2 - 2 spillere
60+ min
17+ år
 • temaspil
 • Bluff
 • Kortspil
 • Samarbejde
 • Fog of Love

  Pernille Brix Madsen af Pernille Brix Madsen d. 11. October 2018

  Fog of love er markedsført som en romantisk komedie i brætspilsform, men det er så meget mere end det. Forbered dig på at fnise, krumme tæer og nikke genkendende til scener og situation i spillet.

  Fog of Love simulerer et forhold mellem to personer. Fra deres første møde og første date, gennem søde, romantiske øjeblikke og de tunge, svære beslutninger, hemmeligheder og skænderier, til forholdets fremtid skal afgøres. Lever de lykkeligt til deres dages ende? Er det bedre at gå hver til sit?

  Quick-start

  Fog of Love er unikt på mere end en måde. Gameplay og tema er de to åbenlyse, men spillet har en meget gennemført quick-start-guide, der gør, at spillet kan spilles med det samme uden at kigge i en manual. Spillets sættes op, og man læser kort 1 højt og bliver guidet i resten af opsætningen, hvilket fungerer virkelig godt. Der er 30 kort i quick-start-guiden. Det lyder af meget, men det er godt givet ud. Regelbogen kan blive i æsken, og I får de relevante regler serveret i et fornuftigt tempo og præcis, når I har brug for det.

  Personer

  I Fog of Love spiller begge spillere en person i et forhold. Spillet starter med, at de to personer, der skal have et forhold, sammensættes. Spillerne vælger en farve (pink eller blå) og vælger herefter et køn på deres person ved at vende deres kort. Det er altså muligt at spille en blå kvinde eller en pink mand eller måske spille en kærlighedshistorie mellem to mænd eller kvinder, hvis man vil. Når køn og farve er valgt, skal spillerne vælge et job til deres person. Man får tre kort at vælge imellem og afslører kortene på samme tid. Herefter får hver spiller fem kort med personlighedstræk og vælger tre af dem til sin person. Kortene med personlighedstræk holdes skjult for den anden spiller og sættes i en kortholder. Til sidst i sammensætningen af personerne får hver spiller fem kort med features (særpræg) og vælger på skift en til sin modstander. Kortene med særpræg er de ting, som din person først lagde mærke til ved din medspillers person, så det er vigtigt, at man knytter en lille bemærkning til hver feature. Til sidst skal man navngive sine personer.

  Hver person har en lille æske med knapper i sin farve samt fire lækre, tunge pokerchips med A, B, C og D, der bruges til at træffe valg skjult for din partner.

  Satisfaction

  På spillernes kort måles satisfaction – altså hvor tilfreds personen er i forholdet. Hvis dig og din partner er enige og går godt i spænd, vil jeres begges satisfaction stige, og I er tilfredse i forholdet. De traits, altså personlighedstræk, som er skjult for din partner, spiller også ind på din tilfredshed. I slutningen af spillet får du point, hvis du har opfyldt dine traits. Kan du få lov til at udleve din personlighed i forholdet, så bliver du gladere og mere tilfreds.

  Love story

  Fog of Love spilles i Love stories, der er inddelt i chapters/kapitler. En Love story udgør et helt spil og er det forhold, som jeres personer har. Første love story, som også fungerer som spillets tutorial, hedder Sunday morning date.

  Love stories sætter rammerne omkring forholdet, og hvert chapter definerer, hvor mange scener der skal spilles, før det næste chapter starter.

  Hver spiller har en hånd med scener, der skal spilles i et chapter. Spillerne spiller efter tur en scene, som personerne skal forholde sig til. På spillepladen ligger tre bunker med scener. I første chapter af første love story, Sunday morning date, trækker spillerne henholdsvis 4, 1 og 1 kort fra de tre bunker med scener.

  • The Sweet Deck: Denne kortstak indeholder søde, romantiske dates, situationer eller andet, som er, ja, Sweet. I første kapitel, hvor personernes forhold stadig er nyt og rosenrødt, trækker spillerne kun fra denne stak.
  • The Serious Deck: Denne kortstak indeholder scener, der er lidt mere seriøse. Skal vi flytte sammen? Hvor skal vi i så fald bo? Og hvordan går den første tur til IKEA?
  • The Drama Deck: Denne kortstak indeholder scener, der virkelig kan smide grus i maskineriet. Jeg har læst din SMS, hvem er hun? Dumme skænderier, paranoia og misforståelser.

  Når man har spillet en scene, trækker man en ny. På chapter-kortet kan man se, hvilken bunke man skal trække fra. I første chapter af Sunday morning date trækker man fra The Sweet deck. I chapter 2 fra serious og i chapter 3 fra drama-decket, så man langsomt kun har de mere seriøse kort på hånden.

  Scener spilles

  Når en scene spilles, skal person, der spiller kortet, læse det højt. Står der for eksempel [tell] eller [sing] er det vigtigt, at man har mod på lidt rollespil og gør, som kortet siger. Fortæl en lille historie, og lev dig lidt ind i det. Når kortet er læst højt, skal personerne skal gøre forskellige ting:

  • Partner chooses: Medspilleren vælger en af mulighederne.
  • Both choose: Begge spillere skal vælge en pokerchip og afsløre dem på samme tid.
  • Effects: Effekten af jeres valg kan give jer satisfaction eller have andre effekter, som udføres, når I/din medspiller har valgt.

  Forskellige scener

  Ud over de almindelige scener kan spillerne også spille forskellige andre kort, blandt andet Secrets, der spilles under brættet skjult for din medspiller, Situations, hvor der ikke skal stemmes, men kortet har en effekt på næste scene eller andre kort med specielle effekter, som for eksempel at afsløre den hemmelighed, som din partner har liggende under brættet.

  Personality dimensions

  Personality dimensions er, hvordan du opfører dig i forholdet. Det er illustreret ved seks forskellige personality dimensions:

  Discipline, Curiosity, Extroversion, Sensitivity, Gentleness, Sincerity

  De fleste valg, du og din medspiller træffer undervejs i spillet samt jeres job og features, spiller ind, enten i positiv eller negativ retning på de seks personality dimensions.

  I denne scene fra The serious deck skal begge spillere vælge, om en ex må komme med til fest:

  Hvis en spiller vælger A skal de lægge en knap på negativ Gentleness.
  Hvis en spiller vælger B skal de lægge en knap på positiv Curiosity.
  Hvis en spiller vælger C skal de lægge en knap på negativ Sensitivity.

  Er begge spillere enige, får de begge +3 satisfaction og et LOVE TEAM-destiny-kort på hånden.
  Er de ikke enige, får de begge -1 satisfaction.

  Personality dimensions fungerer altså som et billede på, hvordan din person har opført sig i løbet af forholdet.

  Destiny-kort

  Begge spillere starter i første Love Story med fire destiny-kort på hånden. De er et udtryk for, hvor forholdet er på vej hen. Undervejs kan du blive bedt om at smide et valgfrit eller et bestemt destiny-kort. I første Love story kan forholdet kun ende med, at I bliver sammen, og I har følgende destiny-kort:

  • Unconditional love: Opnået hvis: Du har 4+ knapper på Sincerity og din partners satisfaction er 40+, og han/hun slår ikke op med dig.
  • Love team: Opnået hvis: Din partner og dig til sammen har 6+ knapper på Gentleness, og I til sammen har 60 + satisfaction, og din partner bliver i forholdet.
  • Equal partners: Opnået hvis: Forskellen mellem din og din partners satisfaction ikke er mere end 3 og din satisfaction er 20 eller mere, og din partner bliver i forholdet.
  • Dominant: Opnået hvis: Din balance på gentleness er -4 eller mere, og du har mindst 15 satisfaction mere end din partner, og din partner bliver i forholdet.

  I de følgende Love stories introduceres flere destiny-kort.

  Har man opfyldt sit destiny-kort i slutningen af spillet, har man vundet. Men en sejr i dette spil er lidt svær at definere. Jo, du kan vinde ved at opfylde din valgte destiny, men det er mere historien, der udspiller sig undervejs, der er underholdende.

  Vurdering af Fog of Love

  Pernille Brix Madsen
  Pernille Brix Madsen mener ...

  Jeg er HELT vild med Fog of Love. Det hele er så gennemtænkt, lækkert, underholdende og anderledes. Har man det rette mindset, kan man let leve sig ind i historien og det forhold, som personerne har. Spillet holder i den grad, hvad det lover, og er en romantisk komedie i brætspilsform. Men det sjove opstår også i genkendelsen af de situationer og skænderier, som personerne har. Helt unikt, helt fantastisk. Køb det, spil det, elsk det. Temaet kan måske også lokke ikke-brætspillende kærester til et spil?


  Kommentarer til Fog of Love