2 - 5 spillere
40+ min
10+ år
 • familiespil
 • temaspil
 • Fantasy
 • The Hobbit

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 4. June 2011

  Et nemt familiespil hvor spillerne gennemlever de kendte situationer fra Tolkiens kendte bog Hobitten. Dværgenes konge vil have sin skat tilbage som dragen Smaug nu hviler over – og dværgene må hjælpe Bilbo Sækker gennem en del prøvelser.

  Kort fortalt

  En lille hobbit-brik flyttes fra felt til felt gennem passager fra Tolkiens historie. Spillerne byder på forskellige opgaver med nummererede kort, som repræsenterer dværgens hjælp. Den enkelte spiller samler styrke, initiativ og snilde på turen fra Herredet og frem til Det Ensomme Bjerg hvor man trækker adventure-kort med udfordringer som man skal matche med sine egne evner og terning-rul. Et nemt spil og særligt skægt hvis man kender bogen.

  Sådan starter I spillet

  Hver spiller modtager 3 proviant (gyldne mad brikker der ligner guld) Hver spiller tager 5 dværgekort og 3 træklodser som man sætter på de 3 evner på sit karakter-kort.
  Initiativ (grøn)
  Snilde (lilla)
  Styrke (rød)

  Placer klodserne 2 felter fra bunden af hver søjle hvis I vil spille et nemt spil (som vist på billedet) – og sæt klodserne længere ned mod bunden for at hæve sværhedsgraden.

  Sæt Bilbo i første felt på brættet og gragefiguren i sidste felt.
  Del kortene op i 4 bunker – de er markeret som fase 1,2,3 og 4 og del hver bunke i adventure-kort og event-kort. Bland sidstenævnte individuelt og læg så alle de blandede eventkort ovenpå adventure kortene. Du ender med 4 bunker kort (1-4) som hver har et antal eventkort man skal igennem for at komme ned til adventure kortene.

  Runderne

  Første spiller trækker første eventkort som kan være enten

  • et Travelcard, hvor Bilbo bevæger sig frem på kortet, eller
  • et Gift-card hvor en får et bonus kort, som kan bruges senere i spillet.

  Hver gang man trækker et rejsekort flytter Bilbo antal felter som svarer til antallet af spillere. Alle vælger et dværgekort ud fra sin hånd og man afslører de samtidigt for hinanden. Alle dværgene har et nummer og dem som har afsløret det laveste nummer får effekten af Bilbos første skridt, spilleren med det næst-laveste dværgekort tager effekten af Bilbos andet felt osv.

  Brættets felter giver spillerne mere styrke, snilde, initiativ eller proviant ved at lande på dem, så nogen gange vil du prøve at bruge dine højeste dværge numre på at forsøge at ramme det sidste felt Bilbo rammer de runde. Husk at trække et nyt dværg-kort hver gang du har brugt et.

  Hvis et felt har et hvidt X over sig betyder det at du mister det feltet viser.

  Når du lander på et felt (og det gør du hele tiden) så flytter du dine træklodser en op eller to op – eller en ned eller to ned. Det giver en udvikling i din figur.

  Eventyr og udfordringer

  Vi følger Bilbos tur fra Herredet til Tågebjergene gennem Rivendell og til Det Ensomme Bjerg. Spillet kan altså deles op i rejsen som gør spillerne bedre rustede til og eventyrene hvor spillerne skal bruge deres evner for at klare udfordringer og vinde skatte.

  Når man kommer til et eventyr (de store felter på brættet) fjerner man evt. tilbageværende event-kort, alle spillere modtager proviant og spilleren med højest initiativ (den grønne klods) trækker første eventyrkort.

  På kortet står opgave i symboler som spilleren skal kunne matche .. for at få det angivne antal ædelsten. f.eks. som vist på billedet her skal spilleren kunne levere 2 skjold, 7 styrke og 3 proviant – for at modtage 3 ædelsten.

  Når du flytter træklodserne op optjener du de skjold, styrke og snilde som står markeret ved siden af sjølerne. På vores billede ovenfor har spilleren f.eks. allerede 1 skjold fordi den grønne træklods er oppe ved skjold-symbolet. Den røde træklods er allerede oppe på 1 styrke .. så de to værdier er sikrede. Nu skal spilleren så rulle alle de medfølgende 5 terninger for at se om han kan producere resten.
  Provianten kan du enten rulle dig til med terningerne eller have liggende fra rejsen.

  Slå terningerne eller pas

  Det er en hård opgave og spilleren skal altså slå 1 skjold og 6 styrke (med 5 terninger) som nok er urealistisk. Dog skal det siges at alle terningerne har en side med 2 styrke på .. så ovenstående eksempel er ikke umuligt, men bare meget usandsynligt.

  Derfor kan man vælge at sige PAS og sende opgaven videre til næste spiller.

  Hvis alle spillerne rundt om bordet siger PAS til en opgave forsvinder den – men Smaug flyttes et felt ned mod byen Laketown. Hvis Smaug når ned til byen brændes byen ned og alle spillerne har tabt spillet.

  Hvis en spiller vælger at prøve udfordringen men ikke klarer den, trækker man et Smaug-kort som typisk gør at spilleren mister noget og evt. at Smaug flytter alligevel.

  One ring to rule them all

  Ringen (the one ring) spiller en rolle i spillet, da man undervejs kan finde ringen. Den spiller som har ringen må selv flippe en slået terning om til et ønsket resultat – så den giver en afgørende fordel når man har brug for så meget held at det næsten ikke kan lade sig gøre.

  Afslutningn af The Hobbit

  Spillet når sin slutning enten når spillerne har klaret alle eventyr-udfordringerne i 4. fase eller Smaug når til grillfest i byen Laketown. Vinderen er den spiller med flest små ædelsten som alle har samme værdi uanset farve.

  Vurdering af The Hobbit

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...

  The hobbit er et ret nemt familiespil, nemmere end man umiddelbart ville tro ved at læse reglerne. Selvom reglerne er lidt kringlet, så giver spillet meget god mening, når man først har prøvet det en gang.

  The hobbit er et hurtigt og sjovt spil, som trækker godt på Tolkiens klassiske fortælling, og knytter sig fint an til bøgerne. Det ikke nødvendigvis et brætspil du gider spille igen-og-igen, men er stadig godt, hvis du leder efter et hurtigt tematisk spil en gang imellem


  Kommentarer til The Hobbit