2 - 2 spillere
30+ min
14+ år
 • strategispil
 • temaspil
 • Kortspil
 • Horror
 • Relateret læsning


  Eaten By Zombies: In Cahoots

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 21. September 2012

  Zombier – de levende døde. Det er ikke meget, vi ved om grunden til, at de døde begyndte at gå igen, men alle historiebøgerne peger på atomvåbnene, der blev brugt i 1945, som værende en god grund til, at de døde ikke forblev døde, i midten af 50'erne ..

  Eaten By Zombies: In Cahoots kan bruges på to måder: Som udvidelse til det originale Eaten By Zombies (der med denne udvidelse kan spilles op til seks spillere!), eller som et to-personers spil, der ikke behøver andre dele. Denne gennemgang ser på spillet som et to-personers spil. Spillet bruger den allerede klassiske deck building mekanisme.

  Opsætning af In Cahoots.

  • Vælg hvilken af de to karakterer, du gerne vil spille, og tag bunken af kort, der hører til den givne person. De to karakterer er ens, bortset fra kunsten på kortene.
  • Tag et spillerkort – her står turen forklaret på. Sørg for at vende siden med menneskedelen opad; du skal ikke bruge siden med zombie-turen til noget, med mindre du bruger spillet som en udvidelse til grundspillet.
  • Træk seks tilfældige bunker med swag-kort, og læg dem frem på midten af bordet. Dette er de kort, I kommer til at bygge jeres kortbunker af.
  • Tag til sidst bunken med zombie-kort frem, og læg den til side et sted, hvor der er god plads. Der er 15 basis zombier, som er de eneste, du skal bruge. De fem unikke zombier bruges kun, hvis In Cahoots bruges som udvidelse.

  Sådan spilles Eaten by Zombies: In Cahoots

  Start med at trække seks kort op på hånden fra din kortbunke.

  Træk en ny zombie

  Træk en zombie fra bunken af zombie kort, og læg den frem på på bordet, så alle kan se den.

  Et eksempel på et zombie kort.
  Zombie-kortene i spillet har to vigtige tal: øverst til højre ser du deres styrke – altså hvor hårdt du skal slå på dem for at slå dem ihjel. Nedest til venstre ser du deres attrition-værdi, eller sagt med andre ord: hvor hurtigt du skal løbe, for at stikke af fra dem.

  Når du har trukket et zombie kort, får den anden spillere mulighed for at spille en zombie ned på bordet. Hvis den anden spiller lægger en ekstra zombie, gør vedkommende altså spillet sværere for den aktive spiller, men til gengæld er der dårligere chancer for at få seks zombier på hånden – spillet slutter nemlig øjeblikkeligt, så snart du har seks zombie kort på hånden.

  Du skal nu vælge, om du vil slås mod zombierne eller stikke af fra dem. Du skal annoncere “Jeg vil stikke af,” eller “Jeg vil slås,” inden du begynder at spille kort.

  Slås

  Hvis du vælger at slås mod dem, slås du mod den zombie, der er placeret mest yderligt i bunken, og derefter mod den næste og så fremdeles.

  Du spiller kort, der giver dig bonuser til at kæmpe – altså kort med en fight-værdi. Den samlede værdi af de kort, du spiller, skal være lig med eller over zombiens livspoint, for at du kan vinde.

  Når du har kæmpet med den første zombie, fortsætter du så med at slå den næste i rækken, og den næste, indtil du enten ikke kan slå flere ihjel, eller du har fjernet alle zombie-kortene.

  Hvis der er zombier tilbage, får de nu travlt med at spise af dit varme kød. Du mister et antal kort tilsvarende de tilbageblivende zombiens samlede attrition-værdi – enten fra din hånd (dog må du ikke smide zombiekort væk) eller den bunke kort, du trækker kort fra. Disse kort kommer ud ’til salg’ igen, så andre spillere kan købe dem senere hen.

  De zombier, det lykkedes dig at slå ihjel, får du lagt i skraldebunken, så du senere får dem på hånden.

  Stik af

  Hvis du hellere vil stikke af fra zombierne, skal du spille kort, der giver plusser til

  at stikke af – altså, de skal have en flee-værdi. De kort, du spiller, skal tilsammen give en flee-værdi, der er lig med eller højere end zombiernes samlede attrition-værdi.

  Når du stikker af, løber du dog så hurtigt og så voldsomt stærkt, at du taber noget af dit udstyr; du mister et antal kort, der er lig med halvdelen af zombiernes attrition værdi.

  Ryd op efter zombierne

  Nu er det tid til at rydde op efter zombierne. Hvis du er stukket af fra zombierne, tager du den ‘ældste’ zombie i rækken og lægger den under bunken af zombiekort med billedsiden opad.

  Hvis du har valgt at kæmpe mod dem, forsvinder hele rækken af zombier – igen under bunken med billedsiden opad.

  Når I er nået hele vejen igennem bunken af zombiekort og rammer et kort, der har billedsiden opad, er I nået en milepæl, og der begynder nu at komme flere zombier hver tur. Det betyder, at efter du har været igennem bunken én gang kommer der to zombier hver tur, efter anden gang tre zombier og så fremdeles.

  Det kan godt betale sig at finde en terning eller en blyant og notere, hvor langt I er nået, da man nemt kan glemme det i løbet af spillet.

  Find nyt udstyr

  Hvis det lykkedes dig at stikke af eller at slå alle zombierne ihjel, er det tid til at finde ting. Tag din samlede fight- eller flee-værdi (alt efter om du valgte at slås eller at stikke af) plus din eventuelle scavenge-værdi – det er tallet, du kan finde ting for.

  Kig på de bunker af kort, der er med i spillet. Hver kort har en værdi skrevet til højre for kortets navn, og det er den, der fortæller, hvad kortet koster. Disse kort lægges på toppen af bunken med kort, du trækker fra – og altså ikke i din skraldebunke, som i Dominion eller Thunderstone. På den måde ved du altså altid lidt af, hvad du får på din hånd næste tur.

  Det sidste, du gør i din tur, er, at du igen trækker op til seks kort. Du smider ikke de uspillede kort på din hånd væk, som det ellers er kutymen i Deck Building-spil. Det er en meget lille ting, men det har faktisk større betydning for spillet, end man lige forventer.

  Det er samtidig nu, du kan ende med at blive sindsyg, hvis du ikke kan trække andet end zombiekort op. Hvis du ikke kan trække nok kort op på din hånd, bliver du overhalet af en zombie, der spiser din saftige hjerne, og du har tabt.

  Afslutning af Eaten By Zombies

  Spillet kan slutte på tre måder:

  1. Bunken med zombiekort kan løbe tør for kort. Når man ikke kan trække en zombie, og det er nødvendigt, har menneskene vundet.
  2. Hvis en af spillerne ender med at have seks zombier på sin hånd på én gang, har zombierne vundet. Spilleren bliver sindsyg og åbner alle dørene i huset, så de levende døde kan mæske sig i jeres kød.
  3. Hvis den ene spiller dør ved ikke at kunne trække flere kort, har den sidst overlevende spiller vundet spillet.

  Brug In Cahoots som udvidelse.

  Hvis du har Eaten By Zombies stående på hylden, og du gerne vil bruge In Cahoots som udvidelse, er det intet problem. Du får lov til at spille med reglen fra grundspillet, hvor hver spiller kan gå hen og blive en zombie.

  Når

  du bruger In Cahoots som en udvidelse, får du også to små ekstraregler med. Der er fem unikke zombier i In Cahoots (som er baseret på fotografier, folk har indsendt til udgiveren af spillet, Mayday Games), hvor de fire af dem har en særlig Reveal-evne, der gør, at når denne zombie dukker op, skal man vise endnu en zombie fra bunken.

  Den anden ekstraregel er, at med de to nye overlevende fra In Cahoots kan op til seks spillere spille Eaten By Zombies. Bare husk at der skal flere Swag-kort med.

  Vurdering af Eaten By Zombies: In Cahoots

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Ligesom med grundspillet Eaten by Zombies er det indtryk, man får af In Cahoots godt: komponenterne er stadig af virkelig god kvalitet, og spillet er sjovt. Man kan stadig mærke, at der er tænkt meget over temaet i spillet, og at mekanismerne er kommet efter temaet, og ikke den anden vej rundt.

  Spillets element med, at mængden af kort, du har til rådighed, er lig med hvor stærk du er, fungerer rigtig, rigtig godt. Det er tydeligt, at der er tænkt meget over den del af spillet, for at få den til fungere både mekanisk og tematisk. Jeg kan stadig ikke få nok af den interaktion, der er i spillet, hvor man gør livet svært for de andre ved at kaste zombier efter hinanden. Det passer også rigtig godt ind i temaet, at der stadig også er mentaliteten af “hver mand passer på sig selv”.

  Eaten by Zombies: In Cahoots er dog et anderledes spil end grundspillet. Der er i æsken næsten ingen angrebskort, hvilket gør at du hurtigt bruger meget mere tid på at gemme dig, end på at slås mod zombierne. Hvis du trænger til et hurtigt zombie-fix, og I kun er to spillere, er Eaten By Zombies: In Cahoots et rigtig godt valg.


  Kommentarer til Eaten By Zombies: In Cahoots