Xia: Legends of a Drift System

Per von Fischer af Per von Fischer d. 12. May 2016

Xia: Legends of a Drift System er en brætspilsflødekage, som tilhængere af tunge, strategiske, balancerede tyske brætspil helt sikkert vil rynke på næsen af. Men Xia har noget, som ingen kan tage fra det: Det er hylesjovt.

Xia: Legends of a Drift System er noget så sjældent som et vaskeægte sandkasse-spil. At det foregår i rummet, og kommer med en malstrøm af lækre formalede rumskibe, overlegne komponenter, metalmønter og kort i svedig kvalitet gør selvfølgelig ikke det hele værre. Men er det godt? Læs. Og forstå.

Xia er én enkelt spildesigners vision, i dette tilfælde bragt helt til dørs med en Kickstarter-kampagne, der røg helt op i det røde felt. Med flødeskum på. Cody Miller samlede så mange penge sammen, at han undervejs begyndte at spørge sit publikum hvad han kunne gøre for at gøre Xia bedre, vildere, federe! Og det blev det. Der blev råd til metalpenge i stedet for plastic, tykt pap og endda 3D-printede, malede rumskibe, hele 21 forskellige i den endelige version.

Sandkasse-spil?

Det er et brætspil, hvor spillerne har stort set frie hænder til at vælge hvad de gerne vil foretage sig i spillet. Det er det store kolde bord med snaps inden for brætspil.

I Xia spiller du kaptajnen på et lille rumskib, og spillets vinder er den der samler flest berømmelsespoint. Stort set alt hvad du kan foretage dig som spiller, kan optjene dig berømmelsespoint.

Følgende handlinger optjener berømmelsespoint:

 • Vær pirat og skyde andre rumskibe i sænk
 • Stjæl andre rumskibes last
 • Udforsk galaksen og find nye systemer og planeter
 • Hold dig lidt for dig selv og bare sælg og køb varer på forskellige planeter
 • Flyv ind i asteroidebælter og udvind mineraler, for siden at sælge dem
 • Flyv missioner mellem galaksens systemer
 • Jag pirater og kriminelle på tværs af galaksen
 • Red strandede rumskibe
 • Køb dig til berømmelse med dine opsparede midler
 • Opgrader dit rumskib til en dyrere model
 • Opnå mål og få en titel

3D-printede rumskibe fra spillets prototype
Eller måske lidt af det hele i en stor blanding? Det er også i orden, det hele virker i Xia, også hvis man er heldig og slår 20 på en tyvesidet terning i sin tur, så inkasserer man fluks et berømmelsespoint, lige på stedet. Spillerne bestemmer selv hvor mange berømmelsespoint der skal spilles til, og det bestemmer naturligvis spillets længde.

Ud over spillernes rumskibe, kommer Xia også med tre neutrale NPC-rumskibe, der dukker frem når særlige systemer opdages undervejs. Spillerne deles om at flytte disse rundt efter deres individuelle missioner.

Ture i Xia

Hver tur i Xia består af tre faser, og hver spiller går alle tre faser igennem enkeltvis efter hinanden. Man kan dog blive involveret i en anden spillers tur, for eksempel hvis ens rumskib angribes. Faserne kaldes henholdsvis action-, business- og status-fasen.

Action-fasen

Denne fase udgør langt den største del af det at spille Xia. Det er her spillerne flytter deres rumskibe rundt, opdager nye systemer, køber, sælger, flyver missioner og så videre.
Spilleren kan foretage sig så mange handlinger som hun har lyst, så længe ens rumskib har energi og motorkraft tilbage. Hvis man løber tør for energi inden man når en planet, er man strandet, og kan kun bruge sit skibs impulsdrev til at tøffe sig fremad.

Business-fasen

Hvis en spillers rumskib befinder sig inden for en planets skjold, så indtræder business-fasen. Man kan gratis oplade sit rumskibs energi, eller købe og sælge udstyr til sit skib. Nye og bedre blaster? Tjek. Større motor eller måske et skjold? Tjek. Hvis man har tjent rigtig mange penge, kan man endda købe et større model rumskib. Endelig kan man simpelthen købe sig til et berømmelsespoint.

Status-fasen

Her inkasserer spilleren de berømmelsespoint, der måtte være blevet indsamlet i runden. Visse berømmelsespoint udløser såkaldte titler (for eksempel for den første spiller, der når 3 berømmelsespoint), og titelkort trækkes i denne fase, og kan jages af alle spillerne.

Vurdering af Xia: Legends of a Drift System

Per von Fischer
Per von Fischer mener ...

Xia: Legends of a Drift System er et herligt, hyggeligt og uforpligtende rumspil med gang i den. Hvis du er ude efter dyb strategi, så er det her i den modsatte ende af skalaen. Xia er simpelthen et roll-and-move-spil pakket ind i lækkert udstyr, smurt ind i peanutbutter og drysset med sukkerkrymlede chokobomber. Det er fjollet, fornøjeligt og festligt, og skal ikke tages særlig seriøst. Nogle gange åbner jeg bare æsken for at kigge på alle godterne. Det er også dejligt.


Kommentarer til Xia: Legends of a Drift System