2 - 4 spillere
30+ min
12+ år
 • strategispil
 • Kortspil
 • Middelalder
 • Guildhall

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 11. July 2013

  Fremskridt! Det er hvad den mørke middelalder har brug for. Én med gå-på mod og initiativ. Du har slumret længe nok i denne lille søvnige by. Nu er det tid til at sparke lidt gang i tingene. Du har derfor samlet håndværkere, dansere og lærde fra nær og fjern, for at styrke samarbejdet og dermed fremskridt. Men du er ikke alene om den idé.

  I Guildhall skal I spille forskellige kort, og derved forsøge at samle hele grupper af håndværkere, dansere og lærde. En sådan gruppe kan bruges til at købe sejrspoint, som man vinder spillet med. En gruppe består af fem kort af samme profession i fem forskellige farver.

  Mens grupperne vokser, giver de spilleren særlige fordele. Jo flere i gruppen – jo flere fordele giver de. Men når gruppen vokser til fem, falder fordelene væk og kan nu kun bruges til at købe sejrspoint. Det gælder derfor om at spille sine kort fornuftigt og få mest ud af sine grupper.

  Sådan starter I Guildhall

  Det er nemt at komme i gang med Guildhall. Forberedelserne er minimale, og I kan gå i gang efter at have gjort følgende:

  1. Bland de 120 professionskort og læg dem i en bunke midt på bordet.
  2. Bland sejrspointkortene, træk de fem øverste kort og læg dem med billedsiden opad.
  3. Læg ligeledes sejrspointbrikkerne midt på bordet.
  4. Giv hver spiller ni professionskort.
  5. Hver spiller må nu kassere så mange professionskort, som de ønsker, og trække nye kort, således de igen har ni kort på hånden.
  6. Herefter vælges tre kort fra hånden og disse placeres bordet. Dette er spillernes “Guildhall”. En spiller må ikke lægge to ens kort.

  Runderne i Guildhall

  Spillerne skiftes til at udfører to handlinger og kan vælge mellem en eller flere af følgende handlinger:

  • Spil et kort fra hånden og udfør handlingen
  • Kassér kort fra hånden og træk nye
  • Køb sejrspointkort fra bordet

  Spil et kort fra hånden og udfør handlingen

  Assassin - Giver spilleren mulighed for at kassere et eller flere kort fra en anden spillers Guildhall

  Hvert kort, der spilles, giver spilleren mulighed for at udfører en handling. Handlingen afhænger af den profession, der spilles, og antallet af kort af samme profession i spillerens “Guildhall” – altså kort der i forvejen ligger på bordet foran spilleren.

  Spillerne må ikke spille et kort af samme profession og farve, som i forvejen er i hans “Guildhall”, og der må kun spilles ét kort af samme profession i hver spillers runde.

  Når en spiller får en gruppe bestående af en bestemt profession i fem forskellige farver, vendes gruppen, og professionens særlige fordele gælder ikke længere. En sådan gruppe kort kan kun bruges til at købe sejrspointkort.

  Kassér kort fra hånden og træk nye

  Spilleren kan vælge at kassere et eller flere kort fra hånden og trække nye kort op til seks. Der er ingen grænse for, hvor mange kort en spiller må have på hånden.

  Køb sejrspointkort fra bordet

  Spillerne kan bruge grupper af professionskort til at købe sejrspointkort for. Sejrspointkortene koster en eller to grupper og giver mellem to til ni sejrspoint. Nogle af kortene giver ligeledes spilleren mulighed for at bytte kort, trække nye kort, udfører flere handlinger og lignende.

  Når en spiller har købt et sejrspointkort, trækkes der et nyt, således at der altid ligger fem kort på bordet.

  Sådan vinder du Guildhall

  Spillerne kæmper om først at optjene 20 sejrspoint. Hvis en spiller således har 20 sejrspoint til slut i sin tur, er han eller hun vinder af spillet.

  Vurdering af Guildhall

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  Guildhall ser ved første øjekast ikke ud af meget. Blot en bunke kort med seks forskellige professioner i fem forskellige farver. Men når spillet er i gang, bliver man overrasket over, hvor meget spil, der kan komme ud af “så lidt”. Mekanikken er elegant og gennemført, selv om enkelte af professionerne kan virke meget magtfulde i forhold til andre. De to handlinger i hver runde kommer hurtig til at virke for lidt, og der skal derfor træffes nogle svære valg. Skal jeg gavne min egen sag, eller sørge for at en af de andre ikke vinder?

  Guildhall er forholdsvis let at gå til og kan spilles på under en halv time. Hurtigheden i spillet gør det nemt “lige at snuppe et spil til”, hvilket det i den grad også fortjener.


  Kommentarer til Guildhall