3 - 6 spillere
240+ min
14+ år
 • temaspil
 • Forræder
 • Science fiction
 • Battlestar Galactica: Exodus

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 17. July 2014

  Netop som du troede, at du var kommet i sikkerhed for Cylonerne, er de efter dig igen – denne gang med flere ondskabsfuldheder, de kan kaste i nakken på dig. Ganske som i Pegasus-udvidelsen giver Exodus dig flere delelementer, du kan tilføje en af gangen, eller du kan bruge dem alle på én gang.

  Nye elementer

  Exodus giver dig tre nye dele, at bruge i dit Battlestar Galactica-spil. Du kan få mere paranoia med de nye Conflicted Loyalties, møde folk på gangene på Battlestar Galactica med Ionian Nebula-tilføjelsen eller få meget mere taktik i spillet med det nye Cylon Fleet-bræt.

  Conflicted Loyalties

  Den mindste del af udvidelsen, er de nye loyalitets-kort; Conflicted Loyalties. De fungerer ligesom de gode loyalitets-kort, og hvis du har lyst til at bruge dem, blander du dem ganske simpelthen med ind i dine gamle loyalitetskort, når spillet begynder.

  Der

  Hvis en spiller vælger at kigge på dette loyalitetskort, bliver Battlestar Galactica skadet to gange. Av!!
  er to typer af de nye loyaliteter. Der er Final Five-kortene, som er personer, der er særligt vigtige for plottet. Hvis du, i løbet af spillet, vælger at kigge på et loyalitetskort, og dette kort er et Final Five-kort, bliver du ganske enkelt straffet, ved at noget dårligt sker (altså, dårligt for menneskene – ikke for cylonerne).

  Den anden nye type loyalitetskort hedder Personal Goal-kort, og har – som navnet antyder – en mission skrevet på kortet. Fuldfører du ikke missionen i løbet af spillet, vil Galactica, når spillet er slut, miste en ressource – og på den måde kan menneske faktisk tabe, hvor de ellers troede, at alt var i den skønneste orden.

  Ionian Nebula

  Den mere komplicerede del af udvidelsen, er Ionian Nebula-delen af spillet. Den består

  af et par nye dele, hvoraf den vigtigste er møder med allierede folk fra tv-serien, på forskellige dele af Battlestar Galactica. Når en allieret bliver placeret, får han lagt en brik på sig – der er to typer brikker, hvoraf den ene er en blå, “god” brik, og den anden er en rød, “dårlig” brik. Når man står på et felt med en allieret, afslører man hvilken brik, der er lagt.

  Hver allieret, man kan møde, har en god og en dårlig effekt, og hvilken af disse effekter, der træder i kraft, bliver så bestemt ud fra hvilken brik, der lå på personen.

  Når

  Ganske som i den sidste udvidelse, har Exodus også nogle flere skill-kort med i spillet, til at gøre bunkerne endnu større og med flere muligheder.
  mødet er klaret, trækkes der en ny, og den aktive spiller, tager nu en brik fra sin egen pulje af brikker og ligger på den nye allierede. Spilleren, der har placeret brikken, ved altså nu, om det er en god eller en dårlig idé at møde personen.

  Når man har nået sin endelige destination, afslører alle spillere, hvor mange brikker af hver farve de har. Cylonerne ønsker at have mange røde, og menneskene ønsker at have mange blå. Den spiller, der har flest af den type brikker, de ikke vil have, dør. Resten af spillerne skal nu spille endnu et hop gennem rummet, før spillet er slut.

  Cylon Fleet

  Den sidste del af udvidelsen er Cylon Fleet brættet, der også har en ny rolle til menneskene, nemlig CAG-officeren. Ved spilstart findes CAG-officeren ved hjælp af en

  CAG-rollen har rigtig mange muligheder for at manøvrere rundt med sig selv, og andre af menneskenes rumskibe.
  tabel i regelbogen (ganske som Admiralen og Præsidenten i grundspillet). CAG skal vælge, hvor de civile rumskibe skal placeres rundt om Galactica, og kan desuden eskortere dem i sikkerhed fra Cylon-skibene. Desuden fjernes alle “Cylon Attack”-kort fra bunken med krisekort, da de ikke længere skal bruges.

  Ved siden af pladen med Battlestar Galactica (og eventuelt Pegasus, hvis du bruger den gamle udvidelse) placerer du Cylon Fleet brættet, som blandt andet indeholder endnu flere handlinger, en afsløret Cylon kan tage på sin tur.

  På denne plade, skal du placere Cylonernes rumskibe, hver gang et krisekort fortæller, at en type skibe skal aktiveres, og denne type skib ikke er på brættet med Battlestar Galactica. Hver gang du placerer et skib herovre, rykker du på Pursuit-tælleren, du finder i toppen af brættet. Når tælleren er nået hele vejen, hopper alle cylon-skibene over til Battlestar Galactica, hvor de er klar til at skyde Galactica i småstykker.

  Når Galactica hopper væk fra Cylonerne, placeres de på Cylon Fleet brættet, på de tilsvarende felter. Der er derfor langt mere taktik i, hvornår man har lyst til at hoppe væk fra Cylon-angriberne, end tidligere.

  Vurdering af Battlestar Galactica: Exodus

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Exodus er min yndlings-udvidelse til Battlestar Galactica-spillet, på trods af at Ionian Nebula er det værste, jeg har oplevet i Battlestar Galactica. Selve idéen med at møde folk på gangene er helt sublim, synes jeg – men elementet med, at man er tvunget til at gøre det skidt for alle andre, for at undgå at skulle sidde helt alene og kigge på de andre færdiggøre spillet i op til et par timer – det er bare ikke sjovt.

  Det bliver dog opvejet af Cylon Fleet-delen, der giver meget større taktiske elementer i spillet, samtidig med at det er med til at gøre spillet endnu sværere. CAG-rollen er også rigtig sjov, og er med til at give flere spillere noget at lave hele tiden.

  Conflicted Loyalties giver så god mening, i forhold til resten af spillets tykke paranoia, et jeg simpelthen ikke kunne finde på at spille uden dem fremover.


  Kommentarer til Battlestar Galactica: Exodus