2 - 4 spillere
30+ min
10+ år
 • strategispil
 • Western
 • Blackrock City

  Helle Perrier af Helle Perrier d. 24. December 2012

  Banditter, seksløbere og guld er ingredienserne i Blackrock City. Et spil, hvor du er leder af en gruppe desperados, der hærger det Vilde Vesten, røver banker og overfalder prærievogne i et forsøg på skrabe mere guld og sølv sammen, end dine konkurrenter.

  Opsætning af Blackrock City

  De tolv bybrikker blandes og arrangeres i en cirkel i tilfældig rækkefølge.
  Prærievognen placeres i midten og de ti sølvbrikker placeres omkring.
  Guldbrikkerne og fangebrikkerne placeres i en bunke på bordet.

  Sheriffen placeres over startbyen og startspilleren sætter sin banditbrik på byen.
  Hver spiller tager to ure, en udsættelsesbrik samt en papskærm, en banditlederbrik og otte banditbrikker i samme farve. Banditbrikkerne skal placeres med den sorte side opad.

  Sådan spiller du Blackrock City

  Den ældste spiller starter og i de efterfølgende runder starter den, der vandt den sidste runde. Man spiller med uret rundt.
  Spillet består af en række identiske runder. På sin tur har man tre muligheder:

  • Sats banditter. Vælg et antal banditter og læg dem ind i cirklen. Hver enkelt by har et antal sække, hvilket angiver hvor meget guld man kan få ved at stå på byen. I nogle af byerne kan man også få fanger, og udvide sin bande af banditter. Det gælder altså om at lande på byen og så indkassere et antal guldbrikker. Det er dog kun den person, der satser flest banditter, der får lov til at flytte. Man satser efter tur og kan ikke satse et antal der allerede er lagt ud. Man skal byde over eller under.
  • Udsæt turen. Man lægger udsættelsesbrikken foran sig, og det er den næste persons tur. Når det bliver ens tur igen, skal man satse.
  • Spring turen over. Hvis man ikke har nok raske banditter, kan man evt. springe sin tur over. Man lægger udsættelsesbrikken foran sig med krydset opad.

  Når alle har satset, eller valgt at springe over, slutter runden. Den der har budt højest får lov til at flytte. Man flytter sin banditlederbrik ind på den by, hvor sidste rundes vinder står (i første runde er det startbyen).

  Det laveste antal budte banditter trækkes fra det højeste og vinderen flytter med uret rundt det antal byer og lander til sidst et sted, hvor banken røves og spilleren indkasserer den belønning, der er angivet på bybrikken. Derefter vendes bybrikken om. Bagsiden af bybrikkerne giver spillerne nye muligheder, når de i fremtiden lander der.

  Den spiller, der har satset næstflest banditter får lov til at angribe prærievognen og må tage en af sølvbrikkerne.

  Både sølv- og gulbrikker anbringes bag papskærmen. Alle de satsede banditter bliver sårede og vendes med den hvide rytter opad og man tager em tilbage. Var nogle af de satsede banditter allerede sårede, dør de og fjernes fra spillet.

  Hver gang der satses banditter flytter sheriffen samme antal byer med det samme. Undtagelsen er de banditter der er markeret med et kryds, de flytter ikke sheriffbrikken. Lander sheriffen i en by, hvor der står en banditleder, bliver en af den spillers banditter sårede. Er der ikke nogen raske banditter, dør en af dem og fjernes fra spillet. Lander en banditleder i en by, hvor sheriffen er, kan vedkommende ikke få guld eller fanger.

  Med spillet følger der også et lille timeglas. Hver spiller har to tidsbrikker. Placeres den foran en modspiller har vedkommende 15 sekunder til at afslutte sin tur, ellers koster det en bandit.

  Afslutning på Blackrock City

  Spillet kan slutte på to måder:
  Hvis alle spillere springer deres tur over i samme runde, slutter spillet øjeblikkeligt.
  Når der ikke er flere banditter
  Vinderen af spillet er den spiller, der har flest guld- og sølvbrikker.
  Står det lige, vinder spilleren med flest guldbrikker.
  Står det stadig lige, vinder spilleren, der sidst har angrebet en by.

  Vurdering af Blackrock City

  Helle Perrier
  Helle Perrier mener ...

  Blackrock City er et lille solidt spil. Der er både et fint tema og gode komponenter. Det er et hurtigt spil, der også er hurtigt lært. Selv om det er et forholdsvist enkelt spil, er der en overraskende mængde taktik involveret.

  Det kræver omhyggelig planlægning at udmanøvrere de øvrige spillere, når der både skal tages hensyn til sheriffen og antallet af banditter i ens gruppe. Blackrock City er et strategispil i den lette ende, og egner sig aldeles udmærket til at introducere nye spillere til genren.


  Kommentarer til Blackrock City