2 - 4 spillere
45+ min
12+ år
 • temaspil
 • Terningspil
 • Fantasy
 • Relateret læsning


  Quarriors!

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 8. March 2012

  Spillet Dominion startede en revolution indenfor kortspil, der efterfølgende har givet mange spildesignere idéer til nye spil med samme grundmekanik. Quarriors er ligesom Dominion et deck building spil, men i stedet for at opbygge en hånd af kort, har man nu terninger.

  Opsætning

  Et eksempel på et monsterkort fra spillet. Nederst på kortet ser man de 6 sider af terningen, og fordelingen af symboler på dem. Teksten efter *'en fortæller, at dette monster har en evne der bliver aktiveret, hvis man ruller den side, der har *-symbolet nederst til venstre. Prisen på kortet ser du øverst til venstre, og taller øverst til højre er de hæderspoint du får for at have monstret i live i starten af din tur.
  Ved opstart vælger man, hvilke kort (og dermed hvilke terninger) der skal være med i et spil. Man tager de 3 Basic kort, 3 tilfældige kort fra Spell-bunken, og 7 tilfældige kort fra Monster-bunken. Nederst på disse kort kan man se, hvilken terning der matcher til kortet – tag de 5 terninger frem, og læg dem under kortet. Hvis der er to kort, der kræver samme terning, trækker man et nyt kort.

  Hver spiller tager 8 Basic Quiddity terninger og 4 Assistant terninger, og kommer i deres terningepose. Tag 2 Assistant terninger, og læg dem ved Assistant kortet. Hvis der er flere Basic Quiddity og Assistant terninger (bør kun ske hvis der er færre end 4 spillere) kommes disse tilbage i æsken – de skal ikke bruges i dette spil.

  Sådan spiller du Quarriors!

  De vigtige ord

  Der er nogle termer i Quarriors, der er vigtige at kende, før man går i gang, da de bliver nævnt i mange monstres specialevner.
  Området i midten af bordet hedder “The Wilds” – det er her du finder puljen af terninger der ligger til salg.
  Området foran dig selv hedder dit “Ready Area” – det er her, du vil komme til at lægge de monstre, du hidkalder.
  Området, du ruller dine terninger i, er din “Active Pool”.
  Din skraldebunke, hvor du lægger terningerne når de er brugt, er din “Used Pile”
  Du kan på forskellige tidspunkter gennem spillet tage en terning fra din Used Pile og lægge den tilbage i The Wilds – når du på denne måde lægger din terning til salg kalder spillet det for at Culle terningen.

  Hæderspoint

  Det første du gør på din tur, er at få hæderspoint, hvis du har en monsterterning liggende foran dig. For at se, hvor meget hæder du får, ser du på monstrets kort, og giver dig selv så mange point, som der står øverst til højre på kortet. For hvert monster du får point for, kan du fjerne en terning fra din skraldebunke, og lægge den ud til salg igen. Du tjener ikke noget på at gøre det, men du kan fjerne nogle af de mindre brugbare terninger fra din personlige pulje.

  Derefter skal du trække 6 terninger fra din pose, og rulle dem. Disse terninger ligger nu i din ”Active Pool”. Derefter kigger du på symbolerne på dine terninger.

  Terningernes symboler

  Der er 3 typer terninger i Quarriors, der hver især har nogle symboler, der er vigtige at kende.

  De tre typer terninger er Quiddity terningen, der er en terning der kun giver ressourcer, monster-terninger, der er monstre du kan hidkalde til at kæmpe for dig og trylleformularer, der giver dig mulighed for at gøre dine monstre stærkere, få flere hæderspoint eller andet.

  Dråberne er din valuta, der bliver kaldt Quiddity. Du bruger dem til at hidkalde monstre, og til at betale for nye kort.
  Dette reroll symbol betyder, at du må omrulle din terning.
  Portal symbolet gør, at du må trække nye terninger og rulle dem. Der står et lille tal i midten, der fortæller for mange nye terninger du skal trække og rulle
  Monsterterningerne har tre tal, der er vigtige at kende. Øverst til venstre er monstrets niveu. Øverst til højre er monstrets angrebsstyrke, og nederst til højre er monstrets forsvarsstyrke.
  Trylleformularene har forskellige symboler, der viser dig om formularen kan træde i effekt. Disse symboler er forskellig for hver formular.

  Når du har rullet dine terninger, kan du gøre tre ting. Du kan spille de trylleformularer du måtte have rullet, hidkalde eventuelle monstre du har rullet, og til sidst købe en ny terning.

  Trylleformularer

  Hvis du har en terning med en trylleformular på, og du har rullet formularens symbol på terningen, kan formularen spilles nu. Der findes grundlæggende to typer formularer: formularer du spiller her og nu, og formularer der tager effekt, hvis noget bestemt sker. De fleste formularer er af den type, du spiller her og nu, og disse lægges ofte sammen med en bestemt monsterterning.

  Hidkald monstre og angrib

  Når du gerne vil hidkalde monstre, skal du betale med den quiddity du har rullet. Du betaler quiddity, der svaret til monstrets niveau – altså tallet øverst til venstre. Du tager alle de monstre, du gerne vil vil hidkalde, og lægger dem klar foran dig i dit Ready Area.

  Når monstrene er hidkaldt, skal de angribe. De angriber alle dine modstandere, en af gangen. Du ser på dine monstres samlede angrebsstyrke, og annoncerer hvor meget angrebsstyrke du har. Dine modstandere annoncerer derefter, hvilket af deres monstre, der vil tage imod angrebet. Hvis deres monster har større forsvar end dine monstres angrebsstyrke, overlever de. Hvis dine modstanderes monstre derimod har lavere tal stående, vil de dø.

  Eventuel ”overskud” fra dit angreb, der ikke er blevet forsvaret imod, vil gå videre til modstanderens næste monster, der så skal forsvare sig selv. På den måde kan man med et enkelt angreb, slå en hel hær af monstre ihjel.

  Husk at lægge mærke til alle de forskellige småregler, der kan stå på hvert enkelt kort, det passer til dine monsterterninger, der kan ændre spillet småt.

  Købe nye terninger

  Den quiddity, du ikke har brugt på at hidkalde monstre, kan du nu bruge på at købe nye terninger fra puljen ”The Wilds”. Du må i hver tur kun købe én terning fra puljen. Prisen på terningen står øverst til venstre på hvert af kort, der ligger i The Wilds ved siden af terningerne der er til salg. Når du køber en terning, lægger du den i en skraldebunke.

  Oprydning

  Efter du har angrebet og købt terninger, er der kun tilbage at rydde op efter sig selv. Alle ens brugte terninger med quiddity lægger du i din Used Pile, mens dine monstre får lov til at blive liggende foran dig i dit Ready Area.

  At vinde i Quarriors!

  Du vinder Quarriors ved at være den første til at nå et bestemt antal hæderspoint. Antallet bliver bestemt af antallet af spillere – 12 point ved 4 spillere, 16 ved 3 spillere og 20 ved 2 spillere. Så snart en spiller når det antal point, er spillet slut.

  Vurdering af Quarriors!

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Quarriors er et dejligt spil, der har taget alle de gode elementer fra spil som Thunderstone og ikke mindst Dominion, og tilsat en god portion held fra de over 130 terninger, der er i spillet. Quarriors er et dejlig simpelt spil, der er nemt at lære, trods de mange små regeltwists, man finder på hvert kort.

  Spillet kan trække ud ved 4 spillere, men ved 2 og 3 spillere rammer man et gyldent niveau, hvor spilletiden matcher den lave kompleksitet du finder i spillet.

  Quarriros har også fået en udvidelse, Rise of the Demons


  Kommentarer til Quarriors!