2 - 4 spillere
120+ min
14+ år
 • temaspil
 • Terningspil
 • Worker Placement
 • Grand Austria Hotel

  af Malte Christensen d. 28. April 2016

  Vi er tilbage i det storslåede kejserdømme Østrig-Ungarn i starten af 1900-tallet. Nærmere bestemt i hovedstaden Wien, hvor kulturen blomstrer og turisterne flokkes til.

  Derfor prøver du – og dine modspillere – at opføre det største og bedste hotel i håbet om rigdom og berømmelse. Du skal på syv runder, og kun fjorten handlinger, gøre dit lille motel til The Grand Austria Hotel. Det gør du ved at tiltrække gæster og give disse mad og drikke samt ansætte personale. Du skal derudover sørge for at glæde kejseren, der kommer på besøg tre gange i løbet af spillet.

  Setup

  De to spilleplader sættes op, tre politikkort, tre kejserbrikker og fem gæster tilføjes. Hver spiller vælger en farve og tager en hotelplade (nogle er ens for begyndere, mens øvede frit kan vælge) samt seks personalekort. Hver spiller modtager én af hver ingrediens (strudel, kage, rødvin, kaffe) og placerer dem i sit køkken og modtager også tre værelser, ti kroner og én valgfri gæst fra spilpladen.

  Sådan foregår spillet

  Grand Austria Hotel forløber over syv runder, hvor hver spiller har to ture. Der er derfor kun 14 ture i hele spillet, og man kan altså ikke opnå alt, man gerne vil. Turrækkefølgen fungerer sådan, at hvis man starter runden, har man også sidste tur, dvs. i et to-personers spil vil spiller 2 have to ture i træk. Rækkefølgen skiftes i urets retning i hver runde.

  Spilleren, der starter runden, kaster terningerne og placerer dem på actionpladen.

  Under ens tur har man overordnet set kun to handlinger:

  1. Tage en gæst fra spillepladen
  2. Tage en terning

  Man kan vælge at tage en gæst fra spillepladen og placere ham/hende i caféen under ens egen hotelplade.

  Derudover skal man under sin tur tage én terning fra actionpladen og placere på sin turbrik.

  • Tager man en 1’er må man tage lige så mange strudel og kage (men ikke flere kage end strudel), som der var 1’ere på actionpladen.
  • En 2’er fungerer på samme måde som 1’eren, men her må man i stedet vælge rødvin og kaffe (aldrig mere kaffe end rødvin).
  • Tager man en 3’er fra actionpladen må man bygge lige så mange værelser, som der er 3’ere.
  • En 4’er giver spilleren ret til at rykke ét felt frem på enten kejser-tracket eller tage en krone pr. 4’er. Med en 5’er må man købe et personale, og antallet af 5’ere giver tilsvarende besparelse i kroner. Hvis man betaler én krone, må man bruge 6’eren som en hvilken som helst anden terning (handlingen vurderes udelukkende ud fra antallet af 6’er, ikke fra den type terning, du kopierer).

  Valgfrie handlinger

  Udover de to “rigtige” handlinger, er der en række andre, man valgfrit kan gøre under sin tur.

  Eksempelvis må du

  • én gang per tur betale en krone, som giver dig en ekstra terning til din valgte handling.
  • Man kan også betale en krone og få lov at lægge tre ingredienser fra sit køkken ud på sine gæster, hver gang man modtager ingredienser, må de lægges direkte på en gæst ellers placeres de i køkkenet.
  • Du må også rykke en gæst, hvis ordre er gennemført fra din café til et tomt værelse og få en belønning for der kan være flere værelser, ingredienser, kroner, personale, kejserpoint eller sejrspoint.

  Gæsterne er fordelt i fire grupperinger:

  • De blå er aristokrater
  • Gule er kunstnere
  • Røde er borgere og
  • Grønne er turister.

  De grønne gæster sover på et hvilket som helst værelse, mens de tre andre farver kun vil sove på et værelse med samme farve. Når man lukker hele områder af værelser på ens hotel får man en bonus

  • Røde værelser giver penge
  • Blå giver sejrspoint
  • Gule giver kejserpoint.

  Man har også muligheden for at passe sin tur, hvis der ikke er de terninger, man skal bruge. Hvis man passer, venter man til alle spillere har taget deres to ture eller passet. Derefter fjerner man én terning fra actionpladen og kaster de andre på ny. Derefter får alle, der passede deres tur, nu lov til at tage turen, startende med den, der passede først.

  Kejseren kommer forbi

  Efter 3., 5. og 7. runde kommer kejseren forbi. Efter at have fået sejrspoint for, hvor langt fremme man er på kejser-tracket, rykkes man ligeså mange felter bagud som runden angiver. Hvis man ender uden kejserpoint får man en straf, mens man får en bonus, hvis man har tre eller flere kejserpoint.

  Hemmeligheden til sejren ligger i alsidighed. Der gemmer sig sejrspoint over alt, så det er vigtigt både at få en masse gæster ind på sit hotel (som kræver både kroner og ingredienser), at have personale og at tilfredsstille kejseren. Derudover er der tre politikkort, som giver op til 15 sejrspoint for at gennemføre.

  Afslutning

  Efter de syv runder optælles resterende sejrspoint, som kan komme fra personale, antallet at fyldte værelser samt kroner og ingredienser. Man får minuspoint for hver gæst, der sidder i caféen.

  Vinderen er selvfølgelig den med flest sejrspoint. Står det uafgjort er vinderen den med flest ingredienser og kroner.

  Vurdering af Grand Austria Hotel

  Der er nogle få småfejl og et par regler, der mangler uddybning. Men generelt er Grand Austria Hotel et fantastisk spil med en høj replay-rate. Mange af spillets mekanikker er kopieret fra andre spil, så spillet er let at gå til for øvede papskubbere og relativt nemt at lære for begyndere.

  Man har så få ture, men så mange valg, hvilket gør spillet intenst og dynamisk. Derfor findes der heller ikke en selvskreven vinderstrategi. Man bliver nødt til at variere sit spil fra gang til gang afhængigt af, hvilke kort og gæster, der dukker op. Det er desuden ofte umuligt at vurdere, hvem der vinder spillet før allersidste runde, hvilket gør spillet nervepirrende fra start til slut.

  Selvom man primært fokuserer på sit eget hotel og egne muligheder, er der rig mulighed for at drille ens modstandere, eksempelvis ved at tage de terninger eller gæster, de skal bruge. Spillet er bedst med to eller tre deltagere, da ventetiden hurtigt bliver lang mellem ens ture.


  Kommentarer til Grand Austria Hotel