2 - 2 spillere
90+ min
13+ år
 • krigsspil
 • strategispil
 • Kortspil
 • A Few Acres of Snow

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 28. October 2011

  A Few Acres of Snow simulerer den franske og indianske krig, hvor englænderne kæmpede mod franskmændene om det landområde, som senere blev til Canada.

  A Few Acres of Snow er et krigsspil for to personer, som bruger deck building på en interessant måde til at simulere, hvordan forstærkninger bliver tilkaldt og kommanderet rundt.

  I A Few Acres of Snow bruger I jeres tropper til at indtage byer på spillepladen. Men måden I gør dette på, er ved hjælp af kort fra jeres bunke. Disse kortbunker bliver udbygget i løbet af jeres ture, når I ‘køber’ forstærkninger og lignende, som bliver tilføjet til jeres bunke, og derfor senere kan blive trukket op og brugt. Det er med dette element, at A Few Acres of Snow tydeligvis er inspireret af det nu klassiske deck-building spil Dominion, hvilket Martin Wallace, designeren bag A Few Acres of Snow, også selv har eftergivet.

  Sådan kommer I i gang med A Few Acres of Snow

  I vælger en side, Frankrig eller Storbritannien. Frankrig er den blå spiller, som ejer de blå brikker og kort, mens Storbritannien er den røde spiller.

  A Few Acres of Snow kan blive vundet på flere forskellige måder; enten ved at erobre modstanderens hovedstad, ved at erobre flest byer eller ved at kolonisere flest byer.

  For at opnå et af disse mål, får I hver en startbunke med kort, som man blander og placerer på ‘Draw Pile’ felt i bunden af ens side af spillepladen. Bunkerne er forskellige for de to spillere; den franske spiller starter med flere kort fra starten. Til gengæld giver den engelske spillers kort nogle andre fordele. I løbet af jeres ture bruger I jeres kort til at udføre handlinger såsom at kolonisere nye landområder eller erobre byer fra modstanderen.

  I starten af jeres tur trækker I fra jeres Draw Pile, så I har fem kort.

  I placerer brikker på byerne i jeres farve på kortet. På de firkantede byer placeres jeres små firkantede træbrikker i jeres farve (disse repræsenterer landsbyer). På de runde byer – Boston, New York og Quebec – placerer I en af jeres runde træbrikker i den pågældende farve.

  På det franske og britiske Siege Track placeres de to sorte cylinderformede brikker på 1-feltet.

  Franskmændene starter med fem mønter, mens englænderne starter med tolv mønter.

  Den britiske spiller har første tur.

  Sådan forløber et spil af A Few Acres of Snow

  På hver af jeres ture har I to træk – med undtagelse af jeres første tur, hvor I kun kan udføre én handling. Disse to træk kan blive brugt til at udføre et bredt udvalg af handlinger, som dog bliver begrænset af de kort, I har på hånden.

  Her er et kort overblik over de forskellige handlinger, I kan vælge imellem:

  • Ekspansionshandling – som typisk lader dig kolonisere nye byer eller udvikle dine landsbyer til storbyer. For at kunne gøre dette, kræver det dog, at du har de relevante by- og settlerskort på hånden.
  • Agressiv handling – handlinger der lader dig sende tropper af sted og erobre modstanderens byer eller bruge indianere og spejdere til at overfalde byerne. For at kunne gøre dette, kræver det dog, at du har de relevante tropper eller indianerkort på hånden.
  • Finansiel handling – som giver dig flere mønter. For at kunne gøre dette, kræver det dog, at du har de relevante mønt- eller handelskort på hånden.
  • Kort management handling – som lader dig købe nye kort, såsom tropper eller skibe, eller kassere kort, som du ikke kan bruge lige nu.
  • Anden handling – I sjældne tilfælde kan det også være nødvendigt at trække dig fra en kamp eller at lade turen gå videre, hvis du ikke vil foretage nogen handling.

  Hvor A Few Acres of Snow primært minder om deck-building spil som Dominion, er måden du køber nye kort på.

  Når du vælger at bruge en handling på at købe et nyt kort, må du kigge bunken med tilgængelige kort igennem, vælge et af kortene, betale et antal mønter svarende til kortets pris (øverst i venste hjørne på kortet) og placere det i din Discard Pile.

  Du får således ikke kortet direkte op på hånden – det bliver først tilgængeligt for dig senere i spillet.

  Når du har udført dine to handlinger, trækker du kort, så du har fem kort på hånden. Hvis der ikke er nok kort tilbage i din draw pile, skal du blande kortene i din discard pile og placere dem som din nye draw pile, som du trækker kort fra. På den måde bliver kortene genbrugt, og på længere sigt får du mulighed for at trække de nye kort, du køber.

  Turen går nu videre til næste spiller.

  Sådan fortsætter spillet på skift, indtil et af følgende indtræder:

  • Ved at franskmændene erobrer Boston eller New York, eller ved at englænderne erobrer Quebec. Her vinder den erobrende spiller automatisk.
  • Ved at du får koloniseret så mange byer, at du løber tør for spillebrikker i din farve. Herefter tæller spillerne point sammen; den med flest point vinder.
  • Ved at en spiller har erobret for minimum 12 point værd af byer fra sin modstander (små byer giver to point pr. styk, mens storbyer giver fire point hver). Herefter tæller spillerne point sammen; den med flest point vinder.

  I tilfælde af at spillerne har lige mange point, vinder franskmændene.

  Vurdering af A Few Acres of Snow

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  A Few Acres of Snow er et fantastisk spil, men det er samtidigt lidt et niché spil. Det kan kun spilles af to personer, og det tager mellem en til to timer at spille.

  Selvom A Few Acres of Snow ikke er super komplekst, så er der alligevel mange muligheder på hver spillers tur; så A Few Acres of Snow kan forekomme ret uoverskueligt for nye spillere. Derfor bliver det særligt godt efter et par spil, hvor I har fået en god fornemmelse for spillet.

  Hvis du er interesseret i lettere tilgængelige krigssimulationer eller strategispil, og har du en tiltænkt kammerat at dykke ned i spillet med, så anbefales du varmt at kaste dig over A Few Acres of Snow.


  Kommentarer til A Few Acres of Snow