2 - 4 spillere
45+ min
12+ år
 • strategispil
 • Kortspil
 • Relateret læsning


  Trains

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 5. June 2014

  I Trains indtager du og dine venner rollerne som ejere af private jernbaneselskaber i Japan og kæmper for at blive større og bedre end konkurrenterne.

  Trains er et såkaldt deck-building spil, men har i modsætning til mange andre spil i denne genre en spilleplade og træbrikker. I stedet for “kun” at skulle koncentrere sig om at opbygge den bedste hånd, kæmper spillerne også om de bedste ruter omkring byerne på de to spilleplader. Dette føjer en ekstra dimension til den klassiske deck-building genre.

  Sådan starter du Trains

  Inden I kan gå i gang med at spille Trains, er der lige et par ting, I skal have styr på.

  • Først skal I vælge, hvilke side af spillepladen I vil bruge. Siderne repræsenterer byerne Tokyo og Osaka.
  • Placer de hvide stationsbrikker ved siden af spillepladen.
  • Herefter vælger spillerne en farve og tager alle skinnebrikkerne og scorebrikken i samme farve. Scorebrikken placeres på 0 på pointoversigten.
  • Hver spiller får nu en starthånd bestående af:
   • Syv Normal Train
   • To Lay Rails
   • En Station Expansion
  • Så skal spillets marked dannes. Markedet består af i alt 16 kort, hvoraf de første otte er med i alle spil, og de næste otte trækkes tilfældigt ved hjælp af Randomizer kortene. De faste otte kort er følgende:
   • Express Train
   • Limited Express Train
   • Lay Rails
   • Station Expansion
   • Apartment
   • Tower
   • Skyscraper
   • Waste
  • Til sidst vælges en startspiller. Startspilleren placerer en af sine skinnebrikker på felt på spillepladen. Dette er spillerens startposition. De øvrige spillere gør det samme efter tur. Startpositionen må ikke være et felt med vand eller en “fjern destination” (dem med stjernen).

  Så er I klar til at spille Trains.

  Runderne i Trains

  Spillet starter med, at hver spiller trækker fem kort fra hver deres kortbunke. Spillerne skiftes herefter til at have tur.

  I hver runde må spillerne enten spiller kort fra hånden eller købe nye kort fra markedet. Dette må gøres så mange gange, som spilleren har lyst til, og i den rækkefølge der passer bedst. Dog skal alle effekter fra et spillet kort afsluttes, inden et nyt må spilles eller købes.

  Når spilleren er færdig med at spille og købe kort, skal der ryddes op, hvorefter det er den næste spillers tur. Sådan fortsætter spillet, indtil spillet afsluttes.

  Spilleren kan også vælge at springe sin tur over.

  Spil et kort fra hånden

  Når et kort spilles fra hånden, lægges det synligt på bordet. Kortet giver en købekraft svarende til tallet i øverste venstre hjørne. Købekraften kan bruges til at købe nye kort fra markedet. Købekraften kan kun bruges i den aktive runde og kan ikke overføres til senere runder.

  Hvis kortet er et aktion kort, kan spilleren vælge at bruge kortets effekt. Hvis dette vælges, skal hele effekten udføres med det samme og i den rækkefølge, de er beskrevet på kortet. Spilleren kan stadig bruge købekraften, selv om effekten ikke bruges.

  Læg skinne og byg stationer

  Nogle af kortene giver mulighed for at lægge skinner eller bygge stationer. Her komme spillepladen i brug. Når en spiller lægger skinner, skal det altid ske i forlængelse af allerede lagte skinner. Prisen for at lægge skinne afhænger af det område på spillepladen, hvor skinnerne lægges. Det er for eksempel dyrere at lægge skinner i bjerge, over floder, i byer eller på felter, hvor der i forvejen er lagt skinne fra andre spillere.

  Station Expansion kortet giver mulighed for, at bygge stationer i byerne på spillepladen. Antallet af stationer i en by afhænger af antallet af bygninger vist på by feltet. Spillerne får point for at have lagt skinner i byer med stationer. Jo flere stationer i en by – jo flere point. Pointene optælles først til sidst i spillet.

  Købe et kort fra markedet

  En spiller kan købe kort fra markedet ved hjælp købekraften fra de spillede kort. Købsprisen er beskrevet i kortets øverste højre hjørne. Når kortet er købt, lægges det til side og kan ikke bruges i den runde, hvor det er købt.

  Spring en tur over og smid affald væk

  Hvis en spiller vælger at springe sin tur over, må han/hun kassere alle de Waste kort, han/hun har på hånden.

  Ryd op!

  Når en spiller har spillet og købt alle de kort, han eller hun ønsker, er det tid til at rydde op. Det betyder, at alle de kort der er blevet spillet, alle de kort der er blevet købt, og alle de resterende kort på hånden lægges i discard bunken. Herefter trækkes der fem nye kort fra spillerens kortbunke. Hvis kortbunken er tom, skal discard bunken blandes og bliver derefter den nye kortbunke.

  Sådan vinder du spillet

  Trains afsluttes i slutningen af den runde, hver en af følgende ting sker:

  • når der ikke er flere kort i fire kortbunker i markedet
  • når en spiller har brugt alle sine skinnebrikker
  • når alle stationsbrikkerne er brugt

  Til slut skal spillerne tælle point sammen. Det gælder både de point, der er tjent gennem spillet, point optjent ved at bygge skinner til byer med stationer, og point på kort. Der skal tælles point på kort både i hånden, i kortbunken og i discard bunken.

  Spilleren med flest point vinder spillet.

  Vurdering af Trains

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  Trains er et rigtig interessant spil, der giver en ekstra dimension til en i forvejen god spilmekanik, nemlig deck-building. Forskelligheden i de mange kort åbner op for stor variation og mange forskellige vinderstrategier. En mindre irritationsfaktor eller fejl er dog, at der ikke findes kort, der gør det muligt at kassere kort (ud over Waste) og derved strømline din kortbunke.

  Der er meget lidt interaktion mellem spillerne i Trains. Der er ingen kort i grundspillet, der kan bruges til at genere de øvrige spillere med. Den eneste mulighed for interaktion er ved at bygge skinner på landområder, som modspillerne gerne vil bygge på, og derved presse prisen i vejret.

  Trains er udført i lækre materialer og flot layout. Især de mange kort er flotte og veddesignede. Spillepladen har dog nogle mindre skønhedsfejl i form af ikoner, der ikke ligner det de skal. For eksempel ligner bjergikonet mere en skov end et bjerg.

  Trains er klart bedst med tre-fire spillere, men kan spilles af to.

  Alt i alt er Trains er rigtig fint spil. Så kan man lide deck-building, togspil eller bare masser af kort, så er Trains et kig værd.


  Kommentarer til Trains