2 - 4 spillere
60+ min
10+ år
 • strategispil
 • Middelalder
 • Milestones

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 22. August 2012

  Gardon Gna'Rish gik med raske skidt gennem skoven. Den rytmiske støj fra skovhuggernes økser ledte ham sikkert frem mod sit mål, og snart stod han lysningen, hvor hans tre skovhuggere svedte i sommervarmen. De fældede træer lå spredt ud over skovbunden, klar til at blive afgrenet og slæbt tilbage mod gården. Når det her læs var hjemme, havde han træ nok i overskud til at kunne bytte sig til sten og dermed få opført et nyt hus.
  Alligevel var Gardon Gna'Rish ikke tilfreds. Snart var det den tid på året, hvor herremanden opkrævede skat, og Gardon var i syv sind over, hvilken mand han bedst kunne undvære. Måske burde han alligevel udsætte det nye hus og i stedet bruge pengene på at hyre nye folk.

  Ubeboede territorier skal inddæmmes i civilisationen i brætspillet Milestones. Hver spiller repræsenterer en storbonde, der forsøger at blive den mest succesfulde. Det er imidlertid ikke nemt. Ikke alene bliver du generet af naboerne, men også den lokale herremand gør dit liv surt med skatter og krav om, at du afleverer arbejdskraft til ham.

  Milestones udspiller sig dels på spilbrættet, dels på spiller-arket. På spiller-arket placerer du dine arbejdere, som skaffer dig sten, træ, sand, korn og mønter. Det bruger du til at købe nye arbejdere samt veje, huse, markedspladser og korn, som du placerer på spilbrættet. Derved scorer du victory point, som du skal bruge for at vinde spillet.

  Set up

  • Placer en markedsplads på markedsteltet øverst til venstre på spilbrættet.
  • Bland de 15 bonus-brikker og placer dem på de 15 trekanter med buske på spilbrættet. Derpå vendes alle bonus-brikkerne, så de har forsiden op ad.
  • Hver spiller får et spiller-ark. Spillerne afgør, hvem der begynder.
  • Hver spiller vælger en farve og får spiller-brikken i samme farve, som placeres på borgen på vedkommendes spiller-ark. Hver spiller får også en markør i den valgte farve, som placeres på feltet 0 på scoretavlen.
  • Hver spiller får en mønt.
  • De 35 worker-brikker blandes. Derpå trækkes fem brikker, der lægges med forsiden op ad på en række. Den kaldes the general worker display.
  • Afhængig af antallet af spiller trækkes nu yderligere worker-brikker. Der trækkes fem brikker i et to-spiller spil, syv brikker i et tre-spiller spil, og ni brikker i et fire-spiller spil. Spilleren til højre for den startende spiller må nu vælge to af brikkerne. Det fortsætter man med modsat urets retning, således at den spiller, der starter spillet, til slut kan vælge mellem tre brikker. Derpå placerer spillerne deres valgte worker-brikker øverst på deres spiller-ark.

  Sådan spiller du Milestones

  Spillerne skiftes til at tage deres tur. Første spiller starter, og derpå går turen på skift i urets retning.

  Når det er din tur, skal du flytte din brik to gange på spiller-arket. Du flytter altid i urets retning og må flytte lige så langt, som du ønsker. Dog skal du altid stoppe på the castle.
  Der er to slags felter på spiller-arket: Worker-felter og building-felter. På worker-felterne er dine arbejdere (worker-brikker) placerede. Det findes fem forskellige slags arbejdere: quarryman, lumberjack, sand worker, grain grower og coiner. Alle arbejdere er udstyret med et tal. Du må placerer dine arbejdere på spillet-arket, som du ønsker, men hvis du kan lægge dem, så de udgør en stigende talrække regnet fra venstre (to ens tal er at betragte som stigende), så får du en bonus i trading house.
  På building-felterne (trading house, board of works, mill og castle) kan du handle og betale skat. Her er en hurtigt forklaring af de enkelte felter:

  Arbejder: Du må tage den ressource, som arbejderen producerer (altså træ hvis det er en lumberjack, etc.). Hvis du passerer flere arbejdere af samme slags, som den du stopper på, må du tage et antal ressourcer svarende til antallet af arbejdere, du passerer (inklusiv den du står på).
  The Trading House: Her kan du hyre nye arbejdere samt købe og sælge ressourcer. Hvis dine arbejdere ligger i numerisk stigende rækkefølge, får du desuden en mønt.
  The Boards of Works: Her kan du bygge veje, huse og markedspladser for dine ressourcer. Du kan købe lige så meget, som du har råd til.
  The Mill: Her kan du lave mel til markedspladser, som ikke allerede har en melsæk liggende. Når du har valgt din markedsplads, lægger du en melsæk på den. Der giver dig victory point fra to udækkede tal, som du vælger, der støder op til markedspladsen. Desuden får du en mønt.
  Du kan lave lige så meget mel, som du ønsker, blot du har korn nok og markedspladser at leverer til.
  The Castle: Hvis du har mere end tre ressourcer og mønter, skal du aflevere det overskydende til herremanden (lægges tilbage i bunkerne), således at du kun har tre. Desuden skal du – hvis du har mere end to arbejdere – aflevere en arbejder til herremanden. Det gøres ved, at du tager en cover-brik og dækker en af dine arbejdere.

  Køb af nye arbejdere

  Hvis du i the Trading House købte en ny arbejder, må du vælge mellem de fem brikker, der ligger i the general worker display. Derpå placerer du brikken på worker-felterne på dit spiller-ark. Du må gerne købe flere arbejdere. Når du er færdig, trækker du nye brikker til the general worker display, så der igen er fem brikker.

  Placering af veje, huse, markedspladser og mel

  Når du har købt veje, huse og markedspladser i the board of works, skal de placeres på spilbrættet. Det gør du på følgende vis.

  • Veje: Når du køber en vej, får du to vejstykker og en milestone. Du lægger først en vej, så milestonen på et tal på kortet og derefter det sidste vejstykke. Din vej skal enten ligge i forlængelse af en eksisterende vej, eller du kan starte et ny vej ud fra en markedsplads. Du må ikke føre to veje sammen, eller lave en vej, der fører tilbage til samme markedsplads, som den udsprang fra. Alle spillere begynder som nævnt på det samme felt (markedspladsen øverst til venstre på spilbrættet) og bygger altså herfra.
   Du får victory point svarende til nummeret på det tal, som din milestone dækkede.
  • Huse: Huse må placeres på trekanter på kortet, som har en vej liggende på en af trekantens sider. Der må kun stå et hus på hver trekant.
   Du får victory point svarende til summen af alle udækkede tal på trekantens hjørner.
  • Markedspladser: Du må placere markedspladser på udækkede numre i eller forenden af en vej.
   Du får victory point svarende til nummeret på det tal, som din markedsplads dækkede.
  • Mel: Når du har lavet mel i møllen, skal du vælge en markedsplads på spilbrættet, der ikke har en melsæk liggende. Du lægger nu en melsæk på markedspladsen.
   Du får victory point svarende til summen af to udækkede numre, der støder op til markedspladsen. Du vælger hvilke numre, hvis der er flere muligheder. Desuden får du en mønt.

  Bonus-brikkerne: Spredt ud over kortet ligger fem forskellige slags bonus-brikkerne. De matcher de fem forskellige slags arbejdere. Du kan få bonus-brikkerne, hvis du placerer en milestone på et af de tre hjørner på den trekanten, hvor bonus-brikken ligger, eller hvis du bygger et hus på selve trekanten.
  Du skal dog have en arbejder på dit spiller-ark, der matcher bonusbrikken. Du lægger nu bonusbrikken på arbejderen, og fremover laver han dobbelt som mange ressourcer. Du må højst placerer en bonus-brik på en arbejder.
  Hvis du ikke opfylder kravene til at tage bonus-brikken, bliver den liggende.
  Bonus-brikken giver dig et victory point.

  Sådan vinder du spillet

  Milestones slutfase kan udløses på to måder:

  1. Hvis en spiller rammer eller passerer et bestemt antal victory point. Tallet afhænger af antallet af spillere, og det er markeret på scoretavlen.
  2. Hvis en spiller tager den sidste arbejder-brik fra the general display.

  I begge tilfælde gør spilleren sin tur færdig. Derpå får alle andre spillere en sidste tur, inden det endelige resultat gøres op.

  Ud over de point, som spillerne har på scoretavlen, får man til slut point for at have flest arbejdere. Der er som nævnt fem forskellige kategorier af arbejdere (quarryman, lumberjack, sand worker, grain grower og coiner), og hver kategori gøres op separat. Hver arbejder tæller som en, medmindre han har en bonus-brik, så tæller han to. Spilleren med det højeste tal får fem victory point. I tilfælde af pointlighed får hver spiller to point. Det er altså muligt at få 25 point ekstra til slut.

  Spilleren med flest victory point vinder.

  Vurdering af Milestones

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Milestones er ikke for uøvede brætspillere. Der er simpelthen for mange valg i begyndelsen, og det er nemt at miste overblikket. Øvede spillere vil dog hurtigt få føling med spillet.

  Det gælder om hele tiden at holde øje med, hvad de andre spillere laver, da deres valg både kan ødelægge det, du havde gang i, men samtidig åbner op for helt nye muligheder.

  Held er forsøgt reduceret mest muligt, så det er evnen til at planlægge, der afgør, om du vinder.


  Kommentarer til Milestones