2 - 4 spillere
20+ min
8+ år
 • børnespil
 • familiespil
 • Regler på dansk

  Ticket to Ride: New York

  af Brian Hansen d. 5. June 2023

  I Ticket to Ride: New York er formålet at bygge taxiruter i byen. Man kan få point for at forbinde turistattraktioner eller bydele (specifikke ruter tildelt via rutekort) og for længden på ruterne. Man har mulighed for selv at bestemme, hvor man vil lægge sin vægt. Et samlet pointantal opgøres, når spillet slutter.

  Idéen i spillet er at samle transportkort og lave ruter på et kort over Manhattan, New York. Spillet kan sættes op og gennemføres ret hurtigt.

  Spilgennemgang og opsætning

  Spillepladen placeres på bordet, og kortbunker blandes. Der er rutekort og transportkort i hver sin bunke. Fem transportkort placeres med billedsiden opad, når spillet starter.
  Hver spiller modtager 15 taxier i spillerens farve, som i spillets forløb skal placeres på spillepladen. Derudover får hver spiller to transportkort på hånden og to rutekort, som de skal beholde mindst et af.

  I en spillers tur kan der udføres en af tre handlinger:

  • Tage to kort fra bunken med transportkort.
  • Lave en rute (transportkort, i korrekt farve, skal afleveres for det antal taxier, der anvendes til ruten).
  • Få nye rutekort (man trækker to kort, hvoraf mindst et skal beholdes).

  Der er ruter, markeret med gråt, hvor transportkort uanset farve kan anvendes; transportkortene skal dog have samme farve for hele ruten. Der er transportkort (visende en taxi), som gælder for alle farver.

  Ruterne har forskellig længde, hvilket er vigtigt, da længere ruter giver flere point, men selvfølgelig også kan være svære at samle transportkort til i samme farve.

  Bemærk, at ved to spillere er der en speciel regel om, at man ved udnyttelse af en dobbeltrute spærrer for den anden spiller.

  Spillets afslutning

  Spillets sidste runde starter, når en spiller kun har to taxier tilbage (den runde spilles færdig, indtil spilleren med de to taxier har afsluttet sin næste tur). Herefter tælles pointene sammen.

  Man får point efter længden på sine ruter, gennemførte rutekort og forbindelser mellem turistattraktioner/bydele. Man får negative point for rutekort, der ikke er fuldført. Højeste pointantal vinder spillet.

  Hvad følger med spillet?

  Spilleplade over Manhattan mv. i New York.
  60 plastiktaxier
  44 transportkort (8 multifarvede og seks kort i 6 forskellige farver)
  18 rutekort
  1 regelbog
  1 notesbog til registrering af point
  1 lille blyant

  Hvad er godt ved spillet?

  • Hver spiller kan kun foretage én handling i sin runde, hvilket giver et rigtig godt forløb i spillet. Den enkelte spiller er derfor hele tiden på og kan foretage sig noget, samtidig med at ventetiden på de andre spillere er lav.
  • Brættet er mindre end i “Ticket to Ride” eller “Ticket to Ride: Europe”, så det fungerer godt, også selv om bordpladsen er lille, der hvor der spilles.
  • Spilletiden for et spil er nede på cirka 20 minuter. (lidt længere hvis en ny lige skal sættes ind i spillet; men ikke meget længere), så man kan hurtig komme ud i en bedst af tre eller lignende.
  • Nemt at lære.
  • Regelbogen medfølger på dansk og er på lidt over to A4-sider.

  Hvad er skidt ved spillet?

  • Det er et hurtigt spil, og en mere avanceret taktisk tilgang til spillet er nok ikke mulig.
  • Brikkerne er lidt billige plastikbrikker, og spillekortene er meget små.

  Personlig vurdering af spillet

  Jeg er ret vild med denne udgave af Ticket to Ride. Udgaven er ret sjov at spille og hurtig at sætte op og komme i gang med, så det har været et spil brugt både hjemme, i sommerhus og på arbejdet. Nye spillere har meget nemt ved at komme i gang med spillet (specielt hvis de har spillet et af de andre Ticket to Ride-spil). Personligt synes jeg, spillet er sjovest med tre spillere.


  Kommentarer til Ticket to Ride: New York