2 - 4 spillere
60+ min
14+ år
 • temaspil
 • Kortspil
 • Horror
 • Relateret læsning


  Eaten By Zombies

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 9. May 2012

  Når jorden bliver invaderet af zombier, og menneskeheden langsomt, men sikkert, falder i fuldstændigt fordærv, gælder det for de få overlevende om at samarbejde, hvis de skal overleve. I sidste ende er det dog vigtigere, at du selv overlever, så hvis du kan ofre din sidemand, så du selv kan stikke af for at overleve endnu en dag, skal du ikke have moralske skrupler over det. Velkommen til jordens ende. Velkommen til Eaten By Zombies.

  Eaten by Zombies er et af de mange nye spil med den allerede klassiske deck building mekanisme.

  Opsætning af spillet

  • Hver person vælger hvilken af de fire karakterer, de gerne vil spille, og tager bunken af kort, der hører til den givne person.
  • Tag et spillerkort – her står turen forklaret på. Sørg for at vende siden med menneskedelen opad; du skal ikke bruge zombie-turen til noget endnu.
  • Tag de kort, der er markeret som startkort og er med i hvert spil. Disse lægges frem.
  • Derefter skal resten af de kort, man har med i spillet, vælges frem. I kan vælge enten at trække to kort pr. snude rent tilfældigt, eller tage kortene fra et af de fire prædefinerede startscenarier, der er med i spillet.
  • Tag til sidst bunken med zombie-kort frem, og læg den til side et sted, hvor der er god plads.

  Sådan spilles Eaten by Zombies

  Start med at trække seks kort op på hånden fra din kortbunke.

  Træk en ny zombie

  Træk en zombie fra bunken af zombie kort, og læg den frem på på bordet, så alle kan se den.

  Et eksempel på et zombie kort.
  Zombie-kortene i spillet har to vigtige tal: øverst til højre ser du deres styrke – altså hvor hårdt du skal slå på dem, for at slå dem ihjel. Nedest til venstre ser du deres attrition-værdi, eller sagt med andre ord: hvor hurtigt du skal løbe, for at stikke af fra dem.
  Når du har trukket et zombie kort, får de andre spillere mulighed for at spille en zombie ned på bordet. Hvis der er nogen, der lægger en ekstra zombie, gør man altså spillet sværere for den aktive spiller, men til gengæld er der dårligere chancer for at få seks zombier på hånden – spillet slutter nemlig øjeblikkeligt, så snart du har seks zombie kort på hånden.

  Du skal nu vælge, om du vil slås mod zombierne eller stikke af fra dem. Du skal annoncere “Jeg vil stikke af,” eller “Jeg vil slås,” inden du begynder at spille kort.

  Slås

  Hvis du vælger at slås mod dem, slås du mod den zombie, der er placeret mest yderligt i bunken, og derefter mod den næste og så fremdeles.

  Et eksempel på et angrebs kort. Dette kort giver dig 2 i angreb, og et ekstra angreb mod hver zombie ud over den første. Til gengæld mister du kortet, hvis ikke du har et andet kort med ammunition.
  Du spiller kort, der giver dig bonuser til at kæmpe – altså kort med en fight-værdi. Den samlede værdi af de kort, du spiller, skal være lige på eller over zombiens livspoint, for at du kan vinde.

  Når du har kæmpet med den første zombie, fortsætter du så med at slå den næste i rækken, og den næste, indtil du enten ikke kan slå flere ihjel, eller du har fjernet alle zombie-kortene.

  Hvis der er zombier tilbage, får de nu travlt med at spise af dit varme kød. Du mister et antal kort tilsvarende de tilbageblivende zombiens samlede attrition-værdi – enten fra din hånd (dog må du ikke smide zombiekort væk) eller den bunke kort, du trækker kort fra. Disse kort kommer ud ’til salg’ igen, så andre spillere kan købe dem senere hen.

  De zombier, det lykkedes dig at slå ihjel, får du lagt i skraldebunken, så du senere får dem på hånden.

  Stik af

  Hvis du hellere vil stikke af fra zombierne, skal du spille kort, der giver plusser til

  Et eksempel på et flee kort. Dette kort giver dig, udover plusser til at stikke af, muligheden for at trække to kort på hånden.
  at stikke af – altså, de skal have en flee-værdi. De kort, du spiller, skal tilsammen give en flee-værdi, der er lig med eller højere end zombiernes samlede attrition-værdi.

  Når du stikker af, løber du dog så hurtigt og så voldsomt stærkt, at du taber noget af dit udstyr; du mister et antal kort, der er lig med halvdelen af zombiernes attrition værdi

  Ryd op efter zombierne

  Nu er det tid til at rydde op efter zombierne. Hvis du er stukket af fra zombierne, tager du den ‘ældste’ zombie i rækken, og ligger den under bunken af zombiekort med billedsiden opad.

  Hvis du har valgt at kæmpe mod dem, forsvinder hele rækken af zombier – igen under bunken med billedsiden opad.

  Når I er nået hele vejen igennem bunken af zombiekort og rammer et kort, der har billedsiden opad, er I nået en milepæl, og der begynder nu at komme flere zombier hver tur. Det betyder, at efter du har været igennem bunken én gang kommer der to zombier hver tur, efter anden gang tre zombier og så fremdeles.

  Det kan godt betale sig at finde en terning eller en blyant og notere, hvor langt I er nået, da man nemt kan glemme det i løbet af spillet.

  Find nyt udstyr

  Hvis det lykkedes dig at stikke af eller at slå alle zombierne ihjel, er det tid til at finde ting. Tag din samlede fight- eller flee-værdi (alt efter om du valgte at slås eller at stikke af) – det er tallet, du kan finde ting for.

  Kig på de bunker af kort, der er med i spillet. Hver kort har en værdi skrevet til højre for kortets navn, og det er den der fortæller, hvad kortet koster. Disse kort lægges på toppen af bunken med kort du trækker fra – og altså ikke i din skraldebunke, som i Dominion eller Thunderstone. På den måde ved du altså altid lidt af, hvad du får på din hånd næste tur.

  Det sidste, du gør i din tur, er at du igen trækker op til seks kort. Du smider ikke de uspillede kort på din hånd væk, der ellers er kutymen i Deck Building-spil. Det er en meget lille ting, men det har faktisk større betydning for spillet, end man lige forventer. Det er samtidig nu, du kan ende med at blive en zombie, hvis du ikke kan trække nok kort op på hånden.

  Spil en zombie

  Hvis du, i slutningen af din tur, ikke kan trække op til seks kort, bliver du til en zombie. Når du bliver en zombie, får du nye evner, og er ikke mere med i spillet som menneske. I stedet for at trække kort fra din bunke med kort, trækker du i stedet fra bunken med zombie-kort. Du må trække op til tre kort i hver tur – men husk, at hvis der ikke er nok kort at trække fra, når menneskespillerne i starten af deres tur skal trække kort, har menneskene vundet.

  Du får nu din egen lille plads på bordet, hvor du kan spille et zombie kort i hver tur. Hver type zombie, der er i spillet, har sin egen effekt på spillerne, der stadig er i live. Se reglerne for hver enkelt zombie på zombiesiden af dit spillerkort.

  Det er rigtig interessant, at man i dette spil også får muligheden for at spille zombie; de fleste andre spil “slutter” når man når dette punkt. Denne del af spillet virker desværre bare ikke særlig godt gennemført. Man får meget sjældent mulighed for at spille en tur som zombie, før spillet er slut, medmindre man decideret går direkte efter at blive zombie fra starten af. I løbet af et spil, hvor alle prøver at overleve, vil man oftest nå et sted, hvor folk bliver zombier én efter en, og til sidst er der så kun en spiller tilbage, der så vinder.

  Afslutning af Eaten By Zombies

  Spillet kan slutte på tre måder:

  1. Bunken med zombiekort kan løbe tør for kort. Når man ikke kan trække en zombie, og det er nødvendigt, har menneskene vundet.
  2. Hvis én spiller ender med at have seks zombier på sin hånd på én gang, har zombierne vundet.
  3. Hvis alle spillere pånær én er blevet til zombier, har den sidst overlevende spiller vundet spillet.

  Vurdering af Eaten By Zombies

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  De første indtryk man får, når man får fingrene i Eaten by Zombies er utroligt lækre: komponenterne er af virkelig god kvalitet, og spillet er sjovt. Man kan tydeligt mærke, at der er tænkt meget over temaet i spillet, og at mekanismerne er kommet efter temaet, og ikke den anden vej rundt.

  Spillets element med, at mængden af kort, du har til rådighed, er lig med hvor stærk du er, fungerer rigtig, rigtig godt. Det er tydeligt, at der er tænkt meget over den del af spillet, for at få den til fungere både mekanisk og tematisk. Samtidig er jeg totalt forelsket i den interaktion, der er i spillet, hvor man gør livet svært for de andre, ved at kaste zombier efter hinanden. Det passer også rigtig godt ind i temaet, at der stadig også er mentaliteten af “hver mand passer på sig selv”.

  Eaten by Zombies er ikke helt så poleret som Dominion eksempelvis er det, men med alle de ekstra krøller på halen, kan det være svært at ramme samme glathed som Dominion har. Alligevel fungerer spillet rigtig godt, og hvis du er zombie-glad, bør der være en plads til at supplere de andre deckbuildere i din samling med Eaten by Zombies.


  Kommentarer til Eaten By Zombies