1 - 5 spillere
60+ min
14+ år
  • strategispil
  • temaspil
  • Kortspil
  • Fantasy
  • Relateret læsning


    Thunderstone

    Peter Brichs af Peter Brichs d. 28. May 2012

    I Thunderstone samler du en gruppe af gæve eventyrere, der kæmper sig gennem horder af monstre, for til sidst at komme hen til den såkaldte thunderstone – en magisk sten, der er bundet sammen med hele verdens skæbne.

    Spillet bruger den kendte deck building mekanik, som er gjort kendt i det allerede klassiske Dominion.

    Opsætning af Thunderstone

    Del en starthånd ud til alle spillere. Starthånden består af

    • Seks militia kort
    • To torch kort
    • To dagger kort
    • To iron rations

    Nu skal du vælge, hvilke kort der skal være med i spillet. Der er flere muligheder for at vælge, hvilke kort man har med. Du kan enten tage et af de scenarier, der findes i regelhæftet, vælge de kort, du har lyst til, eller bruge de tilfældige Randomizer kort.

    Fælles for alle metoderne er, at når du har valgt alle kortene, skal der være

    • Fire helte (inklusive militia kort, der også er en del af din starthånd)
    • Tre typer monstre
    • En disease-bunke
    • En thunderstone
    • Otte landsbykort (inklusive torch, dagger og iron rations, der også er en del af din starthånd)

    Placer

    Et eksempel på opsætning fra regelbogen.
    de tre helte i en række, sammen med en bunke af Militia kort. Læg alle landsbykortene i to rækker under heltene. Læg alle kortene med billedsiden opad – dette er det marked, du i løbet af spillet vil købe kort fra.

    Nu er det tid til at lave en bunke med alle monster-kortene – et såkaldt Dungeon Deck.

    • Monstrene skal blandes sammen i en stor bunke.
    • Du tager de 10 nederste kort i monster-bunken og blander thunderstone kortet med ind i disse.
    • Læg denne nye bunke ned under alle de andre monstre.
    • Læg tre kort fra monsterbunken ud i en række med billedsiden opad. Dette er de monstre, der er fremme i den mørke dungeon, dine helte skal på opdagelse i.

    Kortenes anatomi

    Der findes grundlæggende tre typer kort i spillet. Der er monster-kort, helte-kort og landsby-kort.

    Heltekort

    • Allerøverst finder du heltens navn.
    • I venstre side af tegningen ser du først, hvor stærk han er – altså hvor tunge ting han kan bære på. Derunder ser du, hvilket level helten har – altså hvor erfaren han er.
    • Lige midt på kortet, altså tallet over heltens kodeord, ser du, hvor meget det koster at købe denne helt, og hvilken type han er – om det er en kæmper, en troldmand eller andet.
    • Teksten beskriver hvor stor angrebsstyrke helten har og om eventuelle andre evner.
    • Nederst til venstre står hvor mange experience point man skal bruge, for at kunne opgradere helten til næste level.

    Landsbykort

    • Allerøverst finder du kortets navn.
    • I venstre side af tegningen ser du først, hvor mange penge dette kort giver at handle for, hvis du går i landsbyen, og lige under dette, hvor tungt det er – altså hvor stærk en helt skal være, for at bære på det.
    • Lige midt på kortet, altså tallet over kortets kodeord, ser du, hvor meget det koster at købe kortet, og hvilket type det er – om det er et våben, en person eller andet.
    • Teksten beskriver, hvad kortet har af specielle evner.

    Monsterkort

    • Allerøverst finder du kortets navn.
    • Øverst til højre ser du monstrets livspoint; det er det tal, din angrebsstyrke skal være højere end eller lig med, når du slås mod sådan et monster.
    • Midt på kortet, lige under billedet, står der hvilken type monster, du er oppe imod.
    • I tekstfeltet under billeder kan du se, hvilke evner monsteret har. Battle evner træder i kraft inden kampen, Aftermath effekter efter kampen og Trophy effekter, når du senere trækker monstret i din hånd.
    • Nederst til venstre ser du antallet af Experience Points, du skal tage, når du har besejret monsteret.
    • Nederst til højre står antallet af sejrspoint, monstret giver til sidst i spillet.

    Sådan spiller du Thunderstone

    På din tur har du tre muligheder:

    1. Du kan angribe monstre og få point.
    2. Du kan gå i landsbyen, hvor du kan købe nye kort og gøre dine helte stærkere.
    3. Du kan slappe af, hvor du kan destruere svage kort fra din hånd.

    Angrib monstre

    Den vigtigste del i spillet – at angribe de monstre, der er synlige på brættet. Det er nemlig ved at dræbe monstre, at du får sejrspoint. Alt efter hvilken sværhedsgrad I har valgt, da I startede spillet, er der tre eller fire monstre fremme til enhver tid.

    På brættet, under hvert monsterkort, kan du se et tal – en såkaldt light penalty. Jo dybere i de mørke gange, du skal gå, jo mørkere bliver der, og jo sværere er det at se, hvem du skal slås imod. På brættet kan du altså se, hvor stor penalty der er.

    Mørket kan du selvfølgelig fjerne med lys, og det bruger du de landsbykort, der giver lys, til. Hvis du ikke har nok lys til at fjerne alt mørket, når du slås mod et monster, skal du lægge den tilbageværende light penalty oveni monstrets livspoint, når du angriber det.

    Når du vælger at angribe monstre, lægger du alle de kort, du har på hånden, ud foran dig. Kort, der har en dungeon evne påskrevet, kan bruges nu.

    Hver helt kan bære på ét våben, så længe de er stærke nok. Du giver en helt et våben, ved at lægge det på helten. Når du har givet dine helte udstyr, lægger du al deres fysiske og magiske angrebsstyrke sammen til én samlet angrebsstyrke. Der er enkelte monstre, som er immune over for fysiske eller magiske angreb, så hvis du vil angribe et af disse, kan du naturligvis kun bruge den anden type angreb.


    Udvælg nu et monster – hvis et monsterkort har en battle evne påskrevet, træder den i effekt nu.

    Nu er det tid til at angribe det monster, du har udvalgt. Du tager din samlede angrebsstyrke, og sammenligner med monstrets samlede forsvarsstyrke. Hvis dit angreb er lig med eller højere end monstrets forsvarsstyrke, har du vundet kampen. Du tager monsterkortet og placerer det i din skraldebunke, efter du har det taget det antal XP-brikker, der er vist nederst til venstre på kortet.

    Hvis ikke dit angreb var stærkt nok til at få monstret ned med nakken, tager du monsterkortet og placerer det nederst i monsterbunken.

    Du rykker nu de bagerste monstre fremad, og tager til sidst et nyt kort fra monsterbunken og placerer tættest på kortbunken.

    Gå i landsbyen

    Hvis du på din tur vælger at gå i landsbyen, kan du købe et nyt kort. Du kan købe af alle de synlige kort, så længe guldværdien på de kort, du vil bruge, er høj nok. Når du køber et kort, lægger du det i din skraldebunke.

    Kort, der har en village evne, kan bruges i landsbyen.

    Foruden at handle, kan du gøre en helt, du har på hånden, stærkere. Ved at betale det antal XP, du ser nederst til venstre på dit heltekort, kan du grave i bunken og tage næste niveau af helten – eller hvis det er en Regular, du vil opgradere, kan du vælge en af level 1 heltene, du kan se. Det kort, du netop har opgraderet, destruerer du, når du har fundet dit nye.

    Hvis næste niveau helt ikke er til stede, kan du ikke opgradere din helt: altså, du kan ikke gå direkte fra level 1 til level 3.

    Slap af

    Du kan også vælge at “reste” – altså at slappe af – i stedet for at angribe eller gå i landsbyen. Når du slapper af, kan du vælge et kort fra din hånd, som du destruerer – altså fjerner helt spillet.

    Du kan også fjerne de ubehagelige disease-kort ved at slappe af.

    Rydde op

    Efter du har valgt en af de tre muligheder, er det på tide at rydde op. Du tager alle de kort, du har lagt frem, og smider dem i din skraldebunke. Derefter trækker du seks kort, og så er det næste spillers tur. Hvis du ikke har seks kort tilbage i din kortbunke, trækker du så mange du kan, blander din skraldebunke, og lægger den, så du kan trække resten af de seks kort fra den.

    Sygdom i Thunderstone

    Disease kort er kort, der giver dig et minus til din samlede angrebsstyrke. Du får dem oftest ved at slås mod monstre. Du kan vælge at destruere et disease-kort, når du “rester”. Samtidig findes der også helte, der får specielle evner ved at destruere disease-kort.

    Afslutning på Thunderstone

    Thunderstone slutter, når thunderstonen når det yderste felt i monster rækken. Når thunderstone-kortet dukker op i de synlige monstre, signalerer det, at spillet nærmer sig slutningen. Når stenen ligger på plads to, og man slås mod det monster, der ligger yderst, slutter spillet efter kampen. Hvis monstret dør, tager den aktive spiller thunderstone-kortet. Hvis man taber kortet, stikker monstret af med thunderstone-kortet, og ingen får de point, han giver.

    Når thunderstone-kortet er fjernet af den ene eller den anden grund, er det på tide at se, hvem der har vundet. Nederst til højre på en stor del af kortene er en mængde sejrspoint anført. Vinderen af spillet er den, der har flest sejrspoint.

    Vurdering af Thunderstone

    Peter Brichs
    Peter Brichs mener ...

    Thunderstone er et af de første deck building spil, der kom efter Dominion, og det kom med interessante nye idéer, der senere er blevet brugt i flere andre spil. Spillet lider dog også lidt under at være flere år gammelt, da nogle af de nye idéer i spillet et udført lidt mere glat, i senere spil. Det kan altså være en smule tungt at finde rundt i og glider altså ikke lige så godt som eksempelvis Dominion gør det.

    Når det er sagt, vil jeg stadig anbefale enhver, der savnede lidt tema i Dominion, eller som blot elsker fantasygenren, at få fingrene i Thunderstone. Spillet har masser af variation og gode muligheder for at blive udvidet med de mange udvidelser, der er kommet.

    Hvis du har fået fingrene i den første udgave af Thunderstone, er reglerne ikke specielt godt skrevet. Derfor har udgiveren lagt et opdateret sæt regler til Thunderstone til download, som jeg helt klart kan anbefale folk at bruge.






    Kommentarer til Thunderstone