2 - 4 spillere
60+ min
8+ år
 • familiespil
 • strategispil
 • New York 1901

  af Emil Nygaard d. 20. July 2017

  I New York 1901 er spillerne entreprenører i starten af det moderne New York City. Det gælder om at sætte sig på byggegrunde og opføre skyskrabere og på den måde samle så mange point, som muligt – og det er sjovt for hele familien.

  Opsætning

  1. Hver spiller vælger en farve og tager de matchende skyskrabere, arbejdere og tre action-kort. Tip: Organiser dine skyskrabere, så du har et godt overblik over dem.
  2. Spillere placerer deres startbygning på dertilhørende felt, markeret med spillerens emblem.
  3. Bland de små grund-kort. Træk de fire øverste kort, og læg dem, så alle kan se og nå dem.
  4. Bland de fem store vej-kort, og træk tre af dem, som alle kan se. Put de to andre tilbage i æsken.
  5. Bland de fem store udfordringskort, og placer et tilfældigt udvalgt kort, så alle kan se det.
  6. Læg de legendariske skyskrabere, så alle kan nå dem.
  7. Placer din point-skyskraber på nul point.

  I er nu klar til at spille.

  En runde

  På en spillers tur kan denne tage én af to handlinger:

  1. Tag land og byg
  2. Nedriv og genopbyg

  Tag land og byg

  For at tage et stykke land, tager man det matchende grund-kort og placerer en arbejder på et tilsvarende stykke land på brættet. Derefter må man så (det er frivilligt) bygge en skyskraber på en af ens allerede ejede grunde. Det vil sige, at man ikke må bygge på den grund, man netop har erklæret sin.

  At bygge betyder blot, at man fjerner de arbejdere, man ønsker, og placerer en skyskraber på grunden. Skyskraberen behøver ikke at dække alle felter, men den må heller ikke gå ud over de felter, man ejer. Ryk samtidig din pointmarkør det antal felter, der står på skyskraberen.

  Nedriv og genopbyg

  For at rive en bygning ned fjerner man den blot og kan nu bygge på den grund bygningen stod på, inklusive de felter bygningen ikke berørte, men som man ejer, hvis den eksisterende bygning for eksempel ikke fyldte grunden helt ud.

  Det er vigtigt at notere sig, at skyskraberne er inddelt i bronze, sølv og guld. Man må ikke bygge samme type på en nedrevet skyskrabers grund, men kun forbedre. Det vil sige, at river man en bronze-bygning ned må, man kun bygge sølv eller guld. Man kan ikke rive en guld-bygning ned, og legendariske skyskrabere gælder som guld. Derudover må man kun bygge henholdsvis sølv- og guld-skyskrabere, når man har nået de respektive sølv- og guld-felter på pointtavlen.

  Hver spiller må bygge én legendarisk skyskraber i løbet af spillet, og disse kommer fra en fælles bunke, så der gælder det om at være hurtig.

  Spillets afslutning

  Afslutningen på spillet sker, når en spiller enten kun har fire skysrabere tilbage i sin personlige beholdning, eller der kun er 3 grund-kort på markedet. Når dette sker, får alle undtagen den aktive spiller en tur, og så tæller man point.

  Point får man på tre måder:

  1. I løbet af spillet, når man bygger skyskrabere, får man de point, der står på brikken.
  2. Den, der har flest skyskrabere langs en af de tre vej-kort, får fem point. Dette handler ikke om felter, men om reelle brikker. To små skyskrabere er i denne sammenhæng bedre end én stor.
  3. Alt efter hvilket udfordringskort man har trukket, får man point efter, hvor godt man har gjort det.

  Den, der har flest point efter endelig optælling, vinder New York 1901.


  Kommentarer til New York 1901