2 - 4 spillere
35+ min
15+ år
 • familiespil
 • Regler på dansk

  Blueprints

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 12. November 2015

  Blueprints er et simpelt familiespil, hvor spillerne er arkitekter, der skal bygge forskellige bygninger ud fra de tekniske tegninger, du får udleveret i en runde. Eftersom vi spiller brætspil, og ikke sidder på en byggeplads, er det naturlige byggemateriale til dine bygninger naturligvis terninger. Men er spillet godt? Lad os tage et kig på det!

  Terninger som byggemateriale

  Alle spillerne i Blueprints indtager som sagt rollen som arkitekter. I hver runde får hver spiller et Blueprint-kort, som de gemmer bag deres skærm. På tur skal de nu trække en terning fra puljen, og placere oven på deres kort for at score point. Derefter trækker de en ny terning fra posen, ruller den, og ligger den ud i puljen. Dette gentages indtil alle spillere har valgt 6 terninger fra puljen.

  På dit blueprint-kort er der tegnet en bygning, og hvis du bygger den ud af terninger, får du seks bonus byggepoint, når I skal til at tælle sammen. Hver type terning, du kan bruge, giver også byggepoint, men på hver sin måde.

  • Orange giver byggepoint efter, hvor mange andre terninger den deler flader med
  • Grøn giver byggepoint efter, hvor mange grønne terninger du har brugt i alt i din bygning
  • Sort giver byggepoint efter, hvor højt den er placeret i bygningen
  • Klar giver det samme antal byggepoint, som det antal øjne der er rullet på terningen.

  Når alle spilleres byggepoint er talt sammen, skal vi til at uddele pointkort. Der findes to typer pointkort – den ene type får du, for at have flest byggepoint (eller næst- og tredjeflest, afhængig af antallet af spillere), og den anden type får du for at have fulgt specifikke byggeregler; eksempelvis for at have bygget det højeste tårn, eller for at have brugt fire terninger af samme værdi.

  Når pointkortene er uddelt, bliver byggepointene nulstillet (hvilket godt kan forvirre – men den er altså god nok), og en ny runde starter. Efter tredje runde tælles pointene fra pointkortene sammen, og spilleren med flest point har vundet.

  Vurdering af Blueprints

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Blueprints er et fint, lille familiespil, med simple regler – der er dog er beskrevet lidt kringlet i reglerne. Den danske oversættelse af reglerne giver jeg personligt ikke meget for. Udover at sætningerne nogle gange skal læses mere end en gang, for at kunne forstås, bliver det engelske ord “Blueprint” oversat med ordet “Blåtryk” – et ord, der ifølge vores arkitekt-kontakter ikke bruges nogle steder; det danske ord er teknisk tegning, hvorimod blåtryk er en kopimetode.

  Men nu er det ikke en vurdering af det danske regelsæt, vi skal lave her – vi skal se på spillet. Og spillet er alt andet lige ganske fornøjeligt. Man skal lige huske på, at pointene bliver nulstillet fra runde til runde, og at det eneste du reelt får point for er de point-kort, du får skrabet sammen undervejs – men når den lille krølle er ude af verden, sidder du altså tilbage med et ganske fornøjeligt familiespil, som jeg vil glæde mig til at få på bordet igen.


  Kommentarer til Blueprints