2 - 4 spillere
100+ min
12+ år
 • strategispil
 • Panamax

  af Rasmus Ragnvald d. 1. September 2016

  I Panamax glæder det om at få flest penge. Du køber aktier i de forskellige rederier og håber på at de kan give et solidt overskud.

  I Panamax styrer du et selskab, men det er ikke så vigtigt om dette rederi giver overskud. Det er nemlig ikke rederiets penge der giver dig sejren, men dine egne penge. For at vinde skal du investere i de rederier der giver bedst afkast.

  Et billede af opsætningen for 4 spillere.

  Spillets opbygning

  Hver spiller starter med en spillerplade, to fragtskibe, en aktie i ens eget rederi og 6$. Hver spiller modtager derefter også et hemmeligt mål, som vil give ham point til sidst i spillet.

  Hvert rederi starter med 18$, de to skibe som ikke er bygget endnu og 4 aktier som kan købes i løbet af spillet, af hvem der synes det er sjovt.

  Spillets gang

  Spillet går over 3 runder. I hver runde får hver spiller 4 handlinger, en af gangen. En runde forløber på følgende måde:

  • Alle handlingsterningerne slåes og pladseres på spillepladen. Dette er de mulige handlinger som er til rådighed i denne runde.
  • Efter tur vælger spillerne en handling, som man udfører.
  • Når alle handlingsterningerne er taget, afsluttes runden, og der gøres klar til ny runde.

  Handlinger

  Der er 4 forskellige handlinger som kan tages, hvis der er terninger til det. De 4 handlinger er:

  • Tag et fragtkort: Gods lægges på et skib eller toget alt efter hvad det er for gods. Det er kun tilladt at have to ikke opfyldte fragtkort igang på en gang. Man behøver ikke læsse vare på egne skibe.
  • Flytte skibe: Man skal flytte skibe hvis man kan, det behøver ikke være ens egne. Så man kan blive nødt til at hjælpe de andre også. I sluserne kan der være op til 4 i størrelse. Flytter man ind i en sluse så der kommer til at være mere, vil de skibe man flytter ind til flytte en sluse frem.
  • Købe en aktie: Her må man købe en aktie som man som spiller har råd til. Det er for dine penge ikke rederiets penge. Pengene går til det rederi, man køber en aktie i. Prisen på aktien vil så stige.
  • Få værdien på en aktie til at stige: Man kan presse prisen på en aktie op. Dette gør, at rederiet efter runden vil give deres aktieholdere et større udbytte.

  Ting man kan gøre frit:

  • Købe nye skibe: Dette skib indsætter man på enten den ene eller anden siden af kanalen.

  Når en runde slutter

  Gods på toget bestemmer spillerrækkefølgen i næste runde og giver også mulighed for at få et fragtflag som kan give fordele i de næste runder.

  Der skal fra hvert firma betales skat for det gods om ligger i varehuset eller er ombord på skibene i kanalen. Skulle et rederi ikke have penge nok til at betale, betaler den spiller som har rederiet, det der mangler at blive betalt. Kan han ikke det, skal der lånes fra banken.

  Så betaler rederierne penge til aktieholderne, hvis der er penge til det. Kan et rederi ikke betale alt hvad det skal, udbetales der ikke penge og aktieværdien sænkes med 2$.

  Den spiller hvis rederi er mest værd får en slut bonus på 3$, 5$ eller 7$ alt efter hvilken runde det er.

  Spillets afslutning

  Efter 3. runde tæller hver spiller sine penge, ikke rederiernes, aktieværdien af deres aktier og bonusser (også hemmelige mål). Den med flest penge vinder.

  Vurdering af Panamax

  Rasmus Ragnvald mener ...

  Panamax er det fint investeringsspil og giver gode muligheder for at se, hvem af dig eller dine venner, der har hvad der kræves for at komme til tops i en verden, hvor penge er alt.

  Panamax er et spil som gør det godt og enhver spiller som kan lide spil med høj kompleksitet, vil elske det. Jeg ser selv frem til at spille det igen.


  Kommentarer til Panamax