Seks måneders intensiv træning som figurmaler

af Brian Rasmussen d. 3. August 2021

Brian har malet i seks måneder, og deler sine erfaringer med os i denne side fra dagbogen. Der er links til flere af hans billeder nederst i artiklen og du skal være velkommen til at følge hans fremskridt på Papskubbers pletmaling Facebook gruppe.

Jeg blev færdig med min første figur for et halvt år siden.

Før det havde jeg aldrig malet eller interesseret mig for figurmaling, men nedlukning satte vores brætspilsaftener på pause så maling blev min erstatning.

Siden da er det blevet til knap 500 figurer (154 unikke) og adskillige spil er klar til bordet. Jeg har stadig meget at lære, men jeg synes også at jeg har lært en masse på den tid, så her følger et par refleksioner fra mine første seks måneder som figurmaler.

Udstyr

Jeg er typen, der ofte går all in når, jeg går in. Jeg lagde ud med at bestille det næststørste sæt fra Army Painter hos Kinggames (som får den varmeste anbefaling herfra) den 20. januar i år. Så ventede jeg utålmodigt på at komme i gang. Jeg havde den første figur færdig nogle dage efter.

Derefter er det gået stærkt og jeg giver COVID en del af skylden. Jeg havde simpelthen brug for at finde noget jeg kunne fordybe mig i, så jeg så YouTube videoer og lavede indkøbslister. Jeg har købt maling, airbrush, en vortex mixer, pensler, græstotter og småsten nok til at anlægge en mindre have og et hav af andre mere eller mindre relevante rekvisitter. Jeg kommer ikke til at gå ned på udstyr.

I bagklogskabens lys kunne jeg snildt have klaret mig med langt mindre, men det har samtidig også været motiverende at have hvad jeg behøvede for at prøve diverse ideer jeg faldt over på YouTube.

Når det så er sagt, vil jeg ikke anbefale min fremgangsmåde. Det er mange penge og det er kedeligt hvis jeg finder ud af at jeg ikke gider mere. Køb i stedet det du har brug for til dit første projekt og så kan du altid købe mere senere hvis du vil. Jeg er det dårlige eksempel her.

Et af mine nyere projekter - The Butcher fra Nemesis Carnomorph

Brand loyalty

Jeg brugte lang tid på at researche hvad jeg skulle købe inden jeg gik i gang. Jeg faldt for Army Painter. Det virkede som et meget sympatisk foretagende, det var interessant at de er fra Danmark, deres produkter fik generelt fin omtale og de slog ikke bunden ud af budgettet.

Påvirket af youtube-videoer og anbefalinger har jeg efterfølgende suppleret med malinger fra flere af de gængse producenter. De har alle gode og mindre gode malinger. Der er ikke et mærke der er meget bedre end alle de andre. For mig giver det ikke mening at sværge til en bestemt producent eller produktlinje. Der er ingen loyalty points at hente her, så hvorfor begrænse sig selv?

Køb det der virker. Køb det du har brug for. Køb det der inspirerer dig.

The zone

Jeg har en baggrund som udvikler og jeg har programmeret siden jeg var teenager. Programmering var min første oplevelse med at komme i ”the zone” – den der følelse, når man virkelig bliver grebet af noget så tid og sted forsvinder. Det er længe siden jeg har lavet noget der giver den følelse indtil nu.

Når jeg maler, glemmer jeg let omverden og det bliver en fantastisk blanding af leg og opdagelse. Når jeg ikke maler ser jeg videoer eller læser bøger om figurmaling. Jeg drømmer om farvesammensætninger og ideer til baser. Jeg er virkelig blevet grebet af det.

I ved det sikkert alle sammen, men jeg er virkelig overrasket over hvor fedt det er at male for indtil nu har jeg aldrig rigtig kunne forstå det. Bedre sent end aldrig.

At male i dag

Det er en fantastisk tid at være figurmaler, fordi det er blevet så meget lettere at både komme i gang og lære fra andre og antallet af hjælpsomme YouTubere er eksploderet.

Jeg har enorm respekt for alle jer, der engang i 90erne sad med et par metalfigurer, lidt maling, et White Dwarf og ambitioner om at kunne matche billederne på kassen. Det må have været så svært at komme i gang dengang. Tak til alle jer der har givet videre af jeres erfaringer!

I dag er der tusindvis af timers gode råd og vejledning på YouTube, billeder en masse på Instagram og Facebook, og maling og udstyr er lettere tilgængeligt end nogensinde. Jeg har samlet en kort liste over nogle af de YouTube-ressourcer jeg er glad for. Det er en fantastisk hobby og det har aldrig været lettere at komme i gang.

Det tætteste jeg kommer på at have været med dengang i 90erne. Med ca. 25 års forsinkelse fik jeg endelig malet mine RoboRally figurer

Talent in a bottle

Hvis målet er at få figurer på bordet, er tid den vigtigste ressource, så vi leder alle sammen efter den perfekte løsning, der kan skabe fantastiske resultater med en minimal indsats.

GW har forsøgt at adresse det behov med Contrast Paint og andre har forsøgt at kopiere konceptet. Ideen er at du kan få grundfarve, skygger og highlights i en maling. Det er en tiltagende ide, der på papiret gør det til en leg at male og giver resultater på ingen tid.

Jeg bruger flittigt Contrast Paint, men jeg synes ikke at løfterne bliver indfriet. For mig kan disse tryllemalinger ikke stå alene. Man er nødt til at supplere med andre midler. Hvis dine skygger eller highlights skal have en anden nuance, er Contrast Paint mere besvær end hjælp. De er rigtig dårlige på større flader, da man ofte risikerer små øer af farve der ikke er særlig kønne. Det er svært at rette fejl, for hvis man giver et lag mere, skubber man nuancen i retning af skyggerne. Der er ikke metalfarver og andre effekter og i det hele taget er deres udvalg af farver lidt begrænset. Jeg kan simpelthen ikke se hvordan man kan klare sig kun med Contrast Paint, så lad os ignorere de våde marketingsdrømme.

Gør man det, er Contrast Paint meget brugbare og en god tilføjelse til enhver malesamling. Et område hvor Contrast Paint virkelig hæver sig over mængden er wet blending – det at blande to eller flere farver mens de stadig er våde. Det er en no brainer at blende Contrast Paint, og det er en glimrende måde at komme udenom det lidt begrænsede udvalg af farver, der er til rådighed. Men “one coat and you’re done” er og bliver et marketingstunt.

Grundlæggende maleevner

Der er specifikke, detaljerede videoer om hvordan man maler stort set alt disse dage. Næsehår på en gnu. Ikke noget problem. Her er 25 minutters detaljeret indføring i alt hvad du skal vide om hvordan man maler behåring af olfaktoriske organer. Alligevel er der nogle helt grundlæggende evner, jeg har måtte lære på den hårde måde.

Jeg dræbte næsten et par fine pensler, fordi jeg ikke kunne finde ud af at bruge dem, da jeg begyndte. Derfor købte jeg nogle syntetiske pensler og begrænsede mig til at bruge dem indtil jeg fik lidt mere styr på, hvordan man maler.

Det er let at finde råd om at man skal fortynde sin maling og ikke drukne penslen i bøtten, men en af de vigtigste erfaringer jeg gjorde mig, er at man skal rense sin pensel hyppigt, mens man maler. Jo mindre kaliber pensel jo oftere skal den i vandet. Gør man ikke det, begynder malingen af tørre på penslen og så begynder problemerne.

Det er også vigtigt ikke at have for meget vand eller for meget maling på penslen. Der skal være nok til at den er fugtig, men ikke så meget at man sjasker maling ud over figuren. Tør eventuel overskudsfarve/vand af inden du sætter penslen på figurer.

Små pensler er perfekte til meget specifikke opgaver, men til de fleste ting er en god, større pensel det bedste værktøj – en size 1 eller 2 er god til det meste. De kan holde mere maling uden at det bliver for meget og de tørrer ikke så let ud. Bare husk at rense dem, mens du maler og vask dem godt, når du er færdig med at male.

Et af mine større projekter - alle intruders fra Nemesis

Hvis du passer på dine pensler, holder de meget længere. Jeg bruger en penselsæbe fra daVinci og den gør underværker for mine pensler. Til syntetiske pensler kan du bruge endnu mere effektive midler såsom husholdningssprit eller decideret malingfjerner (Green Stuff World laver en rigtig god en). Mine dry brushes kan nogle gange være svære at få rene med sæbe alene fordi hele ideen er at man maler med nærmest indtørret maling. En tur i paint remover og de er så god som nye. Apropos dry brushes, køb nogle billige makeup-pensler. De er perfekte til opgaven og fås i mange størrelser.

At begå fejl

Vi kan ikke lære uden at begå fejl. Hvis vi rammer plet i første forsøg, ved vi ikke om vi har den rette teknik eller om vi blot var heldige. Vi har brug for at lave fejl for at lære og heldigvis er omkostningerne ved at lave fejl ikke særlig store, når det kommer til figurmaling.

Små fejl kan vi fjerne med vand, hvis vi opdager dem i tiden eller et lag maling ovenpå, hvis vand ikke er en mulighed. Går det helt galt, kan vi fjerne malingen og begynde forfra. Jeg har haft masser af figurer forbi glasset med paint remover. Nogle af dem flere gange. Det er ikke spild af tid, for hver gang er jeg blevet lidt klogere på hvad der virker og hvad der måske ikke virker så godt.

Det er meget bedre at fejle end ikke at prøve, så lav masser af fejl og bliv dygtigere, men vær opmærksom på at nogle gange skal man igennem en ”it looks like shit”-fase, hvor det bare ikke ser ud som om at man kan få noget godt ud af det. Det kan være svært at gennemskue, om man har noget man kan redde eller ej. Jeg har flere figurer som var millimeter fra at ryge i glasset, men hvor jeg lige gav dem en chance og fik noget godt ud af det.

Jo mere jeg maler jo mere fortrolig bliver jeg med, hvad jeg kan og ikke kan arbejde videre fra, men hver gang jeg prøver noget nyt, er det ukendt land så udfordringen forsvinder næppe.

Det er som regel bedre at forsøge at gå et par skridt videre og se om det bliver bedre. Det værste, der kan ske, er at du må kaste håndklædet i ringen og begynde forfra, men så gør du det en erfaring rigere.

Min lille sorte bog

En ide som jeg har fået fra 52 miniatures og som jeg indledningsvis var lidt skeptisk overfor er at lave en bog med eksempler på mine malinger. Indtil videre har jeg kun dækket mine inks, shades og contrast paints, men det har allerede vist sig at være en rigtig god ide for det er ofte svært at finde ud af hvordan en maling ser ud ved at se på beholderen.

Hvis du vil gøre noget lignende så køb en sketchbog, da de har lidt tykkere sider. Det behøver ikke at være fancy eller dyrt, men det tykkere papir gør at farverne ikke får det hele til at falde fra hinanden.

At lære fra sig

Jeg har ofte skrevet om de ting jeg beskæftiger mig med. Jeg kørte i mange år en blog om programmering og jeg har desuden skrevet om rollespil, PC og konsolspil, layout, photoshop og præsentationsteknik. Jeg er ikke ekspert i nogle af de emner, men derfor kan jeg godt have noget at sige alligevel.

At beskrive eksperimenter og erfaringer er en god måde at blive bedre til det du laver, og hvis du er heldig, er der andre, der kan få glæde af det, men du får altid selv noget ud af det.

Jeg har skrevet et par guides til noget af det, jeg har malet. Jeg må indrømme at det føltes underligt at skrive om noget jeg kun har været i gang med i så kort tid, men jeg har fået masser af positiv feedback, så jeg er glad for at jeg er kommet i gang med den del og kan kun anbefale dig at dele ud af dine erfaringer på den måde, hvis ikke for andres skyld, så for din egen skyld.

Der er folk der er ufattelig meget bedre til at male end jeg er, men hvis jeg har malet netop den figur eller det spil du sidder og skal i gang med, er der en god chance for at min guide er mere relevant end en avanceret masterclass.

Der er forskellige niveauer af maleevner og derfor er der også brug for forskellige niveauer af guides. Som så mange andre sidder jeg ofte og savler over hvad nogle af de dygtige malere kan præstere, men samtidig ved jeg også, at der er langt endnu inden jeg kan begynde at gøre mig håb om at gøre noget lignende så deres guides er mest af alt inspiration. Når jeg skal lære noget, finder jeg en der ikke er så langt fra mit niveau og følger deres råd og så kan det være at jeg giver min version af historien bagefter. Lær af andre og del ud af dine erfaringer.

De næste seks måneder?

Hvad så nu? Jeg har stadig så meget at lære og det er fedt. Jeg vil meget gerne i gang med at lege med oliemalinger, så det er nok det næste jeg kaster mig over.

Jeg savner at kunne være mere social omkring det at male. Jeg har godt nok arrangeret virtuelle maleaftner for nogle af vennerne og det er rigtig hyggeligt, men skønt det løser de praktiske udfordringer i forhold til at male sammen, mangler vi den taktile del. Jeg vil gerne se med fingrene og høre om andres projekter og erfaringer over en kop kaffe, så hvis der er nogen der er friske på at nørde igennem en dag, vil det være fedt. Jeg kommer gerne forbi eller brygger en kop kaffe hvis det skal være.

Jeg er stadig kun halvt gennem mine Hellboy figurer så måske bliver det næste projekt, hvis der altså ikke lige kommer noget andet først

Jeg slutter med en liste af gode ressourcer på YouTube, som har været stor hjælp og inspiration for mig. Har du spørgsmål, så skriv en kommentar eller fang mig på brian@kodehoved.dk. Du kan se meget mere af hvad jeg har lavet på min Facebook-gruppe eller min Instagram.

Jeg håber, at du har fået noget ud af at læse lidt om mine maleerfaringer og glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  • Vince Venturella Han er helt utrolig produktiv og er nu oppe på over 300 Hobby Cheating videoer. Jeg har fundet ”sådan maler du”-videoer til praktisk talt alt, hvad jeg har haft brug for hos ham. De er forholdsvis low budget, men altid superinformative og det er et godt sted at starte i de fleste tilfælde.
  • 52 miniatures Kanalen er langt fra så fokuseret som Hobby Cheating, men der er altid interessante emner og gode overvejelser. Derudover rammer hans svenske, totalt underspillede stil mig lige der, hvor det batter. Det er hobbyprojekter, filosofi, og nørdkultur i den fineste indpakning.
  • Dana Howl Endnu et fantastisk mix af gode råd og fantastisk personlighed. Jeg er vild med Danas præsentation og skæve vinkel på vores fælles hobby, og jeg har lært så meget fra hendes videoer.
  • Marco Frisoni Det kan godt kræve lidt at vænne sig til hans meget overgearede monologer, men hvis man ikke lader sig skræmme af det, er der virkelig meget godt at hente her. Han er grundig ud over det sædvanlige og har ofte en lidt anden vinkel på mange ting. Hvis man er interesseret i oliemaling eller airbrush er der meget at komme efter.
  • Midwinter Minis Meget Warhammer-fokuseret, men utrolig velproduceret og altid fuld af gode ideer og gør det selv-tips, selv for folk der ikke lige er til GW spil.

God malelyst
~ Brian Rasmussen