikker du allerhelst vil have og time hvornår du får tur igen).

    Selvom Glen More har et tema (endda et relativt unikt et af slagsen), så er det i sidste ende en smule abstrakt. Det vigtigste er dog om spillet er spændende at give sig i kast med og om det giver nogle interessante strategiske valg undervejs, og her leverer Glen More til fulde.

    Så hvis du er interesseret i at spille et godt strategiskbrætspil af ca. en times varighed, så er Glen More et kig værd.






    Kommentarer til Glen More