2 - 2 spillere
30+ min
6+ år
 • strategispil
 • Oldtid
 • Fjords

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 24. August 2012

  Vikinger er kendt som en flok rødskæggede, behjelmede slagsbrødre, der kæmpede sig vej gennem det meste af Europa, for at få rigdomme og trælle til det hårde arbejde. Fjords ser på de mere stille og rolige sider af vikingerne, der udforsker Norge, for at finde det bedste sted til at dyrke korn for at brødføde deres mange munde.

  Fjords er et to-personers spil om at bygge i et landområde ved en fjord, samt at dyrke mest mad på dine marker. Spillet foregår over tre runder, hvor vinderen er den spiller, der har dyrket mest mad på sine marker.

  Opsætning af Fjords

  • Vælg en farve, og tag de 4 huse og 20 runde markmarkører i den farve
  • Tre af landskabsbrikkerne har en mørkere bagside end resten. Tag disse fra: de er startbrikkerne.
  • Bland resten af landskabsbrikkerne, og sæt dem til side med bagsiden opad eller kom dem i en stofpose af en art.

  Opsætningen af de tre startbrikker er forkert i reglerne: Brikkerne er spejlvendt i forhold til, hvordan de ser ud i virkeligheden.

  Sådan spiller du Fjords

  Fjords bliver spillet af tre runder, der hver indeholder to faser. Første fase består af, at I skal bygge spillepladen, og under anden fase skal I placere marker i landskabet, og derved score point.

  Første fase – udforsk landskabet

  Vælg en startspiller, der tager en landskabsbrik fra bunken af brikker, og placerer den ud fra de andre landskabsbrikker. Derefter tager næste spiller en brik, og placerer den på samme måde.

  Når du skal lægge en brik på bordet, er der nogle enkelte regler, du skal følge: Der er tre typer landskab på brikkerne: Land, vand og bjerge. Minimum to af siderne, skal matche de allerede placerede landskabsbrikker. Samtidig må du ikke lave øer i spillet.

  Hvis ikke det kan lade sig at gøre at placere en brik ud fra ovenstående regler, lægger du den til side, med billedsiden opad. Når du skal trække en ny landskabsbrik, må du også trække den fra disse kasserede landskabsbrikker.

  Du har også fire små huse. Hver gang du har placeret en landskabsbrik, må du placere et af dine huse oven på denne brik. I næste fase af spillet er det ud fra disse huse, at du begyndet at dyrke marker og få point, så placeringen af husene er meget vigtig.

  Anden fase – Ud i markerne

  Den spiller, der starter i anden fase, er den spiller, der ikke placerede den sidste landskabsbrik i første fase. Hvis den sidste brik, der blev trukket, ikke kunne placeres på brættet, er det altså spilleren, der trak denne brik, der starter anden fase.

  I

  anden fase skal I placere dine runde markmarkører på skift, ligesom da I placerede landskabsbrikkerne. Markørerne skal sættes på en landskabsbrik, der enten er ved siden af et hus, eller en anden mark af din farve. Du kan ikke placere marker over et bjerg, eller på den anden side af en fjord.

  Anden fase er, hvor spillet begynder at blive meget taktisk – du vinder mest effektivt ved at have lukket din modspiller af fra et kæmpe område af land, som du så kan placere dine marker på i ro og fred.

  Sådan får du point i Fjords

  Efter begge spillere har placeret den sidste mark, er det tid til at tælle point sammen. Hver mark tæller som ét point. Når begge spillere har talt deres point sammen, skal det stilles op som før første fase igen, og en ny runde går i gang. Spillet slutter efter tre runder, og vinderen er spilleren med flest point efter runde tre.

  Vurdering af Fjords

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Fjords kommer i en lille æske, men indeholder masser af strategi og hygge. De to faser er af meget forskellig kaliber: Første fase er meget stille og rolig, mens anden fase ofte medbringer dræbende blikke, når din modstander skærer dig af fra en kæmpe tange af land.

  Fjords er et super hyggeligt, lille topersoners spil. Det tager ikke lang tid, og min personlige erfaring – både fra mig selv og venner – er, at det er et godt kæreste- og kone-spil, til dem med ikke brætspillende partnere. Jeg har i hvert fald haft mange hyggelige aftner med Fjords.


  Kommentarer til Fjords