2 - 2 spillere
15+ min
5+ år
 • abstrakte spil
 • Regler på dansk

  Kalaha

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 1. August 2012

  I modsætning til hvad der ofte bliver påstået på Kalaha spilæsker, er Kalaha ikke over 7.000 år gammel. Det blev opfundet af amerikaneren William Julius Champion Jr. i 1940. Han har dog været kraftigt inspireret af spil fra Afrika og Asien.
  I Kalaha gælder det om at skaffe sig flest kugler. Man spiller, indtil det lykkes en spiller at fjerne alle kugler fra vedkommendes banehalvdel.

  Gør Kalaha klar:

  • Fordel kuglerne i de små huller, så der er seks i hver.
  • Spillerne trækker derpå lod om, hvem der begynder.

  Selve spillet


  Hver spiller har seks ambos og en kalaha – de store huller i hver sin ende af brættet. Du råder over de seks ambos, der er ud for dig samt kalahaen til højre for dig på spilbrættet.

  Når det er din tur, skal du tage kuglerne fra en af dine seks ambos og begynde at så. Du skal tage alle kuglerne fra den ambo, du vælger. At så betyder, at du lægger en kugle i et hul. Du bevæger dig imod urets retning – altså til højre for det hul, hvor du tog kuglerne, og fortsætter, så længe du har kugler. Du skal også lægge en kugle i din egen kalaha, men ikke i modstanderens. Det kan resulterer i en af følgende fire situationer:

  • Hvis den sidste kugle ender i en ambo, hvor der lå kugler i forvejen, tager du disse op og fortsætter såningen.
  • Hvis den sidste kugle ender i din kalaha, må du frit vælge, hvilke af dine seks ambos, du vil så fra.
  • Hvis den sidste kugle ender i en af modstanderens tomme ambos, har du tabt din tur.
  • Hvis den sidste kugle ender i en af dine egne tomme ambos, må du tage kuglen plus eventuelle kugler i modstanderens ambo lige overfor. Alle disse kugler lægges i din kalaha, hvorefter modstanderen får turen.

  Spillet slutter:

  Når en spiller ikke kan trække, fordi alle hans ambos er tomme, slutter spillet. Spilleren lægger dernæst alle de kugler, der er tilbage i modstanderens ambos, i sin kalaha. Derpå tæller begge spillere deres kugler, og vinderen er den, der har flest kugler.

  Vurdering af Kalaha

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Kalaha findes i mange varianter og mange forskellige navne. Ovennævnte regler er nok de mest almindelige herhjemme. Spillet kræver overblik, men har den svaghed, at det favoriserer den spiller, der begynder. Det er stadig et glimrende børnespil, indtil de regner ud, at spillet er unfair fra start.

  Variant
  For de allermindst kan man med fordel halvere antallet af kugler, så der kun er tre kugler i hver hul. Det gør det nemmere at overskue spillet.


  Kommentarer til Kalaha