Gaveguide: Mandelgaven

Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. December 2017

Ikke alle gaver skal under træet – der skal også være plads til en mandelgave til det heldige asen, som finder mandlen først. Vi har fem gode idéer til de familier, der gerne vil have et spil som mandelgave.

  1. Love Letter
  2. Året der Gik 2017
  3. Deja-Vu
  4. Codenames
  5. Deckscape

Love Letter


Love Letter

  • Med danske regler
Love Letter er et lille kortspil med kun 16 kort, der skal holdes styr på. Under Love Letter skal du prøve at regne ud, hvem de andre spillere er i ledtog med for at få dem ud af spillet – så kun du har mulighed for at vinde prinsessens kærlighed. Det foregår ved, at man i hver runde trækker et kort, og spiller et kort – således at du altid har præcist et kort. Dit mål er at være den eneste spiller tilbage, eller have det højeste kort, når alle 16 kort er spillet.

De fleste kort giver dig muligheden for at eliminere spillere med andre kort – men det kræver, at du kan regne ud, hvilket kort de har i denne tur. Det er altså et super tight deduktionsspil, som er lynhurtigt at lære, hurtigt at spille, og hurtigt at spille igen og igen. Seiji Kanai, som har designet Love Letter, har lavet en genistreg – ganske enkelt. Med kun 16 kort er det helt utroligt, at der reelt er et godt spil i den lille pose, spillet ligger i. Men det er der – og et rigtig godt ét af slagsen endda.

Året der Gik 2017


Året der Gik 2017

  • Med danske regler
Endnu et år, endnu et Året der Gik fra Bezzerwizzer. Det er efterhånden en tradition, at dette spil er en af årets mest givne mandelgaver og med god grund. Vi har nemlig at gøre med et skønt, lille quizspil.

Denne nærmest lommeudgave af Bezzerwizzer er nemlig fyldt med spørgsmål om alt mellem himmel og jord – alt med den fællesnævner, at alle spørgsmålene handler om ting, der er sket i 2017. Vi snakker altså alt fra poltiske begivenheder til popdronninger på sociale medier. Oplagt til en mandelgave, eller en god beskæftigelse som optakt til midnat nytårsaften.

Deja-Vu


Deja-Vu

  • Med danske regler
Deja-Vu er følelsen af, du husker noget, der aldrig er sket før. I brætspillet Deja-Vu er det ved at huske ting, der endnu ikke er sket, du vinder. Lyder det svært? Det kan jeg godt forstå, at du tænker, men er det skam ikke så slemt, som det lyder.

En portion symboler lægges ud midt på bordet, så alle kan se dem. Så begynder du at vende kort fra kortbunken – på de kort er der også symboler. Når du mener, du har set et af symbolerne fra bordet to gange på kortene fra bunken, snupper du symbolet. Hvis det er rigtigt, får du et point. Men kan du være sikker på, at du husker rigtigt? Det gælder altså om at være hurtig på fingrene, og ikke rigtigt at huske frem i tiden, men det andet lyder nu engang bedre.

Codenames


Codenames

  • Med danske regler
Codenames er brætspillet for dig, som er god til det kølige overblik, men samtidig er god til det kreative. Den tjekkiske spildesigner Vlaada Chvátil, der normalt er kendt for lidt mere tunge spil, er hjernen bag det i skrivende stund bedste selskabsspil på BoardgameGeek. På bordet ligger der 25 kort med kodenavne på. Det kunne eksempelvis være rumvæsen, Loch Ness eller legende.

Hvert hold har en spionmester, som ved hvilke kort hører til hvilket hold. Det er spionmesterens opgave at komme med ledetråde, som kan hjælpe holdet med at vide, hvilke kort, de skal finde fra bordet. En ledetråd består af et ord efterfulgt af et tal. Eksempelvis kunne det være, at spionmesteren siger ‘myte 2’. Det betyder, at der er mindst to kodenavne på bordet, som spionmestren associerer med en myte på den ene eller anden måde.

Codenames er et ganske herligt selskabsspil, hvor hele familien kan være med. Findes også i en udgave uden sprog, som hedder Codenames Pictures

Deckscape


Deckscape

  • Uden danske regler
Vi kiggede på to forskellige Mystery Room spil på vores liste over gaveidéer til voksenspil – men de findes også i de lidt mere simple udgaver, og her er det, Deckscape træder i karakter. Og som et spil i en af de mest populære genre, er det dejligt at se en variant, som er simpel nok til, at hele familien kan være med.

Deckscape findes i to varianter, som begge er fantastiske. Den eneste ulempe, set fra et mandelgave synspunkt, er, at der er rigtig meget engelsk tekst – men for en moderne familie, er det ikke det store problem; og derfor hører Deckscape hjemme på spisebordet juleaften, så familien kan undslippe et aflåst rum, inden gaverne skal åbnes.