2 - 4 spillere
60+ min
8+ år
 • temaspil
 • Behændighed
 • Science fiction
 • Galaxy Trucker

  Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 15. May 2013

  Intet er så spændende, som udsigten til en rejse ud i rummet. I hver jeres hjemmebyggede rumskib, hastigt sat sammen af rumskrot og bemandet af både astronauter og rumvæsner, danner I en konvoj og begiver jer på vej. Farerne er store, og ingen af jer vil nå målet uden skrammer.

  Galaxy Trucker afgøres over én til fire runder, der hver består af to meget forskellige sektioner: Hektisk rumskibskonstruktion og en farefuld færd gennem rummet. I første sektion bygger hver spiller sit eget rumskib, men delene det skal bygges af er begrænsede, og I må konkurrere om dem. I den anden sektion sætter I kurs mod stjernerne – i en løs konvoj, hvor det ikke er uden betydning om I flyver forrest eller bagerst, testes jeres rumskib i både kamp og meteorregn, mens I fylder jeres lastrum og sælger jeres mandskab for kredit. Til slut vinder den rigeste spiller.

  Sådan spilles Galaxy Trucker

  Indledningsvis bør I aftale hvor mange runder I spiller. Normalt spilles der tre runder, men spillet fungerer fint selvom den første korte runde springes over. Tredje rundes rumskib findes i to varianter, men I kan også vælge at spille dem begge.

  • Først placerer hver spiller sit cockpit midt på den rumskibsplade der passer til runden.
  • Alle modulbrikkerne placeres med billedsiden ned i en bunke midt på bordet
  • Rejsekortene udvælges sådan, at der er otte kort tilhørende den aktuelle runde, og fire kort fra hver af de forrige runder. De blandes og placeres i tre lige store bunker.

  Når disse ting er på plads, skal I til at bygge jeres rumskibe! Her gælder det om at være hurtig, for I skiftes ikke til at tage en modulbrik – I tager på samme tid, og I venter ikke på hinanden.

  • Når I tager en modulbrik, så skal I tage den hen til jeres rumskib inden I vælger om den skal lægges til side eller placeres på rumskibet.
  • Lægger I den til side, skal den have billedsiden op – og andre spillere kan frit tage den, hvis det er en de selv kan bruge.
  • Placeres den på rumskibet, så fanger bordet! I må ikke flytte eller dreje brikken senere.
  • Brikkens placering på rumskibet skal følge nogle simple regler: Kanter med ét rør passer kun ind ved siden af andre brikker med ét rør, eller kanter med tre rør, mens kanter med to rør kun passer med andre kanter med to rør eller kanter med tre rør. Kanter med tre rør kan placeres mod kanter med ét, to eller tre rør.
  • Efterhånden som I bliver færdige, placerer I hver en lille rumskibsbrik på spillepladen. Sidste spiller flyver bagerst. I umiddelbar sikkerhed, men også med ringe muligheder for at fylde lasten med værdier.
  • Modulbrikkerne på jeres rumskibe skal også forsynes. Alle cockpit får to astronauter, eller ét rumvæsen, hvis de er forbundet til det rette iltmodul. Batterierne skal også lades op – to ladninger placeres i de små og tre i de store.
  • Til sidst gennemgår I hinandens rumskibe. Har nogle ikke fulgt reglerne, skal de forkert placerede modulbrikker fjernes.

  Nu er I klar til at flyve! Jeres rumskibe skal gennemgå en prøvelse for hvert rejsekort I trækker – prøvelser som disse – og mange flere:

  • Åbent rum – her tæller I jeres motorer, og flytter jeres rumskibe et tilsvarende antal felter frem på spillepladen.
  • Pirater – her kræves lasere. Første spiller der klarer piraterne, tager belønningen og forhindrer piraterne i at ramme de næste spillere. Forreste spiller testes først. Fejles testen, mistes en del af lasten.
  • Slavehandlere – som pirater, men det er ikke lasten de er efter – det er din besætning.
  • Meteorregn – der skal kastes terninger, som afgør hvor meteorerne rammer jer. Bed til at jeres skjold og lasere kan rede jer.

  Når alle kort er trukket skal I se på de sørgelige rester af jeres stolte rumskibe, og uddele kredit baseret på hvor mange åbne huller de har og på hvem der er fløjet længst. I skal også sælge jeres last. Når alle runder er gennemførte, tæller I kredit og kårer vinderen.

  Vurdering af Galaxy Trucker

  Jimmy Marcus Larsen
  Jimmy Marcus Larsen mener ...

  Galaxy Trucker er et spil der belønner spilleren som kan tænke hurtigt, og træffe fornuftige valg under pres. På den ene side vil du gerne have det bedste rumskib, men på den anden side så er det vigtigt at blive først færdig, da du så får de bedste muligheder for at udnytte dit rumskib. Byggefasen er kaotisk, men også ligetil og fascinerende – spiloplevelsen er unik for et brætspil, og på den måde både gal og genial.

  Rejsesekvensen har et helt andet temperament. Her skifter spillet til noget der minder om mange andre brætspil. Der trækkes kort efter kort, og du må træffe enkle valg, for at sikre dig en stor last og et helt rumskib. Dine evner under byggefasen stilles til ansvar, mens dit rumskib falder fra hinanden modul for modul. Spændingsniveauet er højt, for tilfældighederne er ikke små – alligevel synes de bedste rumskibe dog at have en fordel.

  I det rette selskab, hvor spillets kaotiske byggesekvenser kan tøjles og spillets skiftende temperament kan accepteres, er Galaxy Trucker enestående underholdning. Byggesekvensen er spillets hjerte – det er den der vil afgøre om spillet er noget for dig, og går du til den med et åbent sind, så vil du finde noget unikt.


  Kommentarer til Galaxy Trucker