2 - 5 spillere
30+ min
6+ år
 • familiespil
 • Behændighed
 • Regler på dansk

  Relateret læsning


  Roskis

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 11. September 2013

  "Hvem tager skraldet ud?"
  "Ikke miiiig!" høres fra hele familien. "Der er stadig plads i skraldespanden."
  Men er der nu også det? Nu starter stableriet i den lille familie, for alle hader at gå ud med skraldet …

  Roskis er et familiespil, hvor det gælder om at have sikre hænder. Ligesom i spil som Klodsmajor eller Bandu gælder det nemlig om at have sikre hænder, når skraldet skal stables i skraldespanden, uden noget falder på gulvet.

  Roskis…?

  Roskis er en besynderlig titel for et brætspil, der handler om at stable skrald. Faktisk lyder det lidt som volapyk. Men nej; Roskis er faktisk finsk, og betyder intet mindre end skraldespand. Så ved du det …and knowing is half the battle.

  Opsætning af Roskis

  • Saml skraldespanden, og stil den på bordet.
  • Sorter affaldet i de fire typer, og læg dem klar.
  • Læg de seks pointbrikker i en bunke. Den røde side, som giver minuspoint, skal vende opad. Læg dem i rækkefølge, så den øverste brik viser -1 og den nederste viser -6.
  • Hver spiller tager alle 10 spillekort i en farve. De resterende kort lægges tilbage i æsken.
  • Bland kortene, og træk de tre øverste kort op på hånden.

  Til sidst skal der kastes noget affald op i skraldespanden, alt efter hvor mange spillere I er.

  Antal spillere Antal stykker affald
  To Tre af hver type affald
  Tre To af hver type affald
  Fire En af hver tupe affald
  Fem Ingenting

  Sådan spiller du Roskis

  Roskis bliver spillet over 10 runder, der alle starter med at alle spillere vælger et kort, og derefter skal der kommes skrald i skraldespanden.

  I starten af hver runde vælger hver spiller et af sine kort fra hånden. Når alle har valgt, afsløres de kort, man har valgt. Tallet på kortet har betydning for rækkefølgen for spillerne i turen, samt hvor meget skrald man skal komme i skraldespanden.

  Spilleren,

  der har valgt kortet med laveste værdi, starter, og skal lægge lige så mange stykker skrald i skraldespanden, som værdien på kortet. Hvis to eller flere spillere har valgt kort med samme værdi, starter den spiller, hvis kort har færrest mus på kortet.

  Hvis et stykke skrald falder ud af skraldespanden, slutter din tur med det samme. Du tager den øverste pointbrik og lægger foran dig med minuspointsiden opad. Du tømmer skraldespanden, og fylder den som i opsætningen af spillet, så næste spiller får lov til at starte forfra.

  Hvis du løber tør for skrald at kunne komme i spanden, tager du den øverste pointbrik og vender den om, så den ligger med pluspointsiden opad. Du tømmer skraldespanden, og fylder den som i opsætningen af spillet, så næste spiller får lov til at starte forfra.

  Regler for at lægge skrald i skraldespanden

  Der er nogle regler, der skal følges, når skraldet skal i skraldespanden.

  • Når du har taget dit første stykke skrald, skal resten af dem være af samme type, så længe det er muligt. Hvis du har taget en mælkekarton, skal du altså tage mælkekartoner i resten af turen, med mindre du løber tør. Så skal du vælge en ny type, og tage alle af den type.
  • Affald skal kommes i skraldespanden ét stykke af gangen.
  • Du må kun bruge én hånd.
  • Du må ikke røre de andre stykker skrald med din hånd. Du må dog gerne skubbe med det stykke skrald, du har i hånden.

  Det er helt tilladt - og ikke helt unormalt - at bruge feje tricks, for at gøre livet svært for dine modspillere

  Næste runde

  Når alle spillere har lagt skrald i skraldespanden, smider de deres kort tilbage i æsken, og trækker et nyt kort fra bunken (hvis der er flere). De næste runder fortsætter på samme måde.

  Afslutning på Roskis

  Roskis kan slutte på to måder.

  1. Når alle 10 kort er blevet spillet
  2. Når den sidste pointbrik (den, der giver 6 point eller 6 minuspoint) bliver taget slutter spiller øjeblikkeligt.

  Når spillet er slut, tæller spillerne point sammen. Spilleren med det højeste antal point vinder. Der er ikke unormalt, at en spiller med 0 eller endda minuspoint vinder.

  Vurdering af Roskis

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Roskis er et rigtigt hyggeligt familiespil, der tager koncepter vi kender fra Klodsmajor i en helt anden retning, og med et fint tema. Det er med rystende hånd, man prøver at placere skraldet, så det stadig står – men samtidig er vildt svært for næste spiller at sætte noget, uden det hele vælter.

  De

  fine brikker gør også meget for spillet. Hvem havde troet man skulle se træbrikker i et brætspil formet som mælkekartoner, grønne flasker, konservesdåser og æbleskrog? Ikke desto mindre, er det altså det, vi har fået, og det gør meget for, at spillet er så fint, som det er. Når det er sagt, så kunne man godt tænke sig lidt flere variationer af skrald at komme i skraldespanden.

  Hele familien kan være med i Roskis, og alle har det sjovt, mens man prøver at bygge et tårn af skrald, der overgår selv det skæve tårn i Pisa.


  Kommentarer til Roskis