Table Top Simulator - Gloomhaven

Mike Ditlevsen af Mike Ditlevsen d. 18. March 2020

I disse Corona-tider hvor vi kigger på alternativer til at skubbe pap med vennerne, kigger vi ofte mod den digitale verden, for alternativer til hvordan vi kan klare os. Der findes heldigvis en del forskellige muligheder.

Vi har taget et kig på Table Top Simulator og Gloomhaven.

Der findes stadig en del grupper derude, som stadig ikke er kommet igennem deres Gloomhaven og som ikke lige kan mødes hen over bordet disse dage for at gøre det færdigt.

Vi har kigget på “Gloomhaven – Fantasy Setup (Scripted UI)” til Table Top Simulator for at se om det kan afhjælpe i denne tid.

Et udsnit af kortet man sætter sine klistermærker på, for at indikere hvor man kan tage hen.

Baggrund

Vi var alle fire nye i universet til Table Top Simulator (TTS), det blev købt og installeret lige inden vi lavede vores test.
Det var tre Mac og en Windows maskine, der skulle snakke sammen, og det fungerede uden problemer fra TTS side.
Vores kampagne er allerede et godt stykke ind i, vi har fået unlocked en del og har taget en masse valg om kort og items.

Vi var alle fire nye i universet til Table Top Simulator, det blev købt og installeret lige inden vi lavede vores test.

Før man begynder

For at kunne starte et spil med Gloomhaven, skal man først købe Table Top Simulator, og så skal man forbi Steams Workshop område for den modpack, man vil bruge og abonnere på den. Det gør at det er muligt at sætte spillet op i TTS.
Gloomhaven Steam Workshop

TTS har en introduktion til, hvordan man bevæger sig rundt og kommer i gang, første gang man starter det op. Vi anbefaler, man lige tager sig de 10 minutter, det tager.

Der findes også en god gennemgang af det Gloomhaven Mod, som vi brugte, som gennemgår det spil flow man har, og viser nogle af de ting, som er automatiseret for en, og hvordan man bruger det. Youtube TTS Gloomhaven Intro

Den visuelle del er blevet droslet ned og nu har man kun det nødvendige på bordet.

Men man skal dog ikke gå i panik over, at det ser lidt anderledes ud, når man starter det op end gennemgangen. Det skyldes, at der lige er udgivet en Version 2.0, som fjerne en masse af det ekstra lir og ting, som man ikke har brug for fra spillets visuelle del. Det skyldes, at det var rigtig tungt at indlæse ved hver start, og så får man en mere simpel udseende, men alle automatiseringerne er der stadig gemt nede bag det hele for en.

Start setup

Når man så har gennemgået alt det, og har fået inviteret sine venner til at købe TTS, og de også har set det, så er det jo tid til at spille spillet.

Vores gruppe var som sagt allerede godt i gang, så vi brugte et par timer i går på både at finde rundt i, hvad TTS er for en slags, og sætte det op til at reflektere så godt som vi kunne vores pap version state. Det skete ved, at man tog billeder af vores kort, items og character sheet og sendte til gruppen, så vi kunne gå i gang med at plotte tingene ind.

Så medmindre man starter forfra og gerne vil fortsætte, så skal man nok lige regne med lidt ekstra tid på at lave combat decks og action decks for sin karakter samt finde ens start items mm.

Ens karakters noterings blok, som man kender den fra pap versionen.

Ellers så starter man med at vælge en af de start figurer, der er, man laver sit deck ud fra de level 1 og level X kort man har til rådighed, og så er man stort set klar.

Man notere de forskellige ting på det party skema, der er til rådighed, der skal man også skrive hvor høj level de forskellige i gruppen er, og man kan vælge om hvilken sværhedsgrad, man vil spille på. Det er vigtigt, at man udfylder dette korrekt, da spillet bruger det til at sætte scenarierne op.

Spillet

Når man har gennemført Encounter kortene, og man har fået sine personal goal for dagen, så er man klar til at starte på scenariet.
Man åbner nu Game Setup interfacet, og vælger det scenarie, man vil spille, eller man kan gå over til det store kort og klikke på det område og nummer for scenariet, man vil havde sat op.

Det er så her, hvor “TTS Gloomhaven – Fantasy Setup” modet virkelig gør noget godt. For når du har valgt, hvilket scenarie du vil spille, så en to tre wupti nu er det lagt ned på bordet, der er markeret, hvor du kan starte, og de monstre, der er i første rum, står nu på deres pladser, alle rum er sat op med kister, traps, mønter osv.

Alle monster kortene er den rigtige level, og hvor der skal stå Elite, er de placeret med de rigtige brikker, hvis de er til stede.

Man går nu over til Battle Interfacet, hvor man så lige som i pap versionen vælger sine to kort fra hånden, og placerer dem face down på spilområdet, hvor det første er det kort, som er ens initiativ kort og det andet er sekundær kortet. Når alle har gjort det, så kan man trykke på Start Round, og spillet vender nu alle kort om, trækker nye for de monstre, der er på brættet og laver en initiativ liste, så man hurtigt har overblik over, hvem der er først osv.

Rækkefølgen for handlingerne er automatisk listet ud fra valgte initativ kort og modstanderns handlingskort.

Alt herfra er mere manuelt, som man kender det fra spillet. Man vælger hvilket kort, man udfører top, og hvilket man udfører bund, og i hvilken rækkefølge. Monstre agerer i deres initiativ, og man trækker kamp kort for at se, hvor godt de rammer, og i ens battle interface der har man også selv et Draw Attack Modifier, som trækker fra ens egen bunke af evt modificeret kamp kort.

Alle standee, som er på brættet, har deres hitpoints markeret over deres hoveder, og man kan rette dem til med det samme på brættet og skal ikke sidde med blood tokens ovre på monster kortene, som man skal i pap versionen.

Dertil er der en ekstra lille snedighed, de har lavet, for når man tilføjer en ny betingelse til et monster eller sig selv, så som forgiftet, eller at man har pustet sig op og fået styrke til sit næste angreb, så de små tokens som man normalt ligger ud på ens egen karakter eller monster kortet, dem kan man nu trække hen på den standee og så hænger den nu også hen over den, indtil at man trykker på den, efter dens betingelser er opfyldt.

Der er så også kælet så meget for det, at de områder der adskiller rummene fra hinanden, er markeret med en “Open” tekst. Når man trykker på det felt, fordi at man vælger at gå derind som en del af ens move action, så anbringer spillet selv de nye figurer, som bliver tilgængelig inde i det næste rum.

Man fortsætter, indtil at man har opfyldt betingelserne for det scenarie, man er i gang med, når man så er færdig, fjerner man sine egne standee fra brættet og ud, og så er der i Game Setup interfacet en mulighed for at fjerne scenarie og monster setup, så man kan gå i gang med næste scenarie lige bagefter.

Tanker

Dette mod er klart at anbefale for grupper der godt kunne tænke sig at prøve at starte noget Gloomhaven op, eller som allerede har et gloomhaven spil, men er forhindret i at mødes.

Hele regelbogen er inde i spillet, man kan sagtens tage det uden at havde en pap kopi ved siden af og prøve at komme igang. Men der er ingen tvivl om, at det er langt lettere for folk at både sætte sig ind i TTS og Gloomhaven mod, hvis man allerede har en god ide om, hvad Gloomhaven går ud på fra starten af.

Jeg var overrasket over, hvor tilgængelig det var, og at det var ret hurtigt at få overblikket over, hvordan det fungerede. Der er selvfølgelig nogle ting, man skal huske. Gem ofte, for at være sikker på, at man ikke crasher, når man højreklikker på ting i spillet skal man passe på med at trykke på Reset muligheden, det kan skabe problemer, men det er en TTS ting, der ikke leger pænt med Gloomhaven.

En sidste ting, hvis man har en, der sidder på en stor skærm, og resten på deres mindre laptops, så kan man med fordel lade personen med den store skærm være den, der håndterer de små ting, såsom at skabe elementer, håndtere hitpoints osv, det kan blive fidly med en laptop, så derfor kan man godt overlade de ting til en person, fremfor at alle nødvendigvis behøves.

Pris

Table Top Simulator koster i skrivende stund:
1 kopi for 20 Euro omkring de 150 kr
4 kopier til 55 Euro ca 410 kr.

Men så får man også adgang til en masse forskellige spil gratis, og muligheden for at tilkøbe andre. Gloomhaven som vi har kigget på er et gratis addon, som man kan bruge uden at skulle betale ekstra for det.