2 - 4 spillere
30+ min
5+ år
 • børnespil
 • Relateret læsning


  Settlers of Catan Junior

  Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 11. September 2014

  The Settlers of Catan er den måske største klassiker indenfor europæiske brætspil. Det er siden udkommet i et hav af versioner – én af dem hedder Catan Junior, og det ser vi nærmere på her.

  Opsætning af Catan Junior

  To til fire spillere kan deltage, og hver spiller starter med at vælge en farve og tager alle brikkerne i den farve.

  • Læg spillepladen midt på bordet.
  • Alle spillere placérer en pirathule og et piratskib på hver deres afmærkede startfelter.
  • Tag én af hver type grundstof og placér dem i de fem redningskranse på spillepladen.
  • Hver spiller får ét stykke træ og én sabel.
  • De resterender grundstof-brikker lægges i et lager ved siden af spillepladen.
  • Lav en stak med papegøje-kort.

  Nu er i klar til at begynde.

  Sådan spilles Catan Junior

  Hver spiller har i alt syv pirathule-brikker. Vinderen er den som først får bygget dem alle.

  I hver runde skal spilleren der har turen gøre følgende:

  • Kast terningen. Udfaldet afgør hvilke felter der giver udbytte. Alle spillere skal have én grundstof-brik pr. pirathule de har, som grænser op til et felt der giver udbytte.
  • Bliver der slået seks med terningen, skal piratkaptajnen flyttes. Det felt han placéres på, kan ikke give udbytte før kaptajnen igen flyttes. Spilleren der slår seks, må tilmed tage to grundstof-brikker fra lageret, af den type der blokeres for.
  • Dernæst må der laves én handel. Enten byttes to ens grundstof-brikker for én anden brik i lageret, ellers byttes én-til-én med brikkerne i redningskransene, hvor udvalget ikke altid er så stort.
  • Nu kan du bygge alle de pirathuler og piratskibe du har råd til. Hvis du har grundstof-brikker nok, betaler du dem til lageret og placérer din nye hule eller skib på spillepladen, i forbindelse med en af dine andre skibe eller huler.
  • Til sidst kan du vælge at købe et papegøje-kort. Udfaldet er tilfældigt – nogle kort giver dig grundstoffer, mens andre lader dig bygge en hule eller et skib helt gratis.

  Sådan bliver I ved, indtil én spiller har bygget alle sine pirathuler.

  Vurdering af Settlers of Catan Junior

  Jimmy Marcus Larsen
  Jimmy Marcus Larsen mener ...

  Catan Junior er fint spil for de yngste papskubbere. Spillet lærer dig at tænke flere ture frem, fordi man kun kan lave én handel pr. tur. Det nytter ikke at vente med at handle, indtil det fører til et øjeblikkeligt køb – man må hele tiden, sørge for at handle sådan at man nærmer sig at have de grundstof-brikker man har behov for.

  Når dén del af spillet er regnet ud, så er der dog ikke mere end tilfældighed tilbage. Der er én optimal måde at bygge sine huler og skibe på, og spillepladen kan ikke som i det oprindelige Settlers of Catan opbygges tilfældigt. Derfor har spillet ikke den helt store holdbarhed, men det er jo alligevel også begrænset hvor lang tid man er seks år …

  Den simplificerede handelsdel fungerer godt. Jeg må indrømme at jeg faktisk ikke savner at kunne handle med andre spillere, da det alligevel altid fører til diskusion og trækker spillet i langdrag. Det betyder at spillet er hurtigt at spille, og let kan færdiggøres på under en halv time.


  Kommentarer til Settlers of Catan Junior