Timeline
af Peter Brichs d. 27. October 2016
Quizspil – vi kender dem alle sammen. Nogle af os elsker dem, og nogle af os hader dem. Personligt er jeg selv ikke glad for de spil, hvor det bare gælder om at have en hel masse paratviden – jeg er meget mere til spil, hvor man måske ikke behøver have en masse kolde data på præcist niveau, men mere er gode til at regne tingene ud i forhold til hinanden. Det er derfor, jeg er så glad for det danske More or Less – og det er også derfor, jeg synes, at Timeline er en genial spilserie.
Hvad er Timeline?
Timeline er en serie af brætspil, hvor det gælder om at bygge en tidslinje over vigtige ting i verdenshistorien. Hver æske med Timeline har et tema, så i et spil kan det for eksempel handle om historiske begivenheder (Hvornår blev John F Kennedy skudt?), og et andet om opfindelser (Hvornår blev glødepæren opfundet?).
I skrivende stund – efteråret 2016 – er der syv spil i Timeline-serien, og alle spillene fungerer helt ens og kan altså også blandes, så du får præcis det Timeline-spil, du har mest lyst til. Jeg har eksempelvis blandet Music & Cinema, Diversity og Discoveries i en æske. Men du kan sagtens kun have et enkelt spil i din samling; der er rigeligt med spil i bare én æske.
De syv titler i serien er:
- Timeline: Diversity
- Timeline: Discoveries
- Timeline: Historical Events
- Timeline: Inventions
- Timeline: Music & Cinema
- Timeline: American History
- Timeline: Americana
Der er også lavet en Star Wars-udgave af Timeline, men lige netop den er lidt anderledes. Den dækker jeg altså ikke i denne gennemgang af Timeline.
Sådan sætter du Timeline op
Start med at blande kortene i æsken. Det er vigtigt, at de vender samme vej; på bagsiden af alle kortene er samme billede som på forsiden, men med et årstal påskrevet. Dette årstal skal altid vende nedad, når kortene blandes.
Når kortene er blandet, giver du fire kort til hver spiller (stadig med dato-siden nedad). Når du er godt inde i spillet, kan du godt tage både fem eller seks kort under opsætningen; det gør bare spillet mere udfordrende.
Læg nu kortbunken midt på bordet, og vend ét kort fra bunken ud midt på bordet – denne gang med datosiden opad.
Vælg en startspiller, og du er nu klar til at komme i gang med Timeline.
Sådan spiller du Timeline
Startende med startspilleren, gælder det nu om at placere de forskellige kort i rækkefølge. På din tur tager du et af de kort, der ligger foran dig, og placerer det, hvor du mener, det hører hjemme i tidslinjen. Når du har placeret kortet, vender du det om, og ser om det er lagt rigtigt.
Hvis du har lagt kortet rigtigt, er din tur slut, og det går videre til næste spiller. Kortet bliver liggende, og for hvert kort, som er placeret rigtigt, bliver det altså sværere at placere det næste kort.
Hvis du ikke har lagt kortet rigtigt, smider du kortet i skraldebunken, og trækker et nyt fra den store kortbunke. Du er altså ikke sluppet af med et kort, og er nu bagud i forhold til dem, der har smidt kort!
Spillets afslutning
I slutningen af hver runde (altså, lige inden startspilleren tager sin næste tur) tjekker I efter, om en eller flere spillere er sluppet af med alle deres kort.
Hvis kun én spiller er sluppet af med alle sine kort har vedkommende vundet. Tillykke med sejren!
Hvis mere end én spiller har sluppet af med alle sine kort fortsætter spillet videre. De spillere, der ikke har noget kort foran dem i deres tur, trækker et kort fra kortbunken, som så er det kort, der skal placeres.
Vurdering af Timeline
Jeg holder meget af Timeline-spillene. Det er quiz-spil uden så stort et behov for paratviden som eksempelvis Bezzerwizzer, og et spil som bliver sværere, jo længere ind i spillet vi kommer. Med de mange mulige emner, som er i spillet, er der også nemt mulighed for at vælge en æske, med emner som netop interesserer din spillegruppe.
Jeg har som nævnt ovenfor selv tre forskellige udgaver af Timeline, og jeg kan ikke forestille mig at min personlige samling slutter her, for jeg holder virkeligt meget af Timeline-spillene.