2 - 4 spillere
30+ min
12+ år
 • Kortspil
 • Horror
 • Relateret læsning


  Cthulhu Realms

  Morten Greis af Morten Greis d. 23. February 2017

  Cthulhu Realms er et kortspil om at drive modstanderens kultister til vanvid, hvor man opbygger sin egen kult, erhverver bygninger, anskaffer tryllebøger og fremmaner monstre undervejs i spillet. Altsammen for at besejre modstanderne.

  Cthulhu Realms er et deckbuilding-spil i lighed med f.eks. Dominion, hvor en central del af spillet er at opbygge sin kortstak, mens man spiller. Alle spillerne begynder med hver deres sæt basiskort, og via de kort kan de anskaffe nye kort, og derved designe deres strategi, mens de spiller.


  Kortene i Cthulhu Realms er fordelt på fire faktioner (gul, lilla, grøn, sort), og de har alle en type (Entity, Artifact, Location). Ved at anskaffe og bruge kortene på forskellige måder, kan man besejre sin(e) modstander(e).

  Opsætning af spillet

  Giv hver spiller et startdeck. Det består af 2 Initiates, 2 Goons og 6 Followers. Overskydende Goon og Follower kort anvendes ikke.
  Giv hver spiller en pointtavle og de to matchende pointmarkører. Man begynder med 50 Sanity point.

  De andre 66 kort blandes og anbringes i en stak midt på bordet.
  Ved siden af den store kortstak placeres de tilbageværende Initiate-kort.

  • Ved to spillere: Træk 5 kort fra den store kortstak og læg dem åbent på bordet
  • Ved tre spillere: Træk tre gange 3 kort, og anbring dem, så der ligger tre kort mellem hver spiller (spillerne har således adgang til seks kort hver, men tre kort deler de med en spiller, og tre kort med en anden spiller).
  • Ved fire spillere: Træk fire gange 4 kort, og anbring dem, så der ligger tre kort mellem hver spiller.

  Spillerne trækker nu deres første kort fra deres egne kortstakke:

  • 2 spillere: Startspilleren trækker tre kort, modspilleren trækker fem kort
  • 3-4 spillere: Startspilleren trækker tre kort, slutspilleren trækker fem kort, de andre spillere trækker 4 kort.

  I er nu klar til at spille.

  Sådan spilles Cthulhu Realms

  Hver spillers tur består af følgende tre faser:

  • Hovedfasen
  • Oprydningsfasen
  • Træk kort

  Hovedfasen

  I hovedfasen er der følgende typer af handlinger at foretage i valgfri rækkefølge:

  • Spil kort fra hånd
  • Brug kortenes egenskaber
  • Køb nye kort
  • Angrib modstander

  Man må spille alle de kort, man har på hånden (og uspillede kort bliver ikke gemt til næste runde), og når et kort er spillet, må man gøre brug af deres egenskaber. Rækkefølgen af aktiveringen af kortene er fri, da nogle af kortenes egenskaber kræver at andre kort er i spil eller at andre korts egenskaber har været brugt.
  Location kort, som man har haft i spil fra tidligere runder, må også anvende deres egenskaber i løbet af turen.

  Når man køber kort, tages de ude fra rækken på bordet. Kortene, man køber, ryger direkte i afsmidsstakken, og de erstattes straks ude på bordet af nye kort, så man altid har 5 kort (to spillere) eller 6 kort (tre-fire spillere) at vælge mellem.

  Når man angriber modstanderne, vælger man, om man vil angribe spilleren eller deres location kort – MEN hvis en location har et Sanctuary-symbol, må man ikke angribe spilleren, førend location med Sanctuary er destrueret, men hvis en location har et Nexus-symbol, skal den destrueres, førend man må angribe andre locations med Sanctuary (hvis et kort overlever et angreb, forsvinder al skaden ved turens slutning).
  Angrebne spillere mister Sanity point. Når man 0 point, er man ude af spillet.

  • Hvis man spiller tre eller fire spillere, angriber man begge de modstandere, der grænser op til en, og begge modstandere udsættes for samme angreb (spiller man f.eks. to Goon kort, angribes begge spillerne af de to Goon-kort).
  • Hvis man i et tre/fire spiller spil, eliminerer en spiller, fjerner man spillerens plads fra bordet, så de tilbageværende spillere igen grænser op til hinanden.

  Oprydningsfasen

  • Smid eventuelle uspillede kort i afsmidsstakken.
  • Ryd alle Entity og Artifact kort væk. De ryger i afsmidsstakken.
  • Alle Location kort forbliver i spil.

  Træk kort

  Træk en ny hånd på fem kort.
  Hvis der ikke er kort nok i spillerens kortstak, blander spilleren kortene i afsmidsstakken. De blandede kort bliver den nye kortstak, som spilleren trækker kort fra.
  Derefter er det næste spillers tur.

  Spillets vinder er

  Cthulhu Realms slutter, når modstanderne er løbet tør for Sanity point. Den tilbageværende spiller er vinderen. Hvis den centrale kortstak er tømt inden da, slutter spillet, og spilleren med mest sanity er vinderen.

  Vurdering af Cthulhu Realms

  Morten Greis
  Morten Greis mener ...

  Cthulhu Realms er en åndelig søster til kortspillet Star Realms – deraf ‘Realms’ i titlen – som her er anbragt i H.P. Lovecrafts Cthulhu Mythos univers, som mange spillere kender fra rollespillet Call of Cthulhu eller fra Fantasy Flights *Arkham Horror*-brætspilsserie bestående blandt andet af Mansions of Madness, Eldritch Horror og Elder Sign. Kendskab til Cthulhu er dog ikke nødvendigt for at spille Cthulhu Realms.
  Cthulhu Realms har meget den samme spiloplevelse som Star Realms, men den leverer et godt nyt bud på multiplayer-spil (og grundpakken indeholder allerede de nødvendige kort til at fire spillere kan dyste imod hinanden), og foruden en nyt tema leverer den nogle nye bud på, hvordan de forskellige mekanikker i spillet kan bruges til nye effekter. Det gør Cthulhu Realms til et godt alternativ eller supplement til Star Realms.


  Kommentarer til Cthulhu Realms