2 - 8 spillere
15+ min
10+ år
  • familiespil
  • partyspil
  • Samarbejde
  • Efterforskning
  • Regler på dansk

    Codenames

    Bo Poulsen af Bo Poulsen d. 10. March 2016

    Er du mega god til at holde det kølige overblik? Og kan du sætte dig ind i dine venners tankegang? Så er Codenames måske noget for dig. Spillet, der af mange anses for at være et knaldhamrende godt selskabsspil, er netop blevet oversat til dansk.

    Den tjekkiske spildesigner Vlaada Chvátil, der normalt er kendt for lidt mere tunge spil, er hjernen bag det i skrivende stund bedste selskabsspil på BoardgameGeek. Nu er det kommet i en dansk oversat version. Det var Papskubber selvfølgelig nødt til at se på.

    Sådan spilles Codenames

    Spillerne deles op i et blåt og rødt hold. Hvert hold udnævner en spionmester for det pågældende spil. På bordet ligger der 25 kort med kodenavne på. Det kunne eksempelvis være rumvæsen, Loch Ness eller legende. De bliver placeret på bordet på følgende måde:

    Spionmestrene deles om et såkaldt diagramkort (som du kan se forneden), hvor de kan se de 25 kodenavnekorts placering. Her fremgår det, hvilke af de 25 kort, der dækker over røde/blå agenter, uskyldige forbipasserende (gul) samt den fatale lejemorder (sort).

    Nu skal spionmestrene på skift få deres holdkammerater til at pege på de rigtige kodenavne (agenter). Det gør de ved at give deres holdkammerater en ledetråd.

    En ledetråd består af et ord efterfulgt af et tal. Eksempelvis kunne det være, at spionmesteren siger ‘myte 2’. Det betyder, at der er mindst to kodenavne på bordet, som spionmestren associerer med en myte på den ene eller anden måde. Det kunne eksempelvis være kodenavnene Loch Ness eller legende. Når holdkammeraterne har fundet frem til en beslutning, så skal de fysisk pege på det pågældende kodenavn, og først der må spionmesteren afsløre, om holdkammeraterne har gættet rigtigt eller forkert.

    Holdkammeraterne er ikke tvunget til at pege på det antal kodenavne, som spionmesteren nævner med i sin ledetråd. De skal dog pege på mindst ét af navnene på bordet. Og ledetråden er det eneste, som spionmesteren må sige til sine holdkammerater.

    Holdet der starter runden skal finde ni agenter – det andet skal kun finde otte.
    Men hvis holdkammeraterne kommer til at pege på de forkerte kort, kan de risikere at at give point til modstanderholdet, hvis kodenavnet i virkeligheden dækker over en agent fra modstanderholdet. Hvis man peger på et kort, der viser sig at være en uskyldig forbipasserende, så slutter turen med det samme. I værste fald så kan man komme til at finde det sorte ’lejemorderkort’, og hvis det sker, så taber holdet spillet med det samme.

    Når spillet er ovre, så kan man ret hurtigt få et nyt stablet på benene. Det eneste man skal gøre er, at trække et nyt diagramkort eventuelt udpege to nye spionmestre og derefter kan man bare vende de 25 kort med kodenavne om, og så er der 25 nye ord, som man kan boltre sig i. Så på nul komma fem kan man dyste videre.

    Vurdering af Codenames

    Bo Poulsen
    Bo Poulsen mener ...

    Codenames er ekstremt let at lære. Rollen som spionmester er helt sikkert den sværeste, men måske også den sjoveste, når det lykkes at få holdkammeraterne i den rigtige retning. Denne spiller skal forsøge at holde det store forkromede overblik over alle kodenavnene på bordet. Derudover skal spionmesteren ikke nødvendigvis kun tænke på, hvad han/hun selv associerer med et specifikt ord. Spionmesteren skal også tage hensyn til, hvilke associationer som holdkammeraterne får – og det er helt sikkert det sværeste. Især hvis man ikke kender sine holdkammerater særligt godt. Men der kan efterfølgende opstå mange sjove diskussioner om ledetrådene.

    Codenames er et ganske herligt selskabsspil. Jeg kan udmærket godt forstå, at det ligger i toppen af selskabsspil. Fordelen ved det danske spil er naturligvis, at lidt yngre børn kan være med. Så jeg ville mene, at det officielle 14+ alders skøn på spillet er skudt meget over målet. Så hvis du står og mangler et selskabsspil, som er let at tage fat på, og hvor der er stor genspilningsværdi i, så er det måske Codenames, du leder efter.






    Kommentarer til Codenames