2 - spillere
30+ min
15+ år
 • familiespil
 • Quiz
 • Terningspil
 • Regler på dansk

  Sooner or later

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 19. January 2017

  I quizspillet Sooner or later dystes der på årstalsviden. For eksempel hvilket år, den gamle Lillebæltsbro åbnede. Finten i Sooner or later er, at du ikke behøver vide det helt eksakte svar for at vinde. Så folk uden klæbehjerne kan også være med.
  På skift læser en spiller et spørgsmål op og kommer med sit bud på svaret. Derpå gætter de øvrige spillere på, om de mener, det korrekte årstal er før eller efter spillerens svar.

  I Sooner or later dystes der på årstalviden, men spillet er designet, så folk uden klæbehjerne også kan være med.

  Setup

  • Hver deltager får en sooner or later-brik.
  • Spørgsmålskortbunken placeres med spørgsmålene opad midt på bordet sammen med terningen.
  • En spiller påtager sig hvervet med at holde regnskab på pointblokken.

  Runder i Sooner or later

  Yngste spiller starter som kortlæser. Han ruller terningen, trækker det øverste kort i spørgsmålkortbunken og læser det spørgsmål højt, som matcher terningens øjne. Han skal nu sige sit svar højt, og de øvrige spillere skal nu hver især vurdere, om de mener, at det korrekte svar (årstal) er før (sooner) eller efter (later). De viser deres valg med sooner or later-brikken, som de lægger foran sig, så den er skjult under deres hånd.
  Alle afslører samtidig deres valg, og det rigtige årstal læses op fra kortets bagside. Spillerne scorer nu point.

  • En spiller, der svarede rigtigt, får et point.
  • En spiller, der svarede forkert, får nul point.
  • Kortlæseren får et point for hver af de andre spillere, der har svaret forkert.
   Hvis kortlæseren svarer rigtigt, scorer han maximumpoint, idet ingen af de øvrige spillere jo har mulighed for at svare korrekt. De kan jo kun svare før eller senere.

  Når pointene skal noteres, starter man med kortlæseren og fortsætter derpå i urets retning. Derpå går turen som kortlæser videre til næste spiller i urets retning.

  Sådan vinder du spillet

  Spillet slutter, når den første spiller scorer 10 point. Tricket med at uddele point til kortlæseren først og derpå til spillerne i urets retning sikrer, at der også er en vinder, selv om flere skulle nå 10 point i samme runde.

  Vurdering af Sooner or later

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Sooner or later er et fornøjeligt lille brætspil. Det er udgivet af danske Game Inventors, der også står bag quizspillet More or Less. Og kendere af det spil vil have luret, at Sooner or later netop er More or Less årstalsfikserede lillebror. Reglerne er en smule anderledes, og du gætter på årstal i stedet for rene tal, men konceptet er det samme. At du ikke behøver kende det eksakte svar, men kan vinde ved at gætte så tæt på som muligt.
  Et af spillets forcer er, at alle gætter med, hver gang der stilles et spørgsmål, så du skal være på hele tiden.
  Sooner or laters største svaghed er, at der er for få spørgsmål. Helt præcis 480 fordelt på 80 kort. Og eftersom man kun bruger et spørgsmål per kort, kommer man meget hurtigt gennem bunken, og risikerer at løbe ind i spørgsmål, man har fået før.


  Kommentarer til Sooner or later