2 - 5 spillere
60+ min
10+ år
 • strategispil
 • temaspil
 • Bluff
 • Pirat
 • Regler på dansk

  Mutiny!

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 17. September 2012

  Piraterne ombord det “gode” skib Havfruens Hævn, er ved at være godt trætte af deres kaptajn, Rødøje. Derfor går nogle grupper af pirater rundt på skibet og hvisker i krogene, mens de prøver at overtale de andre besætningsmedlemmer til at deltage i mytteri. Hvordan overtaler man hinanden? Jo, med dukater og rom – naturligvis.

  Mutiny! er et hurtigt bydespil, hvor hver spiller ønsker at blive kaptajn i stedet for kaptajnen. Målet for spillerne er, at samle 10 sabler, for så er man stærk nok til at overtage kaptajnens rolle.

  Opsætning af Mutiny!

  • Tag de fem besætningsmedlemmer, og læg dem på bordet i numerisk rækkefølge.
  • Hver spiller vælger en farve, og tager otte mønter i den farve, samt tre flasker rom.
  • Læg resten af mønterne og flakserne med rom et sted alle kan nå dem.
  • Bland søkort brikkerne, og placer dem med forsiden nedaf, under brik nummer fire (Styrmanden).
  • Den spiller, der sidst har set en piratfilm, får kikkert-brikken, og er Udkigspost i første runde.

  Sådan spiller du Mutiny!

  Spillet kommer til at foregå over mange runder, der hver især har tre faser. Spillet fortsætter indtil en spiller har nået 10 sabler i sin beholdning, hvorefter det slutter øjeblikkeligt.

  Fase 1: Giv bud

  I første fase skal I byde. Udkigsposten (spilleren med kikkerten) råber navnet på det første besætningsmedlem op. Hver spiller tager – hemmeligt – et antal mønter og romflasker i sin hånd. Når alle har valgt, hvor meget de vil betale for besætningsmedlemmets gunst, viser alle spillerne på samme tid hvor meget de har budt, og lægger det ud for besætningsmedlemmet.

  Dette gentages for alle fem besætningsmedlemmer.

  Fase 2: Så blev de bestukket!

  For

  Den spiller, der har lagt mest bestikkelse ved kanoneren får to sabler. Spilleren, der har lagt næstmest bestikkelse får én sabel.
  hvert besætningsmedlem skal I nu finde ud af hvem der har vundet besætningsmedlemmets (midlertidige) loyalitet. I tæller sammen hvor meget I hver især har bestukket (både romflasker og mønter). Den spiller, der har bestukket mest, får den gode, der er på øverste linie under besætningsmedlemmets portræt. Den spiller, der har budt næstmest, får den gode, som står på anden linie.

  Hvis der er flere spillere, der har budt lige meget, er det udkigsposten, der bestemmer hvem af dem, der får lov til at få goden fra det pågældende besætningsmedlem. Alle spillere må prøve at influere udkigsposten, ved at bestikke spilleren med rom (men aldrig med mønter).

  Styrmanden

  Besætningsmedlemmet

  “Styrmanden” er lidt speciel. Når han bliver aktiveret, får spilleren med mest bestikkelse lov til at vælge hvilken vej skibet skal sejle. Skibet kan enten sejle nord eller syd, og alt efter hvilken vej skibet sejler, vil visse spillere få en fordel eller en ulempe.

  Man kan se, hvilken spiller der bliver berørt, ved at det lille ikon der står til venstre for fordelen eller ulempen matcher de ikoner, som hvert besætningsmedlem har. Den spiller, som kontrollerer det pågældende besætningsmedlem, er den spiller, der vil få fordelen eller ulempen fra den pågældende kurs.

  Fase 3: Oprydning

  Når alle besætningsmedlemmerne er gennemgået, skal I til at rydde op. Start med at fjerne alle de flasker med rom, der ligger ud for besætningsmedlemmerne. Bagefter må hver spiller tage tre af deres mønter tilbage. De resterende mønter bliver liggende ud for besætningsmedlemmerne, og tæller med i næste tur. Til sidst vender I den øverste søkortsbrik, så I kan se hvilke muligheder styrmanden vil få i næste runde.

  Afslutning på Mutiny

  Mutiny! slutter, så snart en spiller har fået fat på 10 sabler (otte sabler, hvis man spiller 4-5 spillere). Hvis to eller flere spillere får 10 sabler på samme tid, er det den spiller, med flest sabler, der vinder. Hvis der stadig er lige, deler spillerne sejren.

  Vurdering af Mutiny!

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Mutiny! er et spil, for folk der elsker at sidde og lure sine modspillere. Der er ikke meget hygge om bordet, når alle folk har deres bedste pokerfjæs på, mens ingen vil afsløre deres planer. – men så snart trykker bliver lettet, og alle folk viser, hvad de har budt vil skældsord og latterbrøl ofte flyve over bordet.

  Spillet har den ulempe, at besætningsmedlemmerne helt sikkert ikke er lige stærke: Kanoneren, der giver dig 2 sabler (altså en femtedel af det, du har behov for) virker langt mere stærk end bådsmanden, der giver dig lov til at rykke en mønt fra et felt til et andet. Men som man får flere spil under bæltet, er det helt sikkert at en erfaren spiller ikke får lov til at løbe afsted med at sætte sig hårdt på kanoneren hver runde.

  Alt i alt er Mutiny! en sjov oplevelse, der har masser af ben i, som altid, når det er et spil, der går ud på at læse dine modstandere, fremfor at gennemskue et spils mekanikker. Jeg har nydt mine timer med Mutiny!, og jeg er sikker på at andre også vil gøre det samme.


  Kommentarer til Mutiny!