2 - 5 spillere
45+ min
8+ år
 • familiespil
 • Relateret læsning


  Kingdom Builder: Nomads

  Morten Greis af Morten Greis d. 19. December 2012

  Kongerigerne i Kingdom Builder er ramt af vokseværk, og nye muligheder venter forude, da nomader er kommet til landet, og de tilbyder deres hjælp.
  Kingdom Builder: Nomads er den første udvidelse til Kingdom Builder, og den er en klassisk type udvidelse, som fører lidt mere af det hele til og åbner op for en ekstra spiller, så man kan være fem om Kingdom Builder på samme måde som for eksempel udvidelsen Style is Goal udvider Stone Age.

  Udvidelsen

  Udvidelsen ændrer ikke på forløbet i Kingdom Builder, men der er leget med den måde, som elementerne i spillet normalt fungerer på gennem nye kingdom builder cards og location tiles, som fungerer lidt anderledes end normalt.

  Location Tiles


  Der er fire nye slags location tiles, hvor de tre er variationer på de eksisterende typer af location tiles, mens den fjerde introducerer “mure”, som er grå brikker, der anbringes på brættet, og som spærrer for spillernes huse.

  Nomaderne

  Nomaderne i deres mange varianter
  Nomaderne er en ny type location tile. Der er fem forskellige slags, og de fungerer anderledes ved, at de kun kan anvendes en gang i hele spillet fremfor hver runde. De bringer guld til spilleren, eller de fordriver andre spilleres huse, eller udnytter deres mobilitet til at komme mere frit rundt på brættet. Præcis hvilken brik man får, er tilfældigt, og brikken skal anvendes i runden efter, at den er erhvervet.

  Den femte spiller

  Der er en ny stak brikker med udvidelsen, så fem spillere kan dyste om at bygge
  kongeriger på et område,
  som nu er endnu mere trangt.

  De røde kingdom builders

  De tre nye kingdom builders er markeret med en anden farve end de normale kingdom builders for at signalere, at her udbetales pointene løbende i spillet i stedet for ved spillets slutning. For eksempel Families, som giver to point, hver gang en spiller placerer sine tre obligatoriske huse på række.

  Sådan anvendes Kingdom Builder Nomads

  De tre nye kingdom builder cards blandes ind i de eksisterende otte kort, og “Workers” og “Merchants” erstattes med Nomads’ udgave, som har en ekstra lille specifikation, der tager højde for nomaderne.

  De fire nye spilleplader blandes ind mellem de otte faste spilleplader, så der nu er 12 at sammensætte spillet med.

  Hvis der er et nomadefelt, skal der placeres en tilfældig nomade-brik på feltet med bagsiden opad. Brikken afsløres først, når en spiller bygger ved feltet.

  Vurdering af Kingdom Builder: Nomads

  Morten Greis
  Morten Greis mener ...

  At udvide eller ikke at udvide – hvornår er en udvidelse relevant, og hvornår føjer den noget til spillet, som ikke allerede burde have været med grundæsken? Kingdom Builder: Nomads udvider hovedsageligt ved at føje nogle variationer til spillet, som ikke allerede følger med grundspillet, men som heller ikke er strengt nødvendige for, at Kingdom Builder fungerer. Variationen er sjov, og den giver noget ekstra til de spillere, som er ved at være godt bekendte med spillepladerne og med spillets faste elementer, og så kommer der en ekstra spiller til.
  Kingdom Builder: Nomads er en af de gode udvidelser, den føjer flere muligheder til og nye kombinationer, men som sagtens kan undværes, hvis man allerede er godt tilfreds med og har rigeligt i Kingdom Builder.


  Kommentarer til Kingdom Builder: Nomads