2 - 4 spillere
60+ min
12+ år
 • temaspil
 • Worker Placement
 • Relateret læsning


  Quadropolis

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 20. October 2016

  Days of Wonder har tidligere givet os fornemme spil som Ticket to Ride, Small World, Memoir’44, Shadows over Camelot, Five Tribes og Cargo Noir. Enormt solide spil, som kan spilles med den moderne familie. Spil som ligner traditionelle brætspil, med flot og stemningsfyldt tegnestil, fantastisk solide materialer og spændende spilmekanikker.

  Byg løs, men overhold arkitektens regler

  Days of Wonder har udgivet by-planlægnings-spillet Quadropolis, hvor I dyster om at få flest point ved at konstruere en storby på et felt, der er 5×5 byggegrunde.

  Hver spiller får fire arkitekter, med tallene fra et til fire. Når man har sin tur, lægger man en af arkitekterne, så den peger ind på en række eller kolonne på byggepladsen. Det tal, som arkitekten har, angiver hvilken brik han tager i kolonnen eller rækken .. og fortæller samtidigt også, hvor han kan lægge brikken hjemme i sin egen by.

  Man spiller fire runder, og i hver runde lægges der fire arkitekter fra hver spiller. Når fjerde runde er slut, scorer hver bygning point, efter hvad der ligger ved siden af den og andre sjove regler. Ingen vil bo op af et industrikvarter, butikker vil gerne have kunder og havne-fronten giver arbejdspladser osv.

  Bygningerne giver to slags ressourcer .. beboere og energi. Alle bygningerne skal bruge et antal beboere og/eller energi for at virke (være aktive) og til slut, fordi det kun er bygninger, der er aktive, som giver point.

  Når du har taget en bygning fra konstruktions-pladen i midten af bordet, lægger du den i den række eller kolonne, som matcher tallet på den arkitekt du brugte. Det vil sige på dit første træk i runden har du alle fire arkitekter, og således rig selvbestemmelse på hvilken brik du vil have. Men arkitekten kommer ikke tilbage før om fire runder, så du skal igennem alle fire tal – dine muligheder bliver altså færre og færre, og man er nødt til at tænke lidt frem for at se, hvor man skal bruge arkitekterne.

  Urbanisten flytter ind

  Ydermere er der en regel om, at når man fjerner en bygning fra midten, så placerer man en Urbanist-brik, som forhindre andre spillere i at tage fra den række eller kolonne. Så det er en mulighed for at tage noget, der er okay for dig selv, men derefter låse en rigtig god mulighed for den næste spiller.

  Scoring

  Efter fjerde runde slutter spillet, og spillerne er frie til at flytte rundt på beboere og energi for at få flest point ud af det.

  • Beboelse giver point efter deres højde. Højhuse er angiveligt det fedeste i din by.
  • Butikker giver eksponentielt point, efter hvor mange beboere du sætter ind i dem. En beboer er kun et point værd, mens fire shoppere er syv point værd.
  • Offentlige bygninger skal fordeles i byens distrikter for at give flest point
  • Parker giver de bedste point, når de ligger op af huse. De kræver ikke nogen ressource for at aktivere og .. de kan fjerne overskydende energi, så de ikke giver minus-point. Så er der styr på CO2 regnskabet.
  • Havne giver bedst, når de placeres i lange rækker eller kolonner
  • Fabrikkerne ønsker butikker og havne tæt på sig for at give point.

  Vurdering af Quadropolis

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...
  Jeg synes Quadropolis er et super fint familiespil, som på overfladen gør noget af det, vi har set Castles of Mad King Ludwig eller Suburbia, men alligevel kommer med en ny skarp metode til at sikre, at du skal arbejde under begrænsningen fra arkitekterne.

  Ved første øjekast føles det som en stor begrænsning, men Quadropolis er (i den forstand) mere et kabale-spil om at bygge bedst med de klodser, der er til rådighed, end det er, om hvordan du ville bygge en by, hvis du havde frie hænder. Du kommer til at drille dine medspillere, når du kan se at du kan snuppe en af de bygninger, som de ville have fået mange point ud af.

  Spillets æske og brikker byder på et super-godt sorterings-system, så opsætningen af de forskellige runder går meget hurtigt – et must for et familiespil, men noget man tit ser, at spil ikke rigtigt forholder sig til.

  Quadropolis er et solidt familiespil, et hovedbrud i meget høj kvalitet og kan gen-spilles uendeligt uden at give samme resultat.


  Kommentarer til Quadropolis