2 - 4 spillere
45+ min
10+ år
 • familiespil
 • Worker Placement
 • The River

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 29. February 2020

  I spillet The River skal I forestille jer, at I er nybyggere, der er på vej ned af en stor flod. Undervejs bygger I bygninger, opbevarer materialer og laver bosættelser. Spillet er super-nemt og et godt introduktions-spil til den genre, man kalder Worker Placement.

  Det hurtige overblik

  I spillet sætter du dine små pionerer ud og arbejde for at skaffe ressourcer som sten, mad, træ og mursten. Ressourcerne skal opbevares i de røde lager-bygninger nede på dit bræt. Du kan reservere bygninger for senere at bygge dem med lidt rabat eller bygge dem med det samme – mod at aflevere ressourcerne. Man kan også udvikle landet ved at lægge nye brikker. Dit bræt starter med nogen fortrykte runde symboler, som er produktion.

  Setup

  Setuppet er måske det mest indviklede, første gang man prøver The River, men tag den skridt for skridt, så er det nemt nok.

  • Hver spiller tager en farve og får alle de træbrikker og en pap-båd, der hører til.
  • Hver spiller tager også den spiller-plade, der hører til sin farve.
  • Placer fire arbejdere på båden og læg den sidste på din spiller-plade på det markerede felt – han er ikke med i starten, men kommer med i spillet, når du bygger din bygning nummer 2.
  • Læg så fælles-pladen ud på bordet og vend den side opad, som passer til, hvor mange spillere I er.
  • Fordel ressourcerne på de små øer i floden. En ø skal have alle mursten, en ø skal have alle træ-brikkerne, og en ø skal have alle kalkuner og så videre. Også her er der markering af, hvor mange I skal bruge, afhængigt af om I er to, tre eller fire spillere.
  • Læg flod-brikkerne op i to bunker over de otte markeringer i venstre side.
  • Bland bygnings-kortene og læg dem på den højre ø.
  • Vælg en første-spiller tilfældigt og giv ham eller hende det hvide skib, som tegn på at runden starter der.

  Spillet er her i gang, for fire personer.

  Første flod-brik er gratis

  Inden vi er helt klar til at starte, får hver spiller en flod-brik. I skal vende antal spillere +1 brikker for at have nogen at vælge fra. Start med sidste-spilleren og kør bordet rundt i modsat retning og vælg hver en brik. Fjern til sidst den der ikke blev valgt. Den brik I valgte, lægger I hver ned til jeres flod – den er nu dit første land-felt ved floden, som du kan bruge.

  Runderne i The River

  Når det er din tur, tager du en af dine mænd (m/k) fra båden og sætter ham på arbejde – deraf begrebet worker placement. Du skal placere ham på et ledigt felt (en firkant) oppe på fælles pladen. Nogen felter, som den med kalkunerne, kan der være et ubegrænset antal arbejdere, mens andre er begrænsede til, hvor mange ledige kasser der er. Når du placerer en arbejder, udfører du feltets handling.

  Hvad gør felterne i The River

  Tage en terræn-brik

  Her er en begrænsning på to arbejdere pr. tur, men når du tager denne handling, må du vælge en af de ledige terræn-brikker og lægge den til dit land nede på din spille-plade. En terrænbrik skal lægges på det næste ledige felt i flodens løberetning, hvilket man faktisk nogen gange overser. Men nu ved du det.

  Brikkerne kan være nye produktionsmuligheder, opbevaring eller bare en opgradering af landskabet.

  Der er dog flere ting i spil her, brikkens ikoner har noget at sige og baggrunde på brikken kan betyde noget for dine samlede point – for eksempel point for den spiller med mest skov eller lignende.

  Hvis du lægger brikken ovenpå et felt (et af fortrykte felter,) som har ressourcer på sig, mister du de ressourcer.

  Bytte to flodbrikker om

  Man kan bytte placeringen på to flod-brikker, som man har liggende på sin egen spilleplade. Der gives point for ting, der ligger i samme række eller kolonne og matcher type (mere om det senere), men du kan måske få point ud af, at al din skov ligger i sammen kolonne f.eks. Derfor kan man flytte brikkerne om.

  Ressourcer på de brikker, der flyttes, flytter bare med.

  Tage en ressource (produktion)

  Med dette ikon på din spil-plade må du tage et træ, når du sender en mand i skoven
  Du kan sende en arbejder i skoven, stenbruddet eller i lerudgravningen for at tage ressourcer hjem til farmen. Du tager det antal ressource-brikker, som du har produktion til, nede på dit spiller-bræt. Ikonerne, du leder efter her, er de ressourcer inde i cirkler. Du må tage så mange træ-brikker, som du har ikoner.

  Dog er der den irriterende begrænsning, at de ressourcer, du henter hjem, skal kunne opbevares. Det gør man i de røde (svenske) lade-bygninger, som hver kan holde en brik. Hvis du ikke kan opbevare en ressource, får du den ikke med hjem – dog må du gerne smide andre ting, du havde på lager ud, for at gemme det nye.

  Bygge en bygning

  Ved at placere en arbejder her kan du få lov til at indlevere ressourcerne til en af de bygninger, der ligger åben på hovedkortet, eller en du tidligere har reserveret (det vil sige taget den over til dig selv). Bygningerne placeres til højre for din spilleplade, med billedsiden nedaf, for at holde point hemmelige for dine medspillere. Når du bygger en bygning, får du den næste bonus-brik i stakken, som er point værd. Det betyder altså her, at der er et ræs i gang for få sine bygninger bygget.

  Reservere en bygning

  Denne handling var vi lidt inde på ovenfor her, men det handler om, at du gerne vil sikre dig, at der ikke er en medspiller, der hapser en bygning lige foran dig, hvis du nu er tæt på at have de nødvendige ressourcer for at lave den. Du sætter en arbejder over til bygningerne og får lov til at tage bygningen hjem.

  #protip
  Dette bør også bruges taktisk, hvis du kan se, at en anden spiller kan score en masse point ved at sikre sig en bygning, så kan du reservere den, men uden planer om nogensinde at ville opføre bygningen.

  Man kan ikke have mere end to reserverede bygninger.

  Alle mand er brugt

  Når du er færdig med at placere en af dine pionerer, er det næste spillers tur, og I fortsætter bordet rundt, indtil ingen længere har folk på sine både. Det er simpelt, men der kan opstå situationer, hvor andre har folk på deres både og du ikke har, og så springes du bare over, indtil alle er færdige med runden.

  Alle ressourcer i spillet er begrænsede til det antal der følger med i kassen.

  Runden slutter

  Nu vender I flod-brikkerne tilbage op til start (afhængigt af hvor mange spillere I er, er det seks eller otte). Alle spillere får sine arbejdere tilbage på bådene og en ny runde kan starte – med mindre I altså har spillet så længe, at der er en, som har bygget pladen fuld af bygninger eller har opnået fem bonusbrikker.

  Efterhånden som din bosættelse vokser, er der arbejdere, der vælger at blive bosiddende og forsvinder derved fra de folk, du kan sende ud og lave noget. Så når du har dækket et felt med en arbejder med et kryds over, betyder de,t at han ikke kommer tilbage på båden og skal placeres på feltet med X’et over.

  Afslutningen

  Når en spiller har placeret 12 flod-brikker eller har fem bonus-brikker, spilles den igangværende runde værdig, og I tæller point sammen. Bonus-brillerne giver sejrspoint, og bygningerne giver point. Derudover er der point for at have ens flodbrikker til at ligge i forlængelse af hinanden, men det kan I læse i manualen – bare husk at det kan være mange point.

  Den, der har flest point, vinder The River.

  Vurdering af The River

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...
  The River er et nemt spil, og nok for nemt for mere erfarne spillere. Derfor anbefaler jeg spillet som en god introduktion til denne type spil. Komponenterne er lækre, og der er gjort noget ud af detaljerne. Temaet er måske lidt underligt, for man sejler ikke mere på en flod, end man nødvendigvis gør i Stone Age – man sætter bare sine folk på arbejde, og livet som pioner skinner ikke så kraftigt igennem.

  Spillet har en del ting, der prikker til hinanden, så jeg forstår godt, hvis nogen tænker “det regner jeg aldrig ud”, men prøv det. Alt er fint forklaret, og ikonerne er klare og tydelige, når man lige ved, hvad man kigger på.

  Om udgiveren Days of Wonder

  Spillet The River er udgivet af franske Days of Wonder i 2018. De er altid meget stilsikre og har en rigtig høj kvalitet i deres arbejde. De udgiver kun et spil om året – så det er altid lidt spændende at se deres nye titler. De har tidligere udgivet mega-successer som Ticket to Ride, Small World, Cargo Noir, Memoir’44, Relic Runners, Pirates Cove og Five Tribes. Nogen større end andre må man sige, men altid med et solidt øje for den gode detalje.


  Kommentarer til The River